Savković: Ne smijemo staviti po strani bivše korisnice naknada

"Ima tu još toliko toga i Vi to odlično znate. Ovog puta skrenula sam pažnju baš na ove kategorije i vjerujem da ćete ozbiljno razmisliti o ovoj populaciji", zaključila je Savković
4866 pregleda 7 komentar(a)
Savković, Foto: Svetlana Mandić
Savković, Foto: Svetlana Mandić

Poslanica Radničke partije u Skupštini Crne Gore i predstavnica bivših korisnica naknada majki sa troje i više djece uputila je obratila se premijeru Dušku Markoviću i uputila hitan apel Vladi da pomogne bivše korisnice koje su ostale bez naknade.

"Želim da uputim hitan apel Vladi Crne Gore, da mjerama koje preduzima da zaštiti najugroženije u Crnoj Gori, dok traje pandemija povodom širenja koronavirusa, nikako ne smije staviti po strani sve majke korisnice naknada koje su ostale bez naknade i nemaju nikakva primanja, neke primaju socijalno davanje, koje su se vratile na ZZZ i primaju 87 eura, penzionerke koje su zamrznule svoje penzije, pa se opet ukidanjem stečenog prava vratila na iste"; kazala je Savković.

Ona je podsjetila da 30. juna ove godine jedan broj majki će prstati da primaju određene naknade.

"Vjerujem da znate da već 30. juna 2020.godine jedan broj majki koje su ostvarile pravo po Zakonu o izvršenju odluke Ustavnog suda, od 30. juna 2017. godine na tri godine, prestaju da primaju naknade. Zar ne mislite da je vrijeme da konačno vratite stečeno pravo majkama? Morate priznati da bi u današnjoj situaciji olakšali i Vladi i sebi da mogu da računaju na to ne baš veliko, ali u ovoj situaciji i tek kako poželjno primanje. Pitanje je koliko još izazova je pred nama, a priznaćete, da koliko god bili teški, kada posjedujete neko lično primanje i tek kako ste sigurniji i u sebe i u izazov kojem se morate oduprijeti", rekla je Savković.

Ona je podsjetila i na to što je veliki broj taksista ostao bez primanja, a da je to u mnogim porodicama jedino primanje.

"Naravno da su tu i nezaposleni koji su čekali na sezonu kao ozeblo sunce, tražeći od roditelja za osnovne potrebe. Sada pošto je u pitanju i sezona, a hoćemo da vjerujemo da baš neće biti onako kako u ovim uslovima imamo pravo da mislimo da će biti, mislim da i oni i tek kako zaslužuju neki vid pomoći", naglasila je Savković.

Ipak, dodaje da ima mnogo toga što bi se trebalo uraditi.

"Ima tu još toliko toga i Vi to odlično znate. Ovog puta skrenula sam pažnju baš na ove kategorije i vjerujem da ćete ozbiljno razmisliti o ovoj populaciji", zaključila je Savković.

Bonus video: