URA: Zakon o porijeklu imovina javnosti ponudili prethodne godine, njegovo usvajanje da pokrene nova vlast u Crnoj Gori

"Bez ovog zakona ne možemo imati efikasnu borbu protiv korupcije i zato je URA insistirala da ovo bude jedan od prvih zakona koji bi donijela nova demokratska vlast u Crnoj Gori. Da smo imali Zakon o porijeklu imovine mnogi funkcioneri DPS bi morali da dokazuju odakle novac za nekretnine, skupe automobile, školovanja u inostranstvu i razne druge privilegije koje od plate javnih funkcionera to sigurno nisu mogli priuštiti”, navodi se u sopštenju
1847 pregleda 1 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA

Zakon o porijeklu imovine korisna je inicijativa a raspravu o njemu treba da pokrene nova vlast u Crnoj Gori poslije prvih i fer demokratskih izbora u zemlji, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Oni su reagovali nakon aktuelizovanja pitanja ovog zakonskog rješenja u javnosti prethodnih dana.

Kako saopštavaju, oni su "prethodne godine u javnost izašli sa prijedlogom ovog zakonskog rješenja i tada kazali da zakon treba da donese nova vlast u Crnoj Gori zajedno sa Zakonom o lustraciji i tajnim dosijeima".

"Bez ovog zakona ne možemo imati efikasnu borbu protiv korupcije i zato je URA insistirala da ovo bude jedan od prvih zakona koji bi donijela nova demokratska vlast u Crnoj Gori. Da smo imali Zakon o porijeklu imovine mnogi funkcioneri DPS bi morali da dokazuju odakle novac za nekretnine, skupe automobile, školovanja u inostranstvu i razne druge privilegije koje od plate javnih funkcionera to sigurno nisu mogli priuštiti”, navodi se u sopštenju.

Dodaju, "da sve ovo vrijeme DPS-u nije padalo na pamet da donese Zakon o porijeklu imovine jer, kako kažu, nijesu htjeli da sijeku granu na kojoj sjede i direktno rade protiv sebe".

Kako se navodi u saopštenju, "suština prijedloga njihovog zakonskog rješenja da Poreska uprava mora vršiti ispitivanje porijekla imovine za sva fizička lica kojima vrijednost imovine prelazi određeni iznos, bez obzira da li su javni funkcioneri ili ne".

“Predloženi zakon unaprjeđuje trenutno stanje po kome ASK svojevoljno odlučuje koga će kontrolisati a koga neće od javnih funkcionera. Dakle, uvodimo princip neselektivnosti kada je u pitanju ispitivanje porijekla imovine, iako bi prioritet u smislu ovog zakona bila na javnim funkcionerima”, ističu iz URE

Namjera pokreta URA je, kako je saopšteno, da ovaj zakon bude okidač, odnosno zakonska obaveza po kojoj Poreska uprava "mora pokrenuti neselektivnu kontrolu porijekla imovine svih lica koja ispunjavaju uslove za kontrolu."

“Vrlo je važno iskontrolisati porijeklo imovine “tranzicionih” biznismena ili lica koja mogu imati veze sa organizovanim kriminalom a da istovremeno nemaju direktnu vezu sa javnim fukncionerima. Primjena novog Zakona o porijeklu imovine bi ogolila korupciju u Crnoj Gori i pokazala veze pojedinih državnih funckionera sa strukturama organizovanog kriminala”, pojašnjavaju oni.

"Međutim, u trenutnim okolnostima nema smisla ove zakone predlagati Skupštini i Vladi jer oni više nemaju legitimitet”, zaključili su u Građanskom pokretu URA.

Bonus video: