Tužioci ne mogu da imaju posljednju riječ

Radna grupa Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva ranije je napravila nacrt predloga, preporučujući da dio članova Sudskog savjeta koji se bira u parlamentu, u slučaju nepostojanja dvotrećinske većine, treba izglasati prostom većinom glasova poslanika
3938 pregleda 2 komentar(a)
Ministarstvo ne odgovara na pitanja u vezi sa najavljenom izmjenom zakona: Pažin i Stanković, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo ne odgovara na pitanja u vezi sa najavljenom izmjenom zakona: Pažin i Stanković, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo pravde razmatra mogućnost da problem dvotrećinske većine u Skupštini za izbor vrhovnog državnog tužioca riješi izmjenom Zakona o državnom tužilaštvu.

U istom paketu, Ministarstvo bi predložilo i izmjene sastava Tužilačkog savjeta kako tužioci ne bi imali većinu za donošenje odluka, kao što je sada slučaj, saznaju “Vijesti”. Pošto je dvotrećinska skupštinska većina za izbor VDT-a, kao i članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda propisana Ustavom, takva namjera podrazumijevala bi i izmjene najvišeg pravnog akta. Za to međutim u sadašnjoj političkoj situaciji nema podrške poslanika.

Iz Ministarstva pravde nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li se radi na predlogu izmjene zakona, koje je ministar pravde Zoran Pažin najavio u Skupštini prije novogodišnjih praznika kako bi “pozicionirali liniju odgovornosti unutar tužilaštva”. “Naredne godine kao ministar pravde pokrenuću procedure za izmjenu organizacionih zakona koje uređuju tužilaštvo da bismo jasno pozicionirali liniju odgovornosti unutar tužilaštva. To sada nije slučaj zbog neodgovornosti dijela opozicije...”, rekao je ministar. Pažin je kazao i da će tužilaštvo biti pozicionirano kao organ vlasti, ali da će vidjeti koje grane vlasti. Premijer Duško Marković i ministar pravde ranije su kritikovali Tužilaštvo, navodeći da nigdje na svijetu nema da ono bude grana vlasti sama za sebe i da postoji praksa gdje je pod nadležnošću Vlade.

Radna grupa Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva ranije je napravila nacrt predloga, preporučujući da dio članova Sudskog savjeta koji se bira u parlamentu, u slučaju nepostojanja dvotrećinske većine, treba izglasati prostom većinom glasova poslanika.

Savjetnik predsjednika države i član te radne grupe iz akademske zajednice Boris Bastijančić (UDG) smatra da bi isto rješenje trebalo primijeniti i na izbor vrhovnog državnog tužioca, kao i sudije Ustavnog suda.

I SDP je nedavno predložio Izmjene zakona o tužilaštvu, ali se one kritički dočekane iz Tužilaštva, jer u toj partiji smatraju da članovi Tužilačkog savjeta treba da budu i dva poslanika.

Zbog problema dvotrećinske većine mandat četvoro članova Sudskog savjeta koje bira parlament je produžen, na čelu Savjeta je vršilac dužnosti.

V.d. stanje je i u Državnom tužilaštvu, jer je VDT-u Ivici Stankoviću, istekao mandat. Pred poslanicima će ubrzo biti predlog Tužilačkog savjeta da specijalna tužiteljka Lidija Vukčević bude birana za VDT-a, ali za to za sada nema potrebne političke podrške. Početkom naredne godine dvoje sudija Ustavnog suda stiče uslove za penziju, a za izbor njihovih nasljednika takođe je potrebna dvotrećinska većina.

Vlada bi da mijenja način izbora Tužilačkog savjeta

U Ministarstvu smatraju da treba promijeniti član 18 Zakona o tužilaštvu, koji se tiče izbora i sastava Tužilačkog savjeta. Odnosno da u Tužilačkom savjetu bude jednak broj tužilaca i uglednih pravnika - uključujući i predstavnika Ministarstva.

U Tužilačkom savjetu sada je četvoro uglednih pravnika, predstavnik Ministarstva pravde i šest tužilaca.

Bonus video: