Šoć: Predstavnici Vlade otvoreni za razgovor o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti

“Ono što važi za bilo kog građanina ili pravnog subjekta u Crnoj Gori, mora da važi i za državu, jer ona ovdje nije sila, nego jedan od subjekata prava. Pa, ako oni vjeruju u svoju argumentaciju, neka je izlože pred sudovima Crne Gore", istakao je Šoć
15972 pregleda 48 komentar(a)
Sa sastanka ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Foto: BOJANA CUPIC
Sa sastanka ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Foto: BOJANA CUPIC
Ažurirano: 11.03.2020. 15:50h

Advokat Dragan Šoć, član ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), kazao je da su predstavnici Vlade otvoreni za razgovor o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Što mi tumačimo kao pokazivanje dobre volje da se problem riješi onamo gdje je njegov izvor, a njegov izvor je u zakonu", rekao je Šoć nakon petosatnog sastanka ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u vili Gorica.

On je istakao da je dogovoreno da sljedeći sastanak bude naredne srijede.

"Da oni u međuvremenu daju komentar na naš predlog za izmjene i dopune zakona, koje su im je podnijete na prethodnom sastanku. Očekujemo da daju i eventualne kontra predloge", kazao je Šoć.

Povezani članci

11. Mart 2020.

Vlada CG: Posvećeni smo dijalogu sa Crkvom

Šoć je pojasnio da je suština izmjene koje je tražila MCP da se članovi 62, 63 i 64 Zakona promijene tako da umjesto da se stvori pretpostavka državne svojine, “stvar vrati u poredak koji postoji u Crnoj Gori”.

"A to je da onaj ko osporava nečiju svojinu, ima mogućnost da to osporavanje dokaže i u redovnom pravnom postupku", rekao je Šoć.

Pojasnio je da suštinski žele da osnaže pravni poredak Crne Gore koji kaže "da svako ko osporava nečije pravo svojine mora to da dokaže pred sudom".

“Ono što važi za bilo kog građanina ili pravnog subjekta u Crnoj Gori, mora da važi i za državu, jer ona ovdje nije sila, nego jedan od subjekata prava. Pa, ako oni vjeruju u svoju argumentaciju, neka je izlože pred sudovima Crne Gore", istakao je Šoć.

On je u ime delegacije i crkve apelovao da građani svojom snagom i brojnošću na sljedećim litijama pokažu da i dalje podržavaju legitimne zahtjeve crkve.

“Vjerujem da će to doprinijeti da u sledećim razgovorima konačno predstavnici Vlade shvate da problem nije u tome kako će se Zakon primijeniti, nego u samom zakonu. Vjerujem da će to dati konačno neki pozitivan rezultat”, istakao je Šoć.

Bonus video: