Šaranović: DPS na licemjeran način opstruira rad Odbora

"Napredak je konstatovan onog trenutka kada je DPS doživio fijasko", kazao je poslanik Demokrata
1392 pregleda 4 komentar(a)
Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 27.11.2019. 21:15h

Demokratska partija socijalista (DPS) na licemjeran način opstruira rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, i to koristeći taktiku da na radnim odborima budu utvrđena konačna rješenja, da bi se, na volšeban način, na Odboru, blokirao i zaustavio proces, te spriječilo eliminisanje zloupotreba, kazao je Danilo Šaranović, poslanik Demokratske Crne Gore i član Odbora.

On je reagovao na ocjenu predsjednika Odbora, Branimira Gvozdenovića (DPS), koji smatra da je u radu tog skupštinskog tijela postignut ozbiljan napredak.

"Branimir Gvozdenović je današnjom izjavom pokazao da posjeduje izvanredan talenat za uočavanje očiglednosti – uvidio je da je u radu Odbora postignut napredak. A kako ne bi bio postignut napredak kada smo: Predložili 120 rješenja za fer, slobodne i evropske izbore; Uveli Odbor u legalan rad; Poništili rad radnih grupa DPS-a; Natjerali ih na Zakon o teritorijalnoj organizaciji; Pokazali im šta znači pravna ekspertiza; Pobrinuli se da Radni odbor 2 završi svoj posao... Da skratimo: napredak je konstatovan onog trenutka kada je DPS doživio fijasko. A doživio ga je na tako mnogo nivoa: prvo smo ih natjerali da odustanu od sopstvenog plana, zatim smo ih natjerali da prihvate Briselski plan, a zatim su doživjeli i fijasko u komentarima međunarodne zajednice", kazao je Šaranović.

Nakon svega toga, dodaje on, bilo je "neminovno da DPS završi u defanzivi iz koje se danas javio i Gvozdenović".

"Onaj ko se nađe u zoni defanzive, taj pribjegava neistinama i opstrukciji zbog političke dezorjentacije. Radni odbor je završio svoj posao, a sjednica je zakazana kako bi se nastavile opstrukcije. DPS na licemjeran način opstruira rad Odbora, i to koristeći taktiku da na radnim odborima budu utvrđena konačna rješenja, da bi se, na volšeban način, na Odboru, blokirao i zaustavio proces, te spriječilo eliminisanje zloupotreba. Koordinator radnog odbora iz reda DPS-a kojeg Gvozdenović hvali nije prisustvovao na 40% sjednica svog radnog odbora. Dakle, Gvozdenović je pohvalio opstrukciju", navodi Šaranović.

Cilj je, kako smatra, jasan: "Da se odloži usvajanje rješenja koja će eliminisati bunkere DPS-a i oaze hidro, izborne i poreske mafije DPS-a, kakve su „b.b.“ adrese, a da se DPS manipulativno predstavi kao konstruktivan i kao neko ko je za rješavanje problema, a ti problemi su i nastali i upravo se održavaju zahvaljujući DPS-u".

DPS, ocjenjuje Šaranović, "uporno bježi" od usvajanja Zakona o teritorijalnoj organizaciji.

"Jer su im važeća "manjkava rješenja kišobran za raznovrsne zloupotrebe kojima ukrivaju fantom birače i kojima izbjegavaju razrezivanje poreza na luksuzne nekretnine i privredne objekte koje su zaveli na bb adrese i do kojih ne dopiru poreske kontrole. U strahu za biračke i poreske fantome, DPS vrši perfidnu posrednu opstrukciju, ne odričući se svojih decenijskih bunkera za mahinacije. Nakon što je opozicija iznijela predlog da se kodifikuje izborno zakonodavstvo i donese jedinstveni Izborni zakonik, sasvim je vidljiva nagla nervoza perjanica DPS-a. Nervoza dolazi otuda što znaju i oni, vrlo dobro, imajući u vidu makedonsko iskustvo, da se došlo do pouzdanog recepta za odlazak regionalnih diktatora u neslavnu prošlost", zaključio je Šaranović.

Bonus video: