URA i Crnogorska: Vanredna sjednica dio izborne kampanje

Odbornica Crnogorske Anđela Ivanović je kazala da je novi trenutak stvorio nova neslaganja u koaliciji, ali da im nije cilj da skraćuju mandat lokalnom parlamentu
3828 pregleda 6 komentar(a)
Sa zajedničkog presa, Foto: Vuk Lajović
Sa zajedničkog presa, Foto: Vuk Lajović

Sjednica Skupštine opštine Budva, zakazana po hitnom postupku na kojoj je trebalo da bude donijeta Deklaracija o poništenju Zakona o slobodi vjeroispovjesti, nije održana, zbog nedostatka kvoruma. Sjednici nijesu prisustvovali odbornici vladajućih Crnogorske i Građanskog pokreta URA, kao i opozicionih Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD). Sjednica je zakazana po hitnom postupku na osnovu inicijative 525 građana Budve koji su potpisali peticiju.

Nedolazak na današnju sjednicu, odbornici Građanskog pokreta URA i Crnogorske opravdali su time da vanrednu sjednicu sa takvim dnevnim redom smatraju dijelom izborne kampanje, kojom se “dodatno potpiruju podjele i stvaraju tenzije u teškom trenutku za razvoj savremenog crnogorskog društva."

“Smatramo da nije potrebno da učestvujemo u raspravi”, kazala je odbornica URA Božena Jelušić na zajedničkoj konferenciji za novinare URA i Crnogorske.

Prema njenim riječima, ima mnogo nagomilanih problema o kojima parlament treba da raspravlja.

“Budva je jedna od najbogatijih crnogorskih opština, a u protekloj godini nije uspostavljen sistem po kojem bi SO kao zakonodavni organ čestim zasijedanjima odlučivala o svim vażnim pitanjima koja se tiču života građanki i građana Budve. Bilo je malo sjednica, na lojima je dnevni red često sadržao mnoge izbore i imenovanja, a od nas odbornika se očekuje da pratimo rad uprave i odlučujemo o utrošku budžeta od 40 miliona. Sam budžet je predložen i donešen bez konsultacija sa koalicionim partnerima, od kojih se očekivalo učešće na javnim radpravama, a gotovo svi amandmani su odbijeni”, kazala je Jelušić.

Navodi da u ovom trenutku mnoge ključne odluke vezane za funcionisanje lokalne samouprave još uvijek čekaju.

“Strategija razvoja opštine i drugi strateški dokumenti, finansijski planovi za javna preduzeća i ustanove nisu usvojeni ni za prošlu godinu, a treba donijeti ovogodišnje. Gazdovanje postrojenjem Vještica nije u dovoljnoj mjeri bilo u fokusu rada gradske uprave, a upozorenje koalicionih partnera nisu razmatrana. U susret izborims se dešava madovno zapošljavanje, vrlo često sa sumnjivim diplomama novozaposlenih, koje će svakako morati doći na provjeru”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, svi ovi nagomilani problemi grada su prvorazredna briga svakog odbornika, a ne ekspresno zakazana vanredna sjednica povodom zakona na čije donošenje ili povlačenje jedna lokalna uprava ne može imati nikakav uticaj.

Upitani da li će ovo dovesti do raskida koalicije, odbornica Crnogorske Anđela Ivanović je kazala da novi trenutak stvorio nova neslaganja, ali im nije cilj da skraćuju mandat SO.

“Nama nije u cilju da radimo u korist bilo koga, već u korist građanki i građana Budve, a to su upravo ove teme o koje smo naveli u zajedničkom saopštenju”, istakla je ona.

Odbornici Crnogorske i URA će doći na skupštinsko zadijedanje u 12 časova, za kada je zakazan nastavak redovne sjednice SO koja je prekinuta uoči Nove godine. Oni ne bojkotuju niti vrše opstrukciju parlanenta, već kako su kazali, aktiviranje i ubrzavanje rada skupštinskog rada.

Bonus video: