Tudik: Afera "Koverat" ne smije da bude stablo od kojeg se ne vidi šuma

Francuska ambaadorka je mišljenja da je Crna Gora ostvarila veliki napredak na putu ka Evropskoj uniji
4091 pregleda 11 komentar(a)
Tudik, Foto: Savo Prelević
Tudik, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron, ne protivi se proširenju Evropske unije (EU) već želi da građani država kandidata, kroz reforme, osjete konkretna poboljšanja, poručila je francuska ambasadorka u Crnoj Gori, Kristin Tudik.

Ona se u intervjuu za agenciju MINA osvrnula na navode da se Markron protivi proširenju EU.

"Nije se suprostavio proširenju. On zna da je proširenje neophodno jer zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi i Evropa sa njima postaje suverenija i ujedinjenija. On želi da građani ovih zemalja kroz reforme osjete konkretna poboljšanja", kazala je Tudik.

Prema njenim riječima, Francuska je u više navrata potvrdila svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

Ona činjenicu da se nije raspravljalo o francuskom non pejper dokumentu vidi ohrabrujuće.

"Oni su poslali snažnu poruku državama Zapadnog Balkana da im Evropa neće okrenuti leđa. Bez i najmanje zadrške na jasan način su potvrdili evropsku perspektivu Zapadnog Balkana", kazala je Tudik.

Ona je mišljenja da je Crna Gora ostvarila veliki napredak na putu ka Evropskoj uniji.

"Ipak, iako postoji zakonodavni i institucionalni okvir efektivno sporvođenje reformi nije uvijek svuda prisutno. U pogledu vladavine prava rezultati su pomiješani i treba popuniti praznine koje postoje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije ili pak trgovine ljudima", navela je Tudik.

Sa druge strane, kazala je, postignuti su zadovoljavajući rezultati u oblasti javne uprave, odnosno racionalizacije njene organizacije i zapošljavanja prema zaslugama.

"Kvalitetna policijska saradnja koju Crna Gora ima sa Francuskom, kao i sa brojnim drugim zemljama Evropske unije, doprinijela je, takođe, zadovoljavajućim rezultatima u oblasti borbe protiv kriminala", poručila je Tudik.

Na pitanje da li je EU dovoljno prisutna u regionu, s obzirom na jak uticaj Rusije, Turske i Kine na koji upozoravaju domaći i strani zvaničnici, Tudik je odgovorila da posredstvom instrumenta predpristupne pomoći Evropska unija danas izdvaja 12,8 miliona eura za podršku zemljama Zapadnog Balkana u okviru njihovog procesa pridruživanja.

"Dakle, odgovor je da, Evropska unija je veoma prisutna u regionu ali možda to nedovoljno ističe. Naravno, može se angažovati više", kazala je Tudik.

Upitana da li povjerenje građana u EU može biti poljuljano, zbog najnovijih dešavanja i kriza sa kojima se Evropa suočava poput Bregzita, migrantske krize, neizvjesnosti oko proširenja, odgovorila je da su Evropljani zabrinuti.

"Ipak, ne smatram da su samo oni. Čitav svijet je zabrinut. Kada su u pitanju građani Francuske, uvjerena sam da i dalje vjeruju u Evropu, čak i ako se ponekad žale na njenu birokratiju. Ipak, ostaju joj privrženi", dodala je Tudik.

Kako je kazala, dokaz za to su poslednji evropski izbori – procenat uzdržanih je bio niži od procenta na prethodnim izborima, a pro-evropske partije, bez obzira na politička stremljenja, pobijedile su sa velikom većinom.

Ona je rekla da je očigledno da će u fokusu nove Komisije biti i proširenje EU državama Zapadnog Balkana.

"To je očigledno. Proširenje će sigurno biti među prioritetima", precizirala se Tudik.

Komentarišući aferu "Koverat", kazala je da ona ne smije da bude "stablo od kojeg se ne vidi šuma".

"To je samo jedna od praznina koje postoje u oblasti borbe protiv korupcije. Crna Gora mora još snažnije da radi u oblastima koje su pokrivene poglavljima 23 i 24. To je neophodno", poručila je Tudik.

Ona je rekla da su politički odnosi između Crne Gore i Francuske, saveznice u okviru NATO-a od 2017. godine, odlični.

"U poslednjih nekoliko godina održano je više sastanaka na visokom nivou, od kojih je poslednji posjeta Crnoj Gori državne sekretarke pri Ministarstvu vojske, 21. i 22. oktobra. Daljem razvijanju političkih odnosa doprinijeće i Strategija za Zapadni Balkan koju je Francuska usvojila", kazala je Tudik.

Prema njenim riječima, u okviru kulturne, naučne i tehničke saradnje, Francuska pruža ekspertsku podršku reformama, naročito onima koje se odnose na modernizaciju javne uprave, upravljanje teritorijalnim zajednicama, poljoprivredu, spoljnju trgovinu i zaštitu životne sredine.

Kako je kazala, policijska saradnja dvije države, je za primjer.

"Francuski međunarodni tehnički ekspert je odnedavno angažovan pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore za pitanja primjene poglavlja 24, u dijelu pravda, sloboda i bezbjednost", navela je Tudik.

Podsjetila je da je u septembru 2018. godine otvorena Francuska evropska škola u Podgorici, u korist i Crne Gore i Francuske, kojom se doprinosi međunarodnom pozicioniranju Podgorice kao glavnog grada.

Francuska, navela je, računa mnogo na Crnu Goru u daljem razvoju te škole.

"Što se tiče bilateralne ekonomske saradnje, postoji mnogo prostora za njeno poboljšanje jer ona nije na nivou na kome bi trebalo da bude", poručila je Tudik.

Bonus video: