"Svi propisi o izborima da se nađu na jednom mjestu"

Poslanik Demokrata , Momo Koprivica, kazao je da opozicija ne vjeruje Demokratskoj partiji socijalista, navodeći da to povjerenje nije poljuljano, nego trajno izgubljeno
1270 pregleda 3 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.11.2019. 19:06h

Predstavnici Demokratske Crne Gore i nezavisni poslanik Nedjeljko Rudović uputiće Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predlog da se svi propisi koji se direktno odnose na izborna pravila nađu na jednom mjestu, odnosno, da se kodifikuje izborno zakonodavstvo u jedan zakonik.

Taj predlog će biti dostavljen Odboru za sjutrašnju sjednicu, poručeno je sa konferencije za medije, koju su održali Demokrate, Demos i Rudović.

Rudović je istakao da, ukoliko se oko ovog pitanja ne postigne dogovor sa Demokratskom partijom socijalista, Crna Gora u naredne četiri godine “ zbog nečijeg odbijanja da napravi kompromis” moći samo da sanja o evropskim integracijama.

“Prvi problem koji detektuje Evropska komisija u svim izvještajima o Crnoj Gori su sumnjivi i sporni izbori. Ako ponovo budemo imali sumnjive izbore, Crna Gora će nastaviti da stagnira ili čak da nazaduje kada je u pitanju proces pridruživanja EU”, istakao je Rudović.

On je kazao da imaju namjeru da se, uz važnu ulogu njihovih meĐunarodnih partnera, postigne sporazum o izbornim uslovima.

“Mi smo zainteresovani za dogovor, zato što nam je cilj stabilna Crna Gora i, ako budemo imali odgovorno djelovanje svih u opoziciji, demokratske promjene. Bez prihvatljivih izbora nema politicke stabilnosti, a onda nema ni ekonomskog razvoja. Mislim da to nije ničiji interes, osim onih koji Crnu Goru vide kao plijen i koji misle da država treba da služi njihovim dzepovima i kompleksima”, kazao je Rudović.

Poslanik Demokrata , Momo Koprivica, kazao je da opozicija ne vjeruje Demokratskoj partiji socijalista, navodeći da to povjerenje nije poljuljano, nego trajno izgubljeno.

“ Nama njihova riječ ne znači ništa. Upravo iz tog razloga tražimo i predlažemo sistemsku garanciju , a to je kodifikacija izbornog zakonodavstva, odnosno, objedinjavanje u jedan akt kompletne regulative o izbornom procesu i one regulative koja je od značaja za ostvarivanje biračkog prava”, kazao je Koprivica.

Koprivica na konferenciji
Koprivica na konferenciji(Foto: Luka Zeković)

On je ocijenio da bez regulacije biračkog spiska nema zaštite evropskog principa opšteg prava glasa, kao i da bez odgovarajuće regulacije finansiranja izborne kampanje, nema prava političkih subjekata da budu birani pod jednakim uslovima.

“Ovo je način da se to zakonodavstvo na jedinstven način uredi,...da se modernizuje pravni poredak i da se konačno obezbijedi sveukupni legitimitet izbornog zakonodavstva”, rekao je Koprivica.

Poručio je da bez opozicije nema donošenja izbornog zakonodavstva, navodeći da to ne znači da žele da ucjenjuju.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da praksa kodifikovanja izbornog zakonodavstva postoji u nekoliko zemalja regiona.

Naveo je primjer Sjeverne Makedonije u kojoj je nakon donošenja jedinstvenog izbornog zakonika došlo do uspostavljanja povjerenja u izborni proces, prvih slobodnih i fer izbora i razrješenja “delikatne i složene političke i isntitucionalne krize”.

Predstavnik Demosa Vuko Vlahović ocijenio je da ta partija nastavlja da podržava rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, jer smatraju da je uprkos teškoćama, to najbolji put da se u Crnoj Gori dođe do adekvatnog ambijenta za demokratsko ispoljavanje volje građana.

“Tim prije, što je ovo ad hoc tijelo pod lupom međunarodne zajednice, u prvom redu EU koja snažno pdoržava njegov rad”, kazao je Vlahović, dodajući da podržavaju i kodifikaciju izbornog zakonodavstva.

Bonus video: