Usvojena Gardetova rezolucija o CG, Jonica glasala ZA, DPS protiv

Žan Pjer Mišel: Neka pretjerivanja, poput slučaja Zavala, zaustavljena su djelovanjem nevladinih organizacija
9 komentar(a)
Savjet Evrope, Foto: Savjet Evrope
Savjet Evrope, Foto: Savjet Evrope
Ažurirano: 28.06.2012. 07:09h

Predstavnici vladajuće koalicije nijesu bili oduševljeni Rezolucijom Savjeta Evrope (SE) o Crnoj Gori, nakon što je Parlamentarna skupština SE (PSSE) odbila amandman šefice crnogorske delegacije Valentine Radulovic-Šćepanović iz DPS-a kojim je tražila ukidanje nadgledanja ispunjenosti obaveza koje Crnoj Gori proizilaze iz članstva u SE.

Za Rezoluciju izvjestioca Žan Šarl Gardeta i Nursune Memecan, Radulović-Šcepanović nije glasala, Ervin Spahić iz SDP-a je bio uzdržan, dok je Snežana Jonica iz SNP-a bila za usvajanje dokumenta. Rezoluciju su podržala 58 poslanika u PSSE, četiri su bila protiv, dok je njih 10 bilo uzdržano.

Da šefica crnogorske delegacije nije pritisnula taster prilikom glasanja o predlogu rezoluciji vidi se iz listinga koji je nakon rasprave o Crnoj Gori objavljen na sajtu SE.

Prethodno je amandman DPS-a, kojim je traženo ukidanje monitoringa Crnoj Gori, odbačen i to sa 39 glasova protiv, dok ga su ga podržala 32 predstavniika PSSE.

Poslanici u PSSE odbacili su i amandman kanadske delegacije koja je predložila da se monitoring nad Crnom Gorom oroči na godinu dana, umjesto na dvije, kako nalažu pravila SE.

Amandman DPS-a, kojim je traženo ukidanje monitoringa Crnoj Gori, odbačen je i to sa 39 glasova protiv, dok ga su ga podržala 32 predstavniika PSSE

Gardeto je tokom izlaganja ponovio stav da je Crna Gora napredovala, ali je još jednom skrenuo pažnju na slabosti.

“Treba zadržati monitoring, jer u prvom, sudstvo nije reformisano i to kroz ustavne reforme, na šta smo više puta upozoravali. Ne vidimo adekvatne presude za korupciju i kriminal. Mjere su preduzete za zaštitu novinara, ali se nasilje nad njima nastavlja. Novinari moraju raditi svoj posao, vlasti im moraju obezbijediti sigurnost. Diskriminacija i status raseljenih lica ostaju predmet zabrinutosti, pa se mora naći održivo rješenje”, kazao je Gardeto.

Radulović-Šćepanović je kazala da “ne bježimo” od monitoringa: “Ali, smatramo da ćemo u periodu nakon monitoringa imati veći stepen saradnje sa SE”.

Spahić je dodao da je Crna Gora uložila ogroman napor, brine se o velikom broju izbjeglica, a “stanje u medijima se popravlja iz dana u dan, pa bi skidanje monitoringa bilo nagrada za do sada urađeno”.

Jonica je kazala da su izvještaj i rezolucija o Crnoj Gori više nego objektivni.

“Sljedeća godina je veoma bitna za Crnu Goru, jer će se najkasnije do aprila 2013. održati parlamentarni, predsjednički i lokalni izbori u Nikšiću i Budvi. Vladajuće partije žele da razdvoje ove izbore, a za parlamentarne izaberu datum koji njima odgovara ne konsultujući nikog drugog. Zato podržavam predlog izvjestilaca da se monitoring nastavi”, navela je Jonica.

Nakon rasprave, Radulović-Šćepanović je kazala “Vijestima” da je zadovoljna riječima hvale za napredak Crne Gore.

“To je vrlo ohrabrujuće i mnogo govori o onome koliko smo uradili. Nijesmo tražili ukidanje monitoringa kako bismo izbjegli bilo što, jer svi znaju da je period nakon nadgledanja – postmonitoring - takođe težak i zahtijeva veću komunikaciju sa SE”, kazala je Radulović-Šćepanović, koja kasnije, po objavljivanju rezultata glasanja o Rezoluciji, nije odgovarala na pozive i SMS poruke “Vijesti” kako bi objasnila zašto nije glasala za taj dokument.

Ne može bez posljedica 20 godina DPS vladavine

Finski poslanik Kimo Sasi ocijenio je da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu, ali da je neophodna veća posvećenost vlasti na rješavanju problema korupcije, kriminala, nasilja nad novinarima.

Crna Gora je faktor stabilnosti u regionu, ali je neophodna veća posvećenost vlasti na rješavanju problema korupcije, kriminala, nasilja nad novinarima.

Turski poslanik Mevlut Kavosoglu je kazao da treba vrednovati napredak Crne Gore i prekinuti monitoring, jer su “usvojeni novi zakoni kojima primjena tek predstoji”.

“Mislim da Crna Gora nije u zaostatku u odnosu na zemlje kojima je ukinut monitoring, ali isto tako da ne treba da čeka naredne dvije godine na zasluženu nagradu”, rekao je Kavosoglu.

Francuz Žan Pjer Mišel ukazao je na to da je vladajuća partija u Crnoj Gori 20 godina na vlasti što, prema njegovim riječima, ne može proći bez posljedica.

“Neka pretjerivanja, poput slučaja Zavala, zaustavljena su djelovanjem nevladinih organizacija”, naveo je Mišel.

Bonus video: