Švedska neće blokirati put ka EU ako ostane usamljena

Tobi Vogel ocijenio da bi Šveđani mogli kočiti Crnu Goru samo uz podršku drugih članica i podsjetio da Švedska nije jedina zemlja koja bi spriječila otvaranje pregovora
14 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2012. 09:34h

Švedska neće blokirati početak pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji (EU) u slučaju da ostane usamljena u svom stavu da država nije još spremna za taj proces, ocijenio je briselski novinar Tobi Vogel.

"To će uraditi samo ako su se i ostale zemlje članice spremile za blokadu", kazao je novinar Evropskog glasa (European Voice) koji je sredinom sedmice objavio analizu o preprekama Crne Gore u procesu otvaranja pregovora sa EU.

Međutim, Vogel je u razgovoru za “Vijesti” kazao da je svaka primjedba u fazi iščekivanja potencijalno ozbiljna i odlučujuća.

"Švedska još nema ambasadu u Podgorici, ali su svi izgledi da stav prema Srbiji i Crnoj Gori dolazi iz samog državnog vrha"

"Švedska još nema ambasadu u Podgorici, ali su svi izgledi da stav prema Srbiji i Crnoj Gori dolazi iz samog državnog vrha", kaže sagovornik "Vijesti", koji u Briselu piše o spoljnoj politici i proširenju EU.

Vogel je podsjetio da Švedska nije jedina zemlja koja bi spriječila otvaranje pregovora, već i da su Francuska i Holandija izazvale jake sumnje da je Crna Gora spremna za početak pregovora.

"Problemi koje diplomate stalno navode se odnose na korupciju i organizovani kriminal”, objašnjava Vogel i dodaje da ne zna da li se iza navedenih razloga krije drugi zbog kojih zemlje članice sumnjaju u spremnost Crne Gore.

"Evropi je trenutno najvažnija primjena zakona i efikasni sudski procesi, pa su presude bitnije od hapšenja"

"Čini mi se da je crnogorska Vlada bila efikasna i ozbiljna u pripremama za otvaranje pregovora", ocjenjuje Vogel.

Iako je u svom tekstu u Evropskom glasu naveo očekivanja švedskog premijera da otkriju "nove informacije o korupciji na visokom nivou", ne misli da bi nova hapšenje doprinijela otvaranju pregovora sa EU.

"Evropi je trenutno najvažnija primjena zakona i efikasni sudski procesi, pa su presude bitnije od hapšenja", smatra sagovornik "Vijesti".

Ukoliko Crna Gora u junu ne dobije datum za početak pregovora, prema mišljenju novinara iz Brisela, to bi mogla biti smetnja, ali ne i tragedija.

Na pitanje "Vijesti" da li bi Crnu Goru tada mogla zadesiti sudbina Makedonije koja je blokirana više od šest godina i u kojoj su usporile reforme, a porastao nacionalizam, za briselskog novinara je nemogući scenario.

"Ako se to i dogodi, početak pregovora će se odložiti iz potpuno drugačijih razloga i to najviše na nekoliko mjeseci, ili pola godine", smatra Vogel.

EU nije prestroga dok ne otvori pregovore

I pored dvadesetogodišnje vladavine Mila Đukanovića, navodnih veza državnog vrha sa italijanskom mafijom i serije tekstova stranih medija o korupciji i kriminalu u Crnoj Gori, novinar Evropskog glasa kaže da se vlade zemalja EU trude da ne budu prestroge prema kandidatima za članstvo.

"Hrvatski pristupni pregovori su bili najteži do sada, a prijevremeni pokazatelji su da će za Crnu Goru biti još teži", objašnjava Vogel.

Ipak novinar iz Brisela smatra da bi u ovoj fazi evropsko javno mnjenje moglo da ima više uticaja nego u prošlosti.

"Važno je imati na umu da većini evropske javnosti nije naročito stalo do Balkana i proširenja i da su Evropljani u većini apsolutne neznalice oko pitanja koja se tiču Crne Gore. Ipak to nije bitna tema nigdje u Evropi", poručuje Vogel.

Bonus video: