"Udar" će dizati tenzije i nakon presuda

Čelnici DF-a bi se mogli odlučiti na radikalne poteze ako Apelacioni sud potvrdi zatvorske kazne
6047 pregleda 7 komentar(a)
Bez radikalizacije dok čekaju odgovor na žalbu: Knežević I Mandić, Foto: Boris Pejović
Bez radikalizacije dok čekaju odgovor na žalbu: Knežević I Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.05.2019. 16:14h

Presude čelnicima Demokratskog fronta (DF) će povećati političke tenzije i smanjiti prostor za dijalog vlasti i opozicije, ali je teško očekivati radikalizaciju.

Čelnici DF-a bi se mogli odlučiti na radikalne poteze u slučaju da Apelacioni sud odbije njihove žalbe i potvrdi zatvorske kazne.

Podgorički Viši sud osudio je čelnike DF-a Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma na dan izbora u oktobru 2016. godine, poznatom kao “državni udar”.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da je tenzije smanjila odluka suda da ne odredi zatvaranje i hapšenje čelnika Fronta.

“To je ipak djelimično spustilo dio tenzija i ostavilo prostor za političko i pravosudno razmatranje budućih odluka. Iako je sve trajalo jako dugo, mi smo tek na prvom poluvremenu utakmice. A očekivano, tim koji izgubi kao i njegovi navijači, iskazuje protest, bijes i uradiće sve što može da svoju poziciju odbrani”, kazala je Uljarević.

Nakon presude Mandić je poručio da su čelnici DF-a spremni da polože glave u borbi, navodeći da “braća Đukanovic nisu više naši neprijatelji nego krvnici”. Mandić je tada zaprijetio osvetom ukoliko se nešto desi njemu i Kneževiću i pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prekine komunikaciju sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

“Spremni smo da se borimo protiv njih kao naši preci. Mogu da iznenade negdje i mene i Kneževića i da nas ubiju iza nekog ćoška, mogu da urade nepočinstvo, ali mehanizam koji je pokrenut ne može se zaustaviti i teškoće i posljedice će snositi oni koji krenu na nas”, kazao je tada Mandić, dok je Knežević ponovio da se radi o političkom progonu.

“Ako je Milan Knežević planirao državni udar, kuća mu se iskopala. Mačka mu kući ne ostala. Svi oni koji su planirali ovaj državni udar i upetljali mene, Andriju Mandića i Mihaila Čađenovića, isto im želim”, kazao je on na televiziji “Vijesti”.

Advokat Miroje Jovanović najavio je žalbu Apelacionom sudu, nazivajući presudu “političkim pamfletom”. Član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević kazao je da će taj politički savez iskoristiti sve pravne ljekove, uključujući i žalbu Evropskom sudu za ljudska prava (ESLJP) u Strazburu. Uljarević ističe da zbog toga ne treba očekivati radikalizaciju prije odluke suda.

“DF će iskoristiti do kraja sve pravne instance prije donošenja bilo kakvih drugih odluka o načinima odbrane svojih lidera. Te druge odluke bi mogle značiti radikalizaciju, ali za nju su potrebne finansijska, medijska i podrška sa strane, a veliko je pitanje da li te podrške zaista postoje”, kazala je Uljarević.

Većina opozicionih partija ocijenila je da presuda čelnicima DF-a potvdila uticaj vlasti na pravosuđe, ali nije komentarisala prijetnje iz tog političkog saveza. Komentarišući optužbe čelnika DF-a, specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić je kazao da “braća Đukanović nemaju nikakav uticaj na rad Tužilaštva”, dok su iz Vlade poručili da je sudstvo pokazalo otpornost na svaku vrstu pritiska i spoljnih uticaja.

Izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović podsjeća da je crnogorska politička scena dugo opterećena zaoštrenom retorikom.

“Suđenje za terorizam na dan parlamentarnih izbora je jedan od glavnih uzročnika oštrih, prijetećih i osuđujućih poruka. Ovaj visoko politizovani slučaj je odavno izašao iz okvira sudnice i opteretio društveno-političke prilike u zemlji, a nesumnjivo je da će još dugo i ostati u središtu polemika i osnov za zapaljivu retoriku. S jedne strane, to je i bilo za očekivati, uzimajući u obzir sadržaj optužnice i presude. Međutim i prije suđenja medijska sukobljavanja nisu bila ništa neobično, dok je parlament odavno postao mjesto za razmjenjivanje uvreda i prijetnji. Stoga je ovo samo nastavak trenda koji je sada još izraženiji i predstavlja još veći razlog za zabrinutost”, istakla je Marović.

Bogdanović: Radikalizacija se ne smije dozvoliti

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović upozorio je da treba izbjegavati tenzije, navodeći da su mir i stabilnost iznad svakog političkog subjekta.

“Međutim, svjedoci smo da režim ne bira sredstva u obračunu sa opozicionim predstavnicima. Nagledali smo se scena koje variraju od prisluškivanja, prijetnji, prepada, namještaljki, prebijanja, vitlanja oružjem, pokušaja oduzimanja diploma, do sudskih procesa i kazni po mjeri jednog čovjeka i jedne familije. Predstavnici Demokratske Crne Gore su u svim tim slučajevima imali oštru političku i institucionalnu reakciju, vodeći računa da svojom reakcijom ne podignemo tenzije do one mjere koja bi mogla ugroziti bilo koju univerzalnu vrijednost čije je čuvanje i njegovanje naš prioritet i naša obaveza”, kazao je on upozoravajući da se ne smije dozvoliti radikalizacija.

“Svakako da presude opozicionim poslanicima u trenucima kada se odbjegli šef organizovane kriminalne grupe smiješi iz Beograda, kao i poruke onih čija je sloboda ugrožena, mogu radikalizovati političke prilike, ali se takav scenario ne smije dozvoliti. I vlast i opozicija su dužni da rade na spuštanju tenzija, jer one nikom nisu dobro donijele, osim onima koji se u takvom metežu ekstremno dobro snalaze”, kazao je Bogdanović.

DF nema podršku za radikalizaciju

Podsjećajući na izjave stranih zvaničnika nakon presude, Uljarević je istakla da Demokratski front neće imati podršku sa strane u slučaju radikalizacije.

“Znakovito je da srpske vlasti biraju da ostanu po strani uz blagi pokušaj balansiranja komunikacije, ali očito bez namjere da se se direktnije umiješaju. Rusija ćuti, iako je zvanična Moskva pokazala da zna biti glasna kad hoće da interveniše. Pozicioniranje nekih država članica NATO saveza u vezi sa prvostepenom presudom je prevashodno usmjereno ka prevenciji radikalizacije kao posljedice presude. Sve to smanjuje prostor, no uslova za radikalizaciju političkih prilika ima i stoga će mnogo toga zavisiti od političkih aktera”, kazala je ona.

Bonus video: