Vujović: Država blokirana u procesu EU integracija jer nema unutrašnje političke volje

"Rezultata nema, a ni nakon šest godina od početka pregovora u ovim oblastima, Crna Gora nema još uvijek završna mjerila, što upućuje na to da nijesmo ni na polovini puta kada su u pitanju pregovori u 23. i 24. poglavlju", navodi generalni sekretar SDP-a
1539 pregleda 3 komentar(a)
Vujović (lijevo), Foto: Luka Zeković
Vujović (lijevo), Foto: Luka Zeković

Neformalni dokument Evropske unije o stanju u oblasti vladavine prava, takozvani "non paper", koji se ovih dana usvaja u Briselu, pokazuje da je Crna Gora blokirana u procesu EU integracija isključivo zahvaljujući nepostojanju unutrašnje političke volje, a ne iz bilo kojih drugih razloga, kazao je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

"Rezultata nema, a ni nakon šest godina od početka pregovora u ovim oblastima, Crna Gora nema još uvijek završna mjerila, što upućuje na to da nijesmo ni na polovini puta kada su u pitanju pregovori u 23. i 24. poglavlju. I zato djeluju više nego blijedo vapaji iz vrha vlasti kojim se za sopstveni deficit rezultata optužuje neko drugi, odnosno Evropska unija", kazao je Vujović.

Ta, kako je kazao, "alibi igra je više nego prozirna", a o tome, dodaje, upravo govori "non paper" Evropske unije kojim se targetiraju ključne oblasti gdje Crna Gora "jasno stagnira ili čak nazaduje."

"Od stanja u pravosuđu, Sudskog savjeta, trećih mandata što je u Crnoj Gori postala pravilo još od kandidature za predsjednika države, djelovanja Agencije za sprječavnje korupcije, raznih vladinih politika kojima se utiče na nezavisnost pravosuđa, pa do nedjelotvornih finansijskih istraga i ukupnog izostanka rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. I, naravno, opet posebno mjesto zauzima operacija partijskog preuzimanja Javnog servisa kako su, uostalom, u više navrata ocijenili najviše adrese EU, SAD i brojne međunarodne organizacije. Sa takvim tzv. rezultatima i odsustvom političke volje za reformama nije nikakvo čudo što nas je ova vlast dovela u blokadu pregovora sa EU", zaključio je Vujović.

Bonus video: