Vlast neće da se sasluša Katnić, Škrelja "nije znao o čemu tačno glasa"

Poslanici vladajućih Demokratske partije socijalista (DPS)-a i Socijaldemokrata (SD) rekli su da nijesu protiv kontrolnog saslušanja na temu hibridnog rata i prijetnji i predložili da umjesto Katnića na kontrolno saslušanju dođe ministar odbrane Predrag Bošković
4414 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Biljana Matijašević
Sa sjednice Odbora, Foto: Biljana Matijašević

Odbor za bezbjednost i odbranu odbio je danas inicijativu opozicionih članova da se održi kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosno-obavještajnog sektora i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) povodom navoda o hibridnom ratu protiv Crne Gore.

Članovi Odbora iz Demoktatskog fronta (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijalističke narodne partije (SNP) tražili su saslušanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića, ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Uprave policije Veselina Veljovića i direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljana Perovića.

Za predlog opozicije osim tri prisutna člana opozicionih partija glasao je i Luiđ Škrelja (DPS), ali je kasnije rekao da nije glasao za, jer kad je podigao ruku "nije znao o čemu tačno glasa".

Poslanici vladajućih Demokratske partije socijalista (DPS)-a i Socijaldemokrata (SD) rekli su da nijesu protiv kontrolnog saslušanja na temu hibridnog rata i prijetnji i predložili da umjesto Katnića na kontrolno saslušanju dođe ministar odbrane Predrag Bošković.

Predsjednik odbora Branko Čavor (DPS) predložio je da se o izmijenjenoj inicijativi odmah glasa, ali su reagovali poslanici opozicije i Boris Mugoša iz SD-a ukazujući da to nije tačka dnevnog reda.

"Moramo glasati o tački dnevnog reda koja je usvojena na početku sjednice", rekao je Mugoša.

Čavor je nakon toga predložio da naredne sedmice bude održana sjednica Odbora na kojoj će se zakazati kontrolno saslušanje na temu hibridne prijetnje i ratova, ali na kojem bi umjesto Katnića bio pozvan Bošković.

Iz DPS su rekli da će tužioci ubrzo biti u parlamentu, jer će da podnesu izvještaj Odboru za politički sistem, a sjednice Odbora za bezbjednost su tajne.

Marta Šćepanović (DPS) rekla je da očekuju izvještaj VDT i SDT i planiraju da zakažu sjednicu Odbora za politički sistem za narednu sedmicu.

Predrag Bulatović (DF) kazao je da je tendencija da se zaštiti Milivoje Katnić od saslušanja pred Odborom za bezbjednost i odbranu.

Ranko Krivokapić (SDP) poručio je da se ovo ne odlaže jer će problem biti veći.

On je ocijenio da je veoma bitno da budu saslušani glavni akteri, odnosno svi koji su predloženi.

Poslanici opozicije su u zahtjevu naveli da traže da se pojasni osposobljenost državnih organa u borbi protiv hibridnog rata, kao i to koje su mjere preduzete u svakom evidentiranom slučaju.

"U proteklom periodu se intenzivno govori o hibridnom ratu protiv Crne Gore, a u posljednjih nekoliko mjeseci pojačane su i učestale te teme. O tome dramatično govore i naši najviši državni funkcioneri, saopštavajući potencijalne opasnosti za Crnu Goru. Obaveza poslanika je da to razmotri kroz kontrolno saslušanje funkcionera u čijem je opisu posla borba protiv svih oblika hibridnog rata, a uz to se jedan dio njih promovisao u javnosti kao poznavalac materije u teorijskoj i praktičnoj ravni”, navodi se u zahtjevu opozicije.

Potpisnici su članovi Odbora iz DF Andrija Mandić, Predrag Bulatović i Nebojša Medojević, kao i Ranko Krivokapić iz SDP i Danijela Pavićević iz SNP.

Bonus video: