U subotu protest ispred Tužilaštva: "Đukanović najveći izvor problema u državi"

"Živimo u zemlji gdje se svaki dan javlja novi povod za protest. Moramo biti više aktivni da bismo gradili bolju Crnu Goru", rekao je jedan od organizatora protesta, Nikola Grdinić
24952 pregleda 35 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Savo Prelević
Sa pres konferencije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.01.2020. 13:53h

Grupa građana organizovaće u subotu 1. februara protest ispred Tužilastva nezadovoljni, kako kažu, bezakonjem u državi.

Ovo će, kako su najavili predstavnici Grupe građana Predrag Spasojević, Nikola Grdinić i Aleksandar Perović, biti prvi protest pod sloganom "Mora da ide", jer se "zna ko je najodgovorniji za sve probleme i ko mora da ide".

Njihov prvi zahtjev je da predsjednik države Milo Đukanović ode, da se stvore uslovi za fer izbore i da se povuku svi zakoni koje je Skupština usvojila u decembru.

Nikola Grdinić je ocijenio da je Đukanović najveći izvor problema u državi, što najbolje pokazuju dešavanja i vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti koji je podijelio narod.

"On je jedna velika kočnica razvoja Crne Gore. Nije sam u tome, ali je najveći izvor problema. Živimo u zemlji gdje se svaki dan javlja novi povod za protest. Moramo biti više aktivni da bismo gradili bolju Crnu Goru", rekao je Grdinić.

Grdinić
Grdinić(Foto: Savo Prelević)

Spasojević je poručio svima koji dođu na protest da ne nose politička, nacionalna i vjerska obilježja.

"Ovo ce biti jedan maraton. Koristićemo sva nenasilna sredstva da napravimo pritisak na institucije da se ispune naši zahtjevi", kazao je Spasojević.

On je dodao da oni predstavljaju više aktivista, a indirektni povod je afera Koverta koja godinu egzistira i nema svoj epilog.

Spasojević je podsjetio da su u Skupštini u decembru u "atmosferi linča" donijeti zakon o radu, budžetu, pomoći MA, o vjeroispovijesti, set izbornih zakona...

"Danas se u litijama kreće oko 25 odsto Crne Gore, danas smo svi u temi šta će biti u četvrtak ili nedjelju. Potpuno smo zaboravili na ostala bitna pitanja", rekao je Spasojević.

Aleksandar Perović podsjetio je da svaki izborni proces prate nepravilnosti.

"Potrebno je sto prije stvoriti ambijent za fer i slobodne izbore. Borimo se da Crna Gora konačno doživi dan kada će izbori biti praznik, kada će građani izaći bez pritisaka i straha za egzistenciju, posao... Nije nam cilj da utičemo na političke partije već da se stvori ambijent za slobodne izbore", rekao je Perović.

On je najavio da ce tražiti od političkih subjekata da daju svoju opservaciju šta je potrebno da bi izbori bili fer i da na kraju izbornog procesa svi pruže jedni drugima ruku i priznaju rezultate", naveo je Perović.

On je dodao da će pokušati napraviti sastanke sa svim političkim akterima, predstaviti im svoje planove i od njih dobiti povratne informacije o problemima sa kojim se suočavaju.

Spasojević je kazao da će biti i protesti i akcije u drugim gradovima, što ce zavisiti od povratnih reakcija građana.

Na pitanje da li se boji hapšenja zbog izrečenih konstatacija, on je odgovorio da mu ne bi smetalo da ga uhapse jer inače radi u zatvoru.

"Tvrdim da je predsjednik države korumpiran, pa neka me hapse", rekao je Spasojević.

Bonus video: