Skupština protočni bojler za predloge Vlade

"Vidljivo je srozavanje uloge Skupštine u političkom i javnom životu države, što je i bio plan onih koji su namjerno ponizili parlament, a najodgovorniji su za njegovo funkcionisanje"
1377 pregleda 2 komentar(a)
U Skupštini ne prolaze predlozi opozicije: Damjanović, Foto: Skupstina.me
U Skupštini ne prolaze predlozi opozicije: Damjanović, Foto: Skupstina.me

Skupština Crne Gore izgubila je svoju kontrolnu funkciju i postala “protočni bojler” za predloge Vlade, ocijenio je samostalni poslanik Aleksandar Damjanović. Komentarišući odluku parlamenta da sa dnevnog reda skine zahtjev opozicije za interpelacijom o radu ministra pravde Zorana Pažina, Damjanović je kazao da Skupština gubi dostojanstvo.

“Činjenica je da je Skupština tokom ovog saziva, prije svega odnosom rukovodstva i parlamentarne većine, u potpunosti obesmislila svoju nadzornu funkciju, a zakonodavnu svela na protočni bojler za predloge Vlade. O tome ne svjedoče samo pokazatelji broja kontrolnih saslušanja u odnosu na prethodne sazive, već i činjenica da parlamentarna većina odbija da radi svoj posao u dijelu razmatranja izvještaja o strateškim investicijama, što je striktna obaveza”, kazao je Damjanović.

Poziv za kontrolno saslušanje pred skupštinskim odborima za antikorupciju i bezbjednost i odbranu nedavno su odbili vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković i specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić, pojašnjavajući da nisu obavezni da poslanicima dostavljaju izvještaje o konkretnim istragama. Opozicija je tražila saslušanje tužilaca povodom afere “Koverta” i nezakonitih mjera tajnog nadzora prema članovima Demokratskog fronta (DF). Početkom nedjelje odbačena je i inicijativa za interpelaciju o radu Pažina. Damjanović upozorava da opozicioni predlozi nemaju prolaz u parlamentu.

“Pune tri godine ne omogućava se ni rasprava o predlozima opozicije, a sa dnevnog reda skidaju se interpelacije koje predlaže opozicija, što se ranije nije dešavalo. Vidljivo je srozavanje uloge Skupštine u političkom i javnom životu države, što je i bio plan onih koji su namjerno ponizili parlament, a najodgovorniji su za njegovo funkcionisanje. Nakon isteka ovog saziva trebaće mnogo volje i truda da se parlamentu vrati ugled”, kazao je on.

Bonus video: