Svim političkim subjektima u izbornoj kampanji obezbijediti jednake šanse

Radna grupa, sa akademskom zajednicom, nevladinim sektorom i dijelom opozicije, usaglasila je da se formira novo zakonsko rješenje kojim bi se regulisalo praćenje i izvještavanje o političkim subjektima za vrijeme izbornih kampanja
668 pregleda 0 komentar(a)
Nikolić, Foto: Boris Pejović
Nikolić, Foto: Boris Pejović

Svim političkim subjektima u izbornoj kampanji treba obezbijediti jednake šanse, bez obzira na njihovu političku snagu, a mediji imaju obavezu profesionalnog izvještavanja, stav je Radne grupe koja je analizirala i radila na pripremi prednacrta medijskih zakona.

Ta radna grupa, sa akademskom zajednicom, nevladinim sektorom i dijelom opozicije, usaglasila je da se formira novo zakonsko rješenje kojim bi se regulisalo praćenje i izvještavanje o političkim subjektima za vrijeme izbornih kampanja.

"Radna grupa se rukovodila opredjeljenjem da svim političkim subjektima treba obezbijediti jednake šanse, bez obzira na njihovu političku snagu, a da mediji imaju obavezu profesionalnog izvještavanja", kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić.

On je kazao da je ovo zakonsko rješenje podrazumijeva formiranje posebnog odbora za praćenje i realizaciju ovog zakonskog rješenja.

"U Odboru za praćenje bi bili zastupljeni, pored poslanika, nevladin sektor, akademska zajednica ali i predstavnici medijske zajednice. A Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva imao bi poslednju riječ kada se radi o medijskim zakonima i o zakonu o javnom servisu", rekao je Nikolić.

Ti zakoni, čiji je kreator Ministarstvo kulture kao resorni organ koji predlaže zakonska rješenja, trenutno su, kaže on, na trećem čitanju kod eksperata u Venecijanskoj komisiji u Savjetu Evrope.

"Dogovorili smo se da nam ostaje obaveza da budemo strpljivi do poslednjeg trenutka u odnosu na potencijalnu kooperativnost naših kolega iz opozicije i da potencijalno ne upadnemo u zamku da možda zbog loše namjere ili objekivnog nesnalaženja uđemo u zonu da ne završimo reformske zakone na vrijeme", rekao je Nikolić.

On smatra da je "loptica je u dvorištu opozicije".

"Ukoliko opozicione kolege ne budu željele da podijele odgovornost sa nama, bićemo prinuđeni da u saradnji sa nevladinim sektorom, akademskom zajednicom i međunarodnim ekspertima samoinicijativno predložimo ova reformska rješenja", kazao je Nikolić.

Bonus video: