Traže da policajci nose oznake: Značka će odati koga krije maska

Uniforme SAJ-a ranije su nosila lica koja ne rade u MUP-u, zbog maski se ne zna ko je tukao građane 24. oktobra, kaže Miljanić
236 pregleda 17 komentar(a)
SAJ, Zlatarska ulica, Foto: Vijesti
SAJ, Zlatarska ulica, Foto: Vijesti
Ažurirano: 09.06.2016. 15:01h

Poslanik Demosa Zoran Miljanić dostavio je Skupštini Predlog izmjena zakona o unutrašnjim poslovima, čiji je cilj da spriječi izbjegavanje kažnjavanja za torturu i prekoračenje ovlašćenja, posebno u slučajevima kada su izvršioci pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a.

Miljanić predlaže da policajci na uniformama moraju imati istaknut broj značke i naziv jedinice kojoj pripadaju. Poslanik je izmjene preložio u ime Demosa, čiji je funkcioner Goran Danilović trenutno ministar unutrašnjih poslova u vladi izbornog povjerenja.

Povod za ovu inicijativu, kako je Miljanić rekao “Vijestima”, jeste intervencija SAJ-a tokom razbijanja demonstracija Demokratskog fronta 24. oktobra prošle godine i brutalnog prebijanja Miodraga Martinovića. Za to su optužena dvojica pripadnika SAJ-a i šef te jedinice Radosav Lješković, iako je u torturi učestvovalo više njih.

U obrazloženju predloga izmjena, poslanik podsjeća na preporuke Savjeta Evrope i Komiteta za zaštitu od torture, u kojima se navodi da su uniformisani službenici dužni da imaju vidljiv identifikacioni broj. “To u našem zakonu nije jasno definisano”, kaže poslanik.

U Zakonu o unutrašnjim poslovima navodi se da policajci tokom dužnosti treba da se predstave, pokazivanjem značke i službene legitimacije.

“ Namjera Demosa je da se ne ponove situacije od 24. oktobra i da istraga zavisi od volje šefa jedinice, koji u ovom slučaju nije želio da otkrije identitet policajaca koji su zaštićeni maskama tukli građane a ostali nekažnjeni. Zbog toga je neophodno da na uniformama stoji identifaikacioni broj, ali i zbog činjenice da su uniforme SAJ-a ranije nosila lica koja ne rade u MUP-u”, iznosi Miljanić.

On kaže da predlog nema veze s tim što je ministar policije iz Demosa, te da se radi o koincidenciji.

Komandant SAJ-a Radosav Lješković optužen je za prikrivanje pripadnika te jedinice koji su brutalno tukli građane 24. oktobra nakon razbijanja protesta DF-a. Iz tužilaštva su ranije saopštili da je utvrđeno da su sajovci na više lokacija nezakonito upotrijebili sredstva prinude prema građanima, koji su zadobili tjelesne povrede.

Bonus video: