Vrijeme curi dok se pišu sporazumi

Vujović tvrdi da veliki broj opozicionih predloga za formiranje tehničke vlade umanjuje pritisak na DPS
4973 pregleda 21 komentar(a)
Sve manje vremena za tehničku vladu: Sa sastanka lidera opozicije, Foto: Boris Pejović
Sve manje vremena za tehničku vladu: Sa sastanka lidera opozicije, Foto: Boris Pejović

Veliki broj opozicionih predloga za formiranje tehničke vlade umanjuje pritisak na Demokratsku partiju socijalista (DPS) i vladajućoj koaliciji daje prostor za izbjegavanje pregovora, smatra predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović. On tvrdi da opozicija treba što prije da izađe sa zajedničkom platformom.

“Veliki broj predloga koji dolaze sa različitih adresa unutar opozicije disperzuje snagu opozicionog pritiska. DPS-u odgovara da vrijeme curi, te da odgovornost za izostankom dogovora bude na strani opozicije. Oni treba da izađe sa zajedničkom platformom prema DPS-u i da pođu od onih zahtjeva koji su prihvatljivi svim opozicionim partijama”, kazao je Vujović i upozorio da nema puno vremena za rad tehničke vlade. “Čak ako bi DPS prihvatio takav zahtjev, nedostatak vremena i kratak mandat tehničke vlade bi obesmislio njen rad. Ako opozicija hitno ne izađe sa zajedničkim zahtjevom kratak period do krajnjeg roka za održavanje izbora obesmisliće svaki eventualni dogovor”. Ujedinjena Crna Gora najavila je da će ponuditi opozicionim poslanicima da potpišu Sporazum o tehničkoj valdi kojim bi se njeno formiranje tražilo do kraja oktobra. Kako se navodi u predlogu Sporazuma opozicija bi preuzela značajne resore u tehničkoj vladi, a Ministarstvo unutrašnjih poslova bi vodio predstavnik najjače opozicione grupacije. U Ujedinjenoj su predložili da opozicija od EU traži posredovanje u razgovorima sa vladajućom većinom, uz najavu da će u suprotnom bojkotovati izbore naredne godine. Vujović ne isključuje pritisak Brisela.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović(Foto: Luka Zeković)

“DPS će svakako ponuditi neki model pod pritiskom EU, ali tek kad bude jasno da će zbog nedostatka vremena prije izbora taj model biti lišen stvarnog efekta. Stvarna promjena bi tada bila obesmišljena, a DPS bi izbjegao da bude označen krivcem od EU”, tvrdi on.

U većini opozicionih parlamentarnih partija tvrde treba insistirati na formiranju tehničke vlade, ali po modelu koji je definisan Sporazumom o budućnosti. Poslanici opozicije i građanskog pokreta “Odupri se” potpisali su u martu Sporazum o budućnosti kojim se, između ostalog, zahtijeva formiranje Vlade građanskog jedinstva u kojoj bi po trećinu zauzimali predstavnici vlasti, opozicije i nezavisnih eksperata. Čalnici DPS-a Milo Đukanović i Duško Marković odbili su takav zahtjev, navodeći da se vladu može formirati samo parlamentarna većina nakon izbora. Oni su pozvali opoziciju da, umjesto toga, učestvuje u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih zakona.

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović tvrdi da je Sporazum o budućnosti obavezujući za sve potpisnike, podsjećajući da na čelu tehničke Vlade ne može biti neko iz stranaka koje sada konstituišu vlast.

“Svaki drugi oblik tehničke vlade je odstupanje od Sporazuma za budućnost, koji ide na štetu opozicije, te je kao takav za nas neprihvatljiv. Demokrate su se svojim kongresnim dokumentima obavezale da nikada neće učestvovatii u vlasti u kojoj participira DPS”, kazao je Bogdanović.

Podsjećajući na dogovor predstavnika opozicije u septembru, Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović istakao je da je zahtjev za tehničkom vladom zajednički za sve opozicione partije. Na sastanku predstavnika opozicije, koji je inicirao SDP, dogovoreno je da dijalog o tehničkoj vladi mora biti otvoren najkasnije do 15. oktobra.

“To je dobra osnova za ukupan proces usaglašavanja i pritiska na vlast u cilju stvaranja uslova za slobodne izbore. Za stvaranje demokratskog izbornog ambijenta krucijalno pitanje je da se pronađe adekvatan model implementacije i kontrole izbornog procesa. Zakonodavstvo svakako treba unaprijediti, ali sve to ne znači ništa ako ne postoje garancije da će zakoni do kraja biti ispoštovani. Za ovu vlast je najmanji problem usvojiti zakone, ali je problem što nema političke volje za njihovom primjenom”, kazao je Vujović, dok je poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović kazao da će taj politički savez pažljivo razmatrati sve opozicone predloge.

“Sve što je u kontekstu politike DF-a i što ide u pravcu akcionog jedinstva antirežimske opozicije nama je svakako zanimljivo. Tehnička vlada je veoma važan uslov, mi smo to rješenje prvi predložili još 2015. godine, ali imamo i posebnu odgovornost pred građanima koji su podržali da i ustavne promjene, koje će uskoro predložiti DF, dobiju prohodnost”, kazao je Vučurović.

Perović: Pokušavaju da zamrse situaciju i uđu u skrpljenu vladu

Jedan od lidera građanskog pokreta “Odupri se” Džemal Perović smatra da dio opozicije pokušava da se distancira od Sporazuma o budućnosti. On tvrdi da opozicionari to pokušavaju kroz predlog Ujedinjene i pozive SDP-a, ali kroz rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih zakona i distanciranje DF-a od protesta.

“To je višestruko štetno, ne samo zbog slabljenja pregovarača pozicije, opozicije i građana, već što ti postupci otvaraju vrata nedjelotvornim trgovinama, a na štetu stvaranja istinskih uslova za poštene izbore. Kao da čine sve da se u tom delikatnom procesu i veoma kriznom trenutku pred izbore, što više zamrse i zakomplikuju situaciju i isključe građane iz procesa. To je samo gubljenje vremena koje može dovesti do toga da se skrpi neka vlada za nekoliko mjeseci, da se građani još jednom izvedu na lažne izbore. Tako se samo ide naruku režimu”, kazao je Perović i istakao da su građani na “masovnim protestima pokazali da ovoga puta to neće proći”.

“Neke opozicione partije više i ne kriju radost zbog osjećaja nemoći i defetizma koje je zahvatio građane novim aferama i nejedinstvom u opoziciji. Kao da se raduju činjenici što opada masovnost na protestima. Time se valjda samo otvara prostor za pojedinačne dilove i trgovine. Mi ćemo do izbornog dana organizovati stalne proteste i aktivnu kampanju bojkota izbora”, kazao je on.

Bonus video: