Slučaj Asanž prekretnica za slobodu govora

Ako Asanž bude izručen u SAD i tamo bude osuđen za nešto što je napravio za dobro cijelog svijeta, teško će biti zagovarati ideju da su Amerika i Evropa različite od Kine, Rusije, Saudijske Arabije, Turske, upozorava Blaž Zgaga
3809 pregleda 3 komentar(a)
“Opasna vremena zahtijevaju neustrašivo novinarstvo”: Asanž, Foto: AP
“Opasna vremena zahtijevaju neustrašivo novinarstvo”: Asanž, Foto: AP
Ažurirano: 20.02.2020. 12:48h

Ako sloboda govora bude uskraćena i osnivač Vikiliksa Džulien Asanž bude izručen SAD, to će imati strašne posljedice za novinarstvo i slobodu širom svijeta, ocijenio je istraživački novinar Blaž Zgaga.

On je jedan od koordinatora akcije kojom je 1200 novinara iz 98 zemalja svijeta upozorilo na posljedice po slobodu govora za sve medijske poslenike.

Sudski ekstradicioni postupak u Britaniji počinje 24. februara.

“Mnogi novinari će se okrenuti samocenzuri, jer će znati, da ih prema anglosaksonskom precedentnom pravu čeka ista sudbina, ako će objavljivati dokaze o ratnim zločinima i drugim kaznenim djelima koje su počinile strane vojske zapadnih demokratija. Sa druge strane, šta može ograničiti slične pokušaje Saudijske Arabije, Kine ili Rusije da traže izručenje svakog evropskog novinara, koji će kritičko pisati o njima? Sloboda govora je zapravo jezgro demokratije i za nju se vrijedi boriti do posljednjeg daha. Ako će novinari i državljani, koji žele živjeti u demokratiji, izgubiti taj boj - onda će se probuditi u fašizmu ili nekom drugom ‘-izmu’, gdje nikad neće znati kad će ih neko udariti po glavi”, upozorio je Zgaga u izjavi za “Vijesti”.

Povezani članci

20. Februar 2020.

Izručenje Asanža bio bi izuzetno opasan presedan

Zgaga
Da li će ljudska prava i sloboda govora ostati stub demokratije: Zgaga(Foto: YouTube)

Povezani članci

20. Februar 2020.

Izručenje Asanža bio bi izuzetno opasan presedan

Prema njegovim riječima, pritvor Asanža u Velikoj Britaniji, sve u svrhu njegovog izručenja SAD, gdje ga mogu osuditi na 175 godina zatvora samo zbog toga što je objavio informacije u javnom interesu, kao što su ratni zločini vojske SAD, jako je zabrinjavajući.

“Ovo pokazuje, da je Zapad na prekretnici, da li će ostati na poštovanju individualnih ljudskih prava ili će slijediti metode Kine, Rusije i drugih autoritarnih režima. Kakva je razlika između mnogogodišnje potrage za Asanžom i kidnapovanjem švedskih izdavača u Kini, zbog kojih su zapadne države i mediji često protestovali u posljednje vrijeme? Zapravo, razlika nije velika. U oba slučaja je napad na slobodu govora. I upravo zbog toga dolazi vrijeme da državljani demokratskih država javno i aktivno pokažu što je njihov prioritet. Da li žele da žive u autoritarnim državama, gdje su pojedinci, koji izreknu kritičke vijesti, progonjeni i kažnjeni, ili žele živjeti u demokratskom društvu sa slobodom govora i drugim pravima čovjeka”, naveo je Zgaga.

Asanžov slučaj je, kako smatra, lakmus test za Zapad. “Ako bude izručen u SAD i tamo bude osuđen za nešto što je napravio za dobro cijelog svijeta, teško će biti zagovarati ideju da su SAD i Evropa različite od Kine, Rusije, Saudijske Arabije, Irana, Turske i drugih autoritarnih režima. I kad je u pritvoru ili zatvoru samo jedan pojedinac, koji se ispostavio za dobro svih, zapravo svi smo u zatvoru. Ne konkretno, ali sigurno mentalno”, zaključio je Zgaga.

Bonus video: