Server: Građani CG da nastave putem kojim su krenuli, uprkos miješanju Rusije i Srbije i ponašanju SPC

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, na kraju radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), potpredsjednik Vlade Zoran Pažin razgovarao je, u Ambasadi Crne Gore u Vašingtonu, sa predstavnicima američkih organizacija civilnog društva
5097 pregleda 15 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Profesor na Univerzitetu Džon Hopkins, Danijel Server ocijenio je da je ključno za građane Crne Gore da nastave putem kojim su krenuli.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, na kraju radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), potpredsjednik Vlade Zoran Pažin razgovarao je, u Ambasadi Crne Gore u Vašingtonu, sa predstavnicima američkih organizacija civilnog društva.

U saopštenju se dodaje da su razmijenjena mišljenja o aktuelnim političkim i društvenim prilikama i izazovima i ukazano na značaj objedinjavanja progresivnih društvenih snaga u pravcu daljeg demokratskog razvoja Crne Gore i regiona.

"Krenuli su putem nezavisnosti, putem jednakih prava za sve građane i nadam se da će tim putem i nastaviti, uprkos miješanju Rusije i Srbije i uprkos ponašanju Srpske pravoslavne crkve (SPC). Sve ovo treba posmatrati u kontekstu garantovanja jednakih prava. I ako to možete da postignete, budućnost Crne Gore će biti osigurana", istakao je Server.

Damir Marušić, viši saradnik Atlantskog savjeta u Vašingtonu je nakon susreta sa Pažinom rekao da je za dalji napredak Crne Gore od presudne važnosti da ostane na putu evroatlantskih integracija.

On je kazao i da svijet, SAD i Evropa prate situaciju u Crnoj Gori.

"Crna Gora je znatno više napredovala u odnosu na ostatak regiona, naročito na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i veoma je važno da uspije na ovom putu. Naročito nakon svih zastoja i prepreka koje su se pojavile sa evropske strane. Rekao bih da je, uprkos svemu što se dešava, uprkos tenzijama, od presudne važnosti da Crna Gora nastavljajući svoj napredak ukaže na mogućnosti i prokrči put ostalima u regionu da ostvare svoju konačnu sudbinu, rekao bih, u okviru porodice zapadnih država", zaključio je Marišić.

Bonus video: