Vlada "preuzela rad" Odbora za izborne reforme zbog RTCG-a

"Nema miješanja u rad Odbora. Vlada radi svoj posao u skladu sa planovima. Oni na zakonu rade mjesecima i imaju mišlijenje Savjeta Evrope", kazao je Predrag Sekulić
2520 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2019. 19:06h

Samostalni poslanik Nedjeljko Rudović optužio je Vladu da zadire u rad Odbora za izborne reforme jer je predložila Zakon o javnom emiteru. On je podsjetio da Odbor radi na izmjenama tog zakona u okviru izbornih reformi.

‘Bili su upoznati da radimo na zakonu. Pogoršali su sistem izbora članova Savjeta RTCG. Vlada je jednostrano preuzela nadležnosti ovog odbora i obesmislila pregovore o izbornim uslovima’ kazao je Rudović na sjednici Odbora navodeći da Vlada sabotira pregovore.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenovic kazao je da se o tome može raspravljati na nekoj kasnijoj sjednici.

On je rekao da je Vlada usvojila zakon prema svom planu.

"Nema miješanja u rad Odbora. Vlada radi svoj posao u skladu sa planovima. Oni na zakonu rade mjesecima i imaju mišlijenje Savjeta Evrope", kazao je Predrag Sekulić (DPS).

Članovi Odbora razmatraju sprovođenje Zakona o teritorijanoj organizaciji. Opozicija je predlozila izmjene kojima se, između ostalog, moraju imenovati sve ulice, naselja i trgovi u Crnoj Gori.

Oni zahtjevaju da predsjednik opštine jednom mjesečno dostavlja izvještaj o sprovođenju zakona.

Momo Koprivica iz Demokrata kazao je da se radi o važnom pitanju koje se mora sistemski riješiti.

"Oko 4.5 odsto birača u CG ima adresu bb. To je veliki problem. Treba olakšati proceduru kako bi MUP mogao da ažurira birački spisak" kazao je Koprivica.

Danijel Živković (DPS) je kazao da je to već obaveza lokalnih samouprava i da bb adrese ne mogu uticati na ažurnost vođenja biračkog spiska.

"Treba da uradimo sve da više nemamo tih bb adresa. Ali ti na birački spisak ne utice’ kazao je on.

Genci Nimanbegu (Forca) ponovio je da odbor neće stići da završi izborne reforme do 15.novembra, navodeći da treba razmisliti o promjeni rokova.

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević kazao da je adresni registar državni projekat, ističući da se radi na izradi posebnog softvera. On je rekao da je ostalo na lokalnim samoupravama.

‘Treba krenuti što prije u akciju’ kazao je Kovačević.

Predatavnici Uprave za nekretnine sugerisali su izmjene zakona kojima bi se na centralnom nivou regulisale nadležnosti sprovođenja, podsjećajuci da Uprava nema nadležnost nad lokalnom samoupravama.

Upozoreno je da lolalne samouprave nisu kadrovski dovoljno osposobljene kao i da je njihova tehnička opremljenost na nižem nivou.

Minstar unustrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da ce njegov resor pomoći Odboru. On je podsjetio da je bio clan radne grupe za izborne reforme 2014. čija su riješenja usvojena u parlamentu.

‘Postoji dobra volja da se dođe do riješenja koja se mogu sprovoditi. Ne treba predlagati riješenja koja traže prolongiranje sprovđenja’ kazao je Nuhodžić.

On je kazao da bb adrese nisu utcale na kvalitet biračkog spiska jer se niko nije zalio da nije ostvario biračko pravo zbog toga. Rekao je i da je mali broj nedostavljenih poziva za glasanje.

‘Treba stvoriti centralni adresni registar i povezati ga sa nama. Ali znamo za probleme lokalnih samouprava. Mogli smo ga ranije rešavati dinamičnije ali sada je situacija takva’, rekao je on.

Predsjednik Zajednice opština Refik Bojadžić kazao je da su obaveze opština značajne kako bi se birački spisak učinio što potpunijim.

Koprivica je upozorio da su lokalne samouprave trebale to da riješe 2015. podsjećajući da je MUP to trazio prije četiri godine.

‘Opstine stvaraju svoju normu a to je njihoga volja a ne zakon’ kazao je on.

Predsjednik DIK Đorđije Vukčević kazao je da to pitanje numerisanja ulica ne spriječava građane da ostvare biračko pravo. ‘Građani se nisu žalili DIK da im je to pravo uskraćeni zbog bb adresa’ rekao je Vukčević.

Bonus video: