Skoro sva opozicija izlazi na izbore u Tivtu: Mjere snagu za bojkot državnih izbora

Sadašnji saziv u SO Tivat broji 32 odbornička mjesta, od čega DPS 17, SD četiri, a HGI dva odbornika. Opoziciju čine SDP, SNP i Tivatska akcija koje imaju po dva, odnosno DSS, Bokeški forum i Arsenal za Tivat sa po jednim odbornikom
18868 pregleda 133 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izlazak opozicije na izbore u Tivtu, zakazane za 5. april, dodatno će otežati eventualni bojkot na državnom nivou.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti” iz opozicije, navodeći da samo jedinstven bojkot može dati rezultat i biti djelotvoran, imajući u vidu da nema uslova za fer i slobodne izbore.

Gotovio sve opozicione partije i nekoliko građanskih listi učestvovaće najvjerovatnije na izborima u Tivtu, a sigurno je jedino da u izbornoj trci neće biti najmlađa partija - Socijalisti Snežane Jonice.

Snežana Jonica
Zasad samo Socijalisti ne učestvuju: Jonica(Foto: Boris Pejović)

Rok za podnošenje izbornih listi traje od 23. februara do 11. marta.

Sadašnji saziv u SO Tivat broji 32 odbornička mjesta, od čega DPS 17, SD četiri, a HGI dva odbornika. Opoziciju čine SDP, SNP i Tivatska akcija koje imaju po dva, odnosno DSS, Bokeški forum i Arsenal za Tivat sa po jednim odbornikom.

Prošle sedmice najprije je Demokratski front najavio izlazak na lokalne izbore, a zatim su to nagovijestili SDP i SNP.

“Odluku o izlasku na lokalne izbore još nijesmo formalno donijeli, ali samostalan nastup je najrealnija opcija. Izbori u Tivtu biće prilika da građani ‘kazne’ DPS i SD koji ključni resurs grada - aerodrom, daju u ruke strancima, umjesto da profit i korist ostaju Tivćanima“, kazao je juče “Vijestima” portparol SDP Mirko Stanić.

Mirko Stanić
Stanić(Foto: Savo Prelević)

Portparol Demokrata Nikola Rovčanin rekao je da se odlukom dijela opozicije da učestvuju na izborima, u velikoj mjeri obesmišljava bojkot izbora, “jer samo jedinstven bojkot može dati rezultat i biti djelotvoran”.

Nikola Rovčanin
Nikola Rovčanin(Foto: Demokratska Crna Gora)

“Mi se rukovodimo stavovima organa partije, ali svakako da je činjenica da dio opozicije izlazi na izbore, za nas značajna u smislu određenja i donošenja predstojećih odluka”, rekao je Rovčanin. To je potvrdio i predsjednik Demokrata Tivta Vladimir Arsić.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić ocijenio je da izlazak na lokalne izbore ne obesmišljava eventualni bojkot na državnom nivou, ali ga dodatno otežava.

“Opozicija bespotrebno na sebe preuzme odgovornost za nešto što ne može da garantuje. Podsjetiću da je URA jedina ostala u bojkotu državnog parlamenta ostajući na onim istim principima koje je cjelokupna opozicija dogovorila 2016. godine”, kazao je Radovanić “Vijestima”.

Mileta Radovanić
Radovanić(Foto: GP URA)

Demokrate su se spremale i za posljednje lokalne izbore u Tivtu aprila 2016, ali su u posljednjem trenutku odustale zbog tada aktuelnog bojkota izbora od strane glavnjih opozicionih partija radi, kako se kasnije pokazalo, neefikasnog pokušaja stvaranja fer izbornih uslova i tehničke Vlade koja je trebala pripremiti parlamentarne izbore u oktobru 2016.

Isto su prije četiri godine učinili i DF, Demos i URA, ali je sada gotovo izvjesno da će sve ove partije učestvovati na tivatskim izborima 5. aprila. Od odluke Demokrata zavisi i moguće formiranje nekih koalicija na opozicionoj strani političkog spektra u Tivtu.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da bi odluku o eventualnom nastupu na izborima trebalo da donesu tokom ove sedmice, a najkasnije do kraja iduće: “Ostaju mnoga otvorena pitanja: da li izaći na izbore kada se još drži otvornom opcija bojkota, da li ići na zajednički nastup ili neki koalicioni, samostalni izlazak”.

Miodrag Lekić
Lekić(Foto: Boris Pejović)

Predsjednik Ujedinjene Goran Danilović rekao je da odluka da se izađe na izbore u Tivtu umnogome određuje i sudbinu predstojećih državnih izbora.

Goran Danilović
Danilović(Foto: Savo Prelević)

“Podržaćemo svaki dogovor i nećemo biti smetnja za njegovu realizaciju. To znači da ako budemo pozvani da se pridružimo nekoj velikoj koaliciji, mi ćemo to uraditi. Ako budemo pozvani da samo podržimo i to ćemo uraditi, jer nam ne pada na pamet da na sebe svalimo odgovornost nekoga ko prigovara da nešto nije dobar put”, kazao je Danilović.

Snežana Jonica je podsjetila da ih je nakon osnivanja dio opozicionih kolega optuživao da bi izlaskom na izbore obesmislili bojkot:

“Nisam pristalica bojkota, ali ne vidim zdravu logiku ni ovoj novoj ‘teoriji’ - učestvovaćemo na tivatskim izborima, pa ćemo vidjeti što ćemo za parlamentarne izbore. Smatram da se izbori, iz ugla političkih zahtjeva vezanih za izborne uslove i zakonodavstvo, ne mogu posmatrati po modelu švedskog stola - na jedne izbore hoćemo, a na druge nećemo - iako se sprovode pod istim izbornim uslovima”, kazala je Jonica.

Radovanić: Uslovi još lošiji, urušene državne institucije

Generalni sekretar GP URA, Mileta Radovanić, ocijenio je da je URA za sveobuhvatni i jedinstveni bojkot, ali da će kao decentralizovana partija sačekati i odluku odbora u Tivtu.

Radovanić je rekao da su uslovi za izlazak na lokalne izbore u Tivtu gori nego 2016. “Došlo je do urušavanja svih državnih institucija, gotovo sve su u VD stanju i pod plaštom brojnih afera bez epiloga, što se neminovno preslikava i na lokalnom nivou.

Društvo je opterećeno neriješenim aferama vlasti i krizom legitimiteta bilo koje odluke”. On kaže da smatraju neodgovornim i neshvatljivim ponašanje kolega iz DF-a: “Oni su izgleda unaprijed zaboravili ono što je bio dogovor opozicije 2016. Izgleda su zaboravili društveni ambijent i politički trenutak u kojem se trenutno nalazi Crna Gora”.

I “Drug Marko” ide na izbore

Predsjednik DSS Tivta Dejan Risančić potvrdio je „Vijestima“ da će ta stranka učestvovati na izborima, kao što je slučaj i sa građanskom listom Bokeški forum koje će, prema riječima predsjednika Andrije Petkovića, nastupiti samostalno. BF je počeo da obljepljuje Tivat plakatima sa porukom „Ljudi Boke znaju“, a za samostalan nastup priprema se i odbor Crnogorske.

Iako to još ne žele zvanično da komentarišu, na izbore će izaći i građanske liste Tivatska akcija i Arsenal za Tivat, a za borbu za glasove priprema se SNP, kao i građanska lista pod imenom „Drug Marko“, iza koje stoji „generalni konzul SFRJ u Crnoj Gori“ Marko Perković.

Bonus video: