Vučković nije kao Vujanović

U tužbi protiv odluke Sudskog savjeta sudija navodi da je Ustavni sud utvrdio temelje za odlučivanje
4256 pregleda 4 komentar(a)
Branko Vučković, Foto: Savo Prelević
Branko Vučković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.11.2019. 08:56h

Ukoliko ponovni izbor Branka Vučkovića za predsjednika Osnovnog suda u Kotoru ne bude utvrđen kao nezakonit, on bi i deveti put mogao da bude biran na tu funkciju.

To, između ostalog, piše u tužbi jednog od njegovih protivkandidata, sudije kotorskog Osnovnog suda Predraga Krstonijevića čiji je Vučković starješina.

Krstonijević je tužbu Upravnom sudu podnio nakon odluke Sudskog savjeta 3. juna ove godine, da Vučković bude izabran za predsjednika na period od pet godina o čemu su “Vijesti” pisale ranije. Upravni sud još nije odlučio, potvrdio je sudija Krstonijević.

Uz Branka Vučkovića početkom juna reizabrani su i predsjednici đsudova u Plavu koji su na tim pozicijama takoše u više mandata - (Hilmija Sujković), Rožajama (Zahit Camić) i Baru (Goran Šćepanović).

Pitanje trećeg mandata otvorila je i Evropska komisija u neformalnom dokumentu o napretku o poglavljima 23 i 24: “Izbor rukovodećih lica u pravosuđu tokom 2019. godine, poput reizbora predsjednice Vrhovnog suda na treći mandat uprkos ustavnom ograničenju na dva mandata, kao i reizbor predsjednika sudova koji su već bili na funkciji u dva mandata propisana kao najviše dozvoljena Zakonom o sudskom savjetu iz 2015. godine, stvaraju bojazan u odnosu na tumačenje ustava i primjenjivog zakonodavstva od strane Sudskog savjeta”, piše u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade.

“Uz dužno poštovanje ličnosti gospodina Branka Vučkovića, opšte poznata je činjenica da je u trenutku konkurisanja na predmetni oglas za predsjednika Osnovnog suda u Kotoru, on već ima sedam mandata”, navodi se u tužbi sudije Krstonijevića o kojoj vijećaju njegove kolege u Upravnom sudu.

Filip Vujanović
Filip Vujanović(Foto: Savo Prelević)

Navodi se i da je povrijeđen Ustav Crne Gore. Sudija se poziva na stav Ustavnog suda o zakonitom mandatu bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića. Pošto je Ustavni sud zaključio da je Vujanović mogao biti predsednik treći put, jer je u međuvremenu Crna Gora promijenila državni status, sudija navodi da to nije slučaj Vučkovića. On je u samostalnoj državi već imao dva mandata, podsjeća se u tužbi.

“Ukoliko se mandat ne bi ograničio na dva puta....dolazimo u pravnu nesigurnost jer bi ubudućnosti imali situaciju da se sa svakim novim zakonom mogu propisivati novi uslovi u pogledu ograničavanja broja već ostvarenih mandata prilikom konkurisanja na funkciju predsjednika Osnovnog suda..”, piše u tužbi.

Više nevladinih organizacija je ranije apelovalo na Sudski savjet da ne dozvoli da predsjednici sudova protivpravno nastave da obavljaju funkcije na kojima su najmanje 10 godina.

Podsjetili su da je amandmanom na Ustav koji je stupio na snagu 2013. godine propisano da “isto lice može biti birano za predsjednika Vrhovnog suda najviše dva puta”, te da je Izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama iz 2016. isto propisano i za izbor predsjednika sudova.

Sudski savjet to, međutim, nije spriječilo da ih ponovo izabere, navodeći da to ne važi prije januara 2016. godine, kada je novi Zakon stupio na snagu.

Bonus video: