Vuković: Za razvoj Nikšića ne ostaje ništa nakon namirivanja partijskih vojnika

Potpredsjednik opštinskogodbora Demokrata smatra da bi zapošljavanje u Opštini Nikšić trebalo da bude predmet izviđaja državnih institucija i pravosudnih organa
1545 pregleda 2 komentar(a)
Vuković, Foto: Demokrate
Vuković, Foto: Demokrate

Zapošljavanje u Opštini Nikšić trebalo bi da bude predmet izviđaja državnih institucija i pravosudnih organa, koji godinama žmure na zloupotrebe i bezakonja koja sprovodi vladajuća garnitura, kazao je Nemanja Vuković, potpredsjednik Opšinskog odbora Demokrata u Nikšiću.

U susret izbornoj, 2020. godini, kroz sporazumni raskid radnog odnosa Opštinu Nikšić je, navodi Vuković, napustilo oko 20 radnika "koji su navodno višak, na osnovu prodaje radnih mjesta."

"Trenutno je u Opštini zaposleno 80 službenika i namještenika na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, i to uprkos Planu optimizacije javne uprave. DPS vlast je praksu raspisivanje prodaje radnih mjesta primjenjivala i 2011. i 2015. godine, kada se uoči izbora oslobađala viška zaposlenih, da bi u izbornoj godini taj višak nadoknađivala primanjem novih. U te dvije godine je otpušteno preko 200 radnika, a zaposleno novih 200. Dakle, lokalna vlast na teret građana Nikšića i zaposlenih u Opštini, otpušta ljude i isplaćuje im otpremnine, da bi nakon samo nekoliko mjeseci bili primljeni novi partijski poslušnici", navodi Vuković.

Prostom matematičkom računicom, kako je rekao, dolazi se do zaključka da je samo u tom slučaju Opština oštećena za više miliona eura.

"Ta praksa se nastavlja i u 2019. godini, kada se radnicima isplaćuju otpremnine, a na njihova mjesta će po staroj praksi doći aktivisti DPS-a i SD-a, i to u izbornoj godini", dodaje Vuković.

Time se, ističe, nanosi velika šteta budžetu i razvoju grada.

"A sve zbog politike partijskih zapošljavanja koja se odvija na teret kapitalnog budžeta čija je realizacija u prošloj godini bila na dnu ljestvice u Crnoj Gori, a o čemu govore zvanični budžetski i statistički podaci, pa za razvoj grada, nakon namirivanja partijskih vojnika, ne ostaje ništa. Sve ovo lokalna vlast čini u periodu kada već 12 godina radnicima u Opštini nisu povećane plate shodno Zakonu, dok su plate lokalnim funkcionerima i rukovodecim licima višestruko povećane. Za ova nezakonita zapošljavanja do sada je odgovarao, i to po privatnoj tužbi, samo bivši načelnik Komunalne policije, dok ostale starješine organa lokalne uprave, kao i predsjednik Opštine, koji je glavni akter partijskog zapošljavanja, nijesu snosile nikakve posledice", navodi Vuković i zaključuje:

"Zapošljavanje u Opštini Nikšić trebalo bi da bude predmet izviđaja državnih institucija i pravosudnih organa, koji godinama žmure na zloupotrebe i bezakonja koja sprovodi vladajuća garnitura. Upravo su zbog ovoga kapitalne investicije iz budžeta Opštine Nikšić na samom dnu ljestvice u Crnoj Gori o čemu govore zvaničnì budžetski i statistički podaci", stoji u saopštenju potpredsjednika Opšinskog odbora Demokrata u Nikšiću.

Bonus video: