Slušaćemo uvrede u Skupštini dok ne promijenimo aktere

Incidenti i neprihvatljivi rječnik postali obilježje Skupštine Crne Gore, sagovornici “Vijesti” kažu da je stanje političke kulture “očajno” i da se ne može poboljšati preko noći
11367 pregleda 11 komentar(a)
Branko Radulović i Milo Đukanović 2016. godine, Foto: Savo Prelević
Branko Radulović i Milo Đukanović 2016. godine, Foto: Savo Prelević

“Ološu”, “kretenu”, “sram te bilo”, “bitango” - samo su neke od pogrdnih riječi koje su jedni drugima upućivali poslanici u Skupštini Crne Gore, prije nego što su se zalijetali i da se fizički obračunaju.

Neprimjereno ponašanje u parlamentu kulminiralo je nedavnim dolaskom specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića na sjednicu plenuma, kada su uvrede ‘pljuštale’ s obje strane.

Sagovornici “Vijesti” ocjenjuju da je stanje političke kulture u Crnoj Gori “očajno” i da se ne može očekivati da se “poboljša preko noći”.

Izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović kazala je za “Vijesti” da neprimjereni rječnik u parlamentu najviše govori o samim poslanicima i percepciji po kojoj je u političkoj borbi sve dozvoljeno, pa i omalovažavanje i vrijeđanje političkih protivnika.

“Pretpotstavka je da poslanici koji često pribjegavaju ovakvom rječniku smatraju da im, između ostalog, on donosi političke poene. Ako to jeste slučaj, onda je za dio biračkog tijela takvo ponašanje opravdano i poželjno“, istakla je Marovićeva.

Ona je ocijenila da je moguće i da u atmosferi gdje su rezultati ograničeni upotrebom svih mehanizama i sredstava koji poslanicima i poslanicama stoje na raspolaganju, dio njih smatra da je u takvim uslovima oštra retorika potrebna, te krivca za tako nešto ne vide u sebi, već u onima koji su takvo ponašanje ”izazvali”.

Sociolog Andrija Đukanović ocijenio je da je stanje političke kulture u Crnoj Gori očajno i da, zapravo, svjedočimo svemu osim postojanju konstruktivnog dijaloga koji bi trebalo da dovede do rješenja prihvatljivog za sve.

“Politička elita ponaša se krajnje neodgovorno. Dižu se tenzije, sve je prešlo na teren ličnih obračuna. Pitanje je kako će se sadašnje stanje razriješiti. Sigurno da ovo nije dobar ambijent za pitanja razvoja društva i podizanja standarda života građana”, istakao je Đukanović.

On kaže da smo “mi krivi u velikoj mjeri za sve što nam se događa, jer nijesmo znali da prepoznamo loše aktere kojima smo dali povjerenje”.

“Iako je bilo glasova razuma, oni su gušeni. Nedostaje građanin - svjestan i objektivan. Dok to ne budemo imali, moraćemo da trpimo posljedice. Teško je čuti objektivnu i racionalnu raspravu u parlamentu”. Ističući da se u Crnoj Gori još bavimo pitanjima “koja su srećne države riješile prije jednog vijeka”.

Đukanović navodi da smo raspolućeno društvo, opterećeno referendumskim podjelama, ali i nekim drugim neriješenim pitanjima iz prošlosti.

Pet poslanika Demokratskog fronta i jedan zastupnik Liberalne partije kažnjeni su u aprilu, iznosima od 150 do 550 eura na platu, zbog opomena koje su im krajem prošle i početkom ove godine izrečene u Skupštini. Poslanici su sankcionisani, prvenstveno, zbog nedoličnih izjava i uvreda crnogorskih zvaničnika i vlasti.

Marovićeva ističe da Crna Gora nije društvo u kojem kažnjavanjem “po novčaniku” možete nekog disciplinovati, te smatra da to nije najbolje rješenje.

“Isto tako, nisam preveliki optimista da će se preko noći razviti politička kultura, koja je sada na izuzetno niskom nivou. Uostalom, zvuči paradoksalno da narodne poslanike treba podsjećati na pravila lijepog ponašanja, da moraju da poštuju kolege i koleginice, Skupštinu, građane i građanke koji su ih izabrali, te čuvaju svoj lični integritet“.

Đukanović je naglasio da rješenje treba tražiti u dijalogu i objektivnom i racionalnom pristupu životu i društvu.

“Znamo svi što bi trebalo. Ali, u društvu gdje je partikularni interes prioritet, nema ništa od toga. Kad i ko će se sjetiti da je ovo jedini put izlaska iz mraka u kojem živimo, teško je reći. Dok se to ne desi, ostajaćemo u mjestu pa i nazadovati. Građani treba da se probude i shvate neke stvari. Dok njih ne bude, ništa se neće mijenjati”.

Tuča izbjegnuta u više navrata

Poslanici u Skupštini su više puta zamalo svjedočili i fizičkom obračunu kolega.

U novembru je sjednica bila prekinuta, nakon što je došlo do verbalnog, a umalo i fizičkog, obračuna predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića i jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića.

Popović je, izrevoltiran Kneževićevim ometanjem dok je govorio u Skupštini, dobacio: “Ajde izlazi, kretenu jedan”, što je iznerviralo Kneževića, koji mu je odgovorio: “Bitango, ‘ajde dođi ovamo”.

Tuča je izbjegnuta, zahvaljujući poslanicima koji su zadržali Popovića i Kneževića.

“Gusto” je bilo i na sjednici, koja je početkom marta održana na Cetinju, kada su poslanici spriječili da dođe do fizičkog sukoba između Kneževića i poslanika DPS-a Miodraga Vukovića.

Knežević je prekidao Vukovića dok je govorio, zbog čega je poslanik DPS-a tražio od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da zaustavi, kako je kazao, besprizornika, dodajući da neće polemisati sa njim. Sve su pratile teške psovke.

Bonus video: