Vučić i Đukanovićevom prijatelju dao srpski pasoš

Navodno, Dahlan stoji iza firme upitne reputacije kojoj DPS namjerava da proda Kraljičinu plažu
268 pregleda 51 komentar(a)
Muhamed Dahlan (Novina)
Muhamed Dahlan (Novina)
Ažurirano: 31.01.2015. 07:34h

Muhamed Dahlan, glavni rival palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, dobio je srpsko državljanstvo zahvaljujući premijeriu Srbije Aleksandru Vučiniću, nakon što mu je Vlada u Podgorici, na predlog premijera Mila Đukanovića, 2010. dodijelila crnogorski pasoš.

Dahlan, njegova supruga, četvoro djece, nećak i pet najbližih političkih saradnika dobili su na zatvorenoj sjednici Vlade Srbije državljanstvo Srbije između februara 2013. i juna 2014. godine, pokazuju rješenja objavljena u Službenom glasniku Srbije, objavio je BIRN (Balkanska istraživačka mreža).

Dahlan, kako je nedavno prenio portal “Asrar Arabija” stoji iza firme "Queens beach development" kojoj Vlada Crne Gore, odnosno DPS, namjerava da proda Kraljičinu plažu. Ta firma je dio grupacije čije su članice zatrpane tužbama zbog nepoštovanja ugovora i kašnjenja u izgradnji mnogih projekata.

Dahlanovo interesovanje za Balkan počinje 2006. od kada je izgradio veze sa dvojicom premijera

BIRN piše da je Dahlan bio posrednik u pregovorima o ulaganju Ujedinjenih arapskih emirata u Srbiju, nakon kojih je Abu Dabi obećao da će u Srbiju investirati nekoliko milijardi eura. Vlada u Beogradu je, međutim, odbila da odgovori da li je to bio razlog zbog koga su Dahlan i 11 Palestinaca povezanih sa ovim moćnim političarem dobili srpsko državljanstvo. Poznavaoci Bliskog istoka ukazuju da je moguće da Dahlan planira da Srbiju koristi kao bazu odakle bi pokrenuo svoju kampanju za smjenu Abasa, lidera Palestinske uprave (PU), navodi BIRN.

Dahlana, bivšeg šefa bezbjednosti PU, mnogi su smatrali naslednikom Jasera Arafata. Kada je Abas odnio pobjedu, Dahlan je izbačen iz Abasove partije Fatah 2011. Nakon toga ga je Abas optužio za korupciju i nagovijestio da čak ima veze sa Arafatovim ubistvom. U 2014. osuđen je u odsustvu na dvije godine zatvora. Na hiljade Dahlanovih pristalica u decembru je izašlo na ulice Gaze u znak protesta zbog pokretanja novog sudskog postupka - ovoga puta zbog navodne pronevjere 22 miliona dolara.

"To nije priča, postoji slučaj na sudu sa svim svjedocima i dokumentima”, rekao je portparol predsjednika Abasa za BIRN. Portparol Abasa kaže da ima dokaze i da je Dahlan naredio ubistvo šest Palestinaca. Abasov portparol je rekao i da palestinske vlasti namjeravaju da pošalju protestno pismo srpskoj vladi zbog odluke da Dahalanu da državljanstvo.

Dahlan je javno odbacio ove optužbe, ali je odbio da odgovori na pitanja koja mu je poslao BIRN. Dahlanove pristalice tvrde da su postupci koji se u Palestini vode protiv njega politički motivisani. Prema Zakonu o državljanstvu, Vlada Srbije može da zaobiđe standardne uslove i nekome odobri državljanstvo ukoliko odluči da je to u interesu Srbije. Istaživanje EUDO opservatorije pokazuje da većina zemalja dodeljuje državljanstvo uz dodatne uslove, kao što su obavezno prebivalište, poznavanje jezika ili neosuđivanost onog koji traži državljanstvo. Vlade Srbije i Crne Gore nemaju ta ograničenja.

BIRN nije pronašao nikakav dokaz da je bilo ko od osoba bliskih Dahlanu koje su dobile državljanstvo, osim samog Dahlana i njegovog nećaka Šadija, imao bilo kakve veze sa Srbijom ili je uopšte nekada bio u zemlji.

Dahlan, njegova supruga, četvoro djece, nećak i pet najbližih političkih saradnika dobili državljanstvo Srbije između februara 2013. i juna 2014. godine

Prema BIRN-u, Dahlanovo interesovanje za Balkan počelo je 2006. od kada su on i njegova porodica izgradili čvrste veze sa Vučićem i Đukanovićem. Đukanović, koji je Dahlana opisao kao “prijatelja”, u predlogu za državljanstvo 2010. je napisao da je Dahlan zaslužan za saradnju sa kraljevskom porodicom Al Nahjan iz Abu Dabija i “za njihov dolazak u Crnu Goru”.

Dahlan je izgleda svoju pažnju potom usmjerio ka Srbiji, gde je doprineo uspostavljanju novih diplomatskih i ekonomskih veza između krunskog princa Abu Dabija šeika Muhameda bin Zajeda i srpske vlade. Međutim, neki od tih poslova su se pokazali kao kontroverzni, poput kupovine 49 odsto akcija JAT-a od strane Etihad ervejz.

Dahlan na mitingu Fataha 2007. prije nego što je optužen za korupciju

Za vilu na Dedinju 3. 600 eura mjesečno

BIRN je, takođe, saznao da Dahlan sada iznajmljuje u beogradskom naselju Dedinje, luksuznu vilu okruženu visokom zaštitnom ogradom i kamerama. Ova vila predstavljala je utočište Borisa Tadića nakon što je 2012. izgubio na predsjedničkim izborima od Tomislava Nikolića.

Vilom upravlja Dipos, državna kompanija koja se bavi izdavanjem luksuznih državnih nekretnina diplomatskim misijama. BIRN je došao i do ugovora koji je Dahlan potpisao sa Diposom i u kome stoji da će vilu iznajmljivati za 3.600 eura mjesečno do 2022. godine. Nakon što je kada je Dahlan počeo da je iznajmljuje u februara 2014. godine, ova vila pretvorila se u dobro čuvanu tvrđavu, navodi BIRN.

Đukanović i Dahlan slavili trijumf Vučića i SNS-a

Možda najupečatljivija ilustracija bliskih veza Dahlana, Đukanovića i Vučića objavjena je u martu 2014. na Inlajt presu, prodahlanovskom sajtu, koji je Abas navodno blokirao na Zapadnoj obali.

U pratećem tekstu navodi se da je Dahlan došao iz Kaira u Beograd kako bi se sastao sa članovima vlade, samo dva dana nakon što su naprednjaci odnijeli ubjedljivu pobjedu na parlamentarnim izborima.

Na jednoj fotografiji prikazan je zajedno sa novoizabranim premijerom Vučićem i Đukanovićem. U tom tekstu stoji da su tema sastanka bili “zajednički interesi” na Balkanu i Bliskom istoku.

Šnacer: Dahlan ukrao 300 miliona dolara američke pomoći

Džonatan Šnacer, potpredsednik Fondacije za odbranu demokratija iz Vašingtona, u izveštaju američkom kongresu iznio je detaljan opis sukoba na relaciji Dahlan-Abas. Citirao je izveštaje prema kojima Dahlanova imovina u Jordanu “iznosi 14,1 miliona dolara ili više”.

“Navode o Dahlanovoj korumpiranosti nije lako odbaciti”, napisao je u izveštaju. “Na vrhuncu mirovnih pregovora u Oslu devedesetih, on i pojedinci lojalni Arafatu kontrolisali su granicu Gaze sa Izraelom i uzimali porez za svaki kamion koji je ulazio (u Gazu)”. Šnacer, takođe, napominje da se u izveštaju Abasovog štaba na 118 strana tvrdi da je Dahlan “ukrao 300 miliona dolara pomoći od Sjedinjenih Država”.

Dahlan je na sve optužbe odgovarao da je nevin, ali je odbio BIRN-ov zahtjev za komentar, koji mu je poslat preko Sevaža Torosiana, njegovog advokata iz Pariza.

Bonus video: