Šekerinska: Bezbjednost na Balkanu nikada nije bila na višem nivou u posljednjih 30 godina

Ona je kazala da na Balkanu još previše stoje otvorena politička pitanja, navodeći da je Sjeverna Makedonija pokazala da je rješavanje problema, jedini način kako države na Balkanu mogu povećati stabilnost
2070 pregleda 3 komentar(a)
Šekerinska, Foto: Facebook
Šekerinska, Foto: Facebook

Bezbjednost na Balkanu nikada nije bila na višem nivou u posljednjih 30 godina, imajući u vidu da je najveći dio država u NATO-u, ocijenila je ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska.

Ona je kazala da na Balkanu još previše stoje otvorena politička pitanja, navodeći da je Sjeverna Makedonija pokazala da je rješavanje problema, jedini način kako države na Balkanu mogu povećati stabilnost.

Šekerinska je cnogorskim novinarima u Briselu kazala da je Sjeverna Makedonija to uradila i da je sada na korak od članstva u NATO.

„Smatramo da je to najveći naš doprinos ne samo našoj nego i stabilnosti Balkana. Imajuću u vidu da je najveći dio zemalja u NATO-u, mislim da je naša bezbjednost puno veća nego što je bila bilo ikada u poslednjih 30 godina“, kazala je Šekerinska.

Ona smatra da države na Balkanu ne treba da očekuju da bezbjednost bude samo garancija Alijanse.

„Nego bezbjedniost i sigurnost moraju biti naša investicija preko pametnih političkih poteza i razvijanje prijateljstva između država“, kazala je Šekerinska.

Ona je rekla da uvijek kada su pravljene analize koja su to pitanja koja drže Balkan u zatočeništvu pominjani odnosi Sjeverne Makedonije sa Grčkom i nešto malo sa Bugarskom, pitanje dijaloga Prištine i Beograda i pitanje Bosne.

„Mi smo dali signal da je sve probleme moguće riješiti ako postoji politička volja. To je bila naša poruka susjedima - sjednite za sto nađite rješenja to je bolje i za naše države i za naše građane", istakla je Šekerinska.

Ona je rekla da je Sjeverna Makedonija na ekonomskom, političkom i bezbjednosnom planu osjtila uticaj skorašnjeg članstv u NATO.

"Vratilo se povjerenje prema našoj državi, prema prema našoj ekonomiji i stvoren je pozitivni ciklus. Sve kreditne agencije konstatovale su da je naša i ekonomska situacija bolja zbog NATO članstva", navela je Šekerinska.

Ona je kazala da je Sjeverna Makedonija u godini kada je dobila poziv za članstvo imala četiri puta više stranih investcija nego godinu prije.

Šekerinska je rekla da su uspjeli da povećaju i plate i penzije i stvore novih dopunskih 60 hiljada novih radnih mjesta.

"Očekujemo članstvo u Alijansi sredinom marta. Na taj način štitimo zonu bezbjednosti u regionu. To će biti još jedan pečat bezbjednosti za Balkan", poručila je Šekerinska.

Bonus video: