Ženska politička mreža: Ne želimo da partije fingiraju ravnopravnost

Ženska politička mreža inicirala je izmjene Zakona na osnovu čega je izdvojeno pola miliona eura iz budžeta za finansiranje ženskih organizacija pri partijama
3061 pregleda 1 komentar(a)
Region želi naš model: Sa promocije Ženske političke mreže, Foto: Filip Roganović
Region želi naš model: Sa promocije Ženske političke mreže, Foto: Filip Roganović

Ženska politička mreža (ŽPM) zadovoljna je što je država izdvojila pola miliona eura za rad ženskih organizacija u političkim partijama, ali će tražiti da se utvrde pravila kako se novac ne bi zloupotrijebio.

“Ne želimo da se ova inicijativa pretvori u svoju suprotnost, da partije fingiraju postojanje ženskih organizacija da bi dobile ovaj novac, zato ćemo se, jednako kako smo se zalagali da ovo progresivno zakonsko rješenje bude usvojeno, zalagati i za kvalitetan nadzor nad njegovom primjenom”, rekla je “Vijestima” članica ŽPM Snežana Jonica (Socijalisti Crne Gore).

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja planirano je 0,05 odsto budžetska sredstva za finansiranje redovnog rada ženskih organizacija u parlamentarnim partijama.

Članica ŽPM Marija Ćatović (DPS) podsjeća da su one inicirala izmjene Zakona: “Kao rezultat naših zahtjeva, ženske organizacije u političkim partijama imaće od sada svoja namjenska sredstva za redovan rad. Ovakvo zakonsko rješenje omogućava da značajno ojačaju kapacitete i da mogu redovno i organizovano da se bavi onim što jeste svrha njihovog postojanja političkim radom i odlučivanjem, osnaživanjem i edukacijom većeg broja žena za obavljanje značajnih funkcija”, kazala je Ćatovićeva “VIjestima”.

Ona je dodala da su zadovoljni usvojenim rješenjem i činjenicom da je država izdvojila pola miliona eura za rad ženskih organizacija i da se taj novac jednako dijeli na sve parlamentarne političke subjekte.

Jonica podsjeća da ženske organizacije u političkim subjektima do usvajanja ove inicijative ŽPM nijesu imale ni cent svojih sredstava.

“Ovo je poduhvat, a to nam potvrđuju i u državama regiona gdje je već iskazano ogromno intresovanje za naš model i želja da se upravo crnogorski model preslika i primijeni i u tim državama. Takođe, na našu inicijativu novim Zakonom propisano je da se osim iz državnog budžeta novac za finansiranje ženskih organizacija u političkim subjektima izdvaja i na nivou lokalnih samouprava, na način što se 0,11 odsto sredstava iz tekućeg budžeta izdvaja za ovu namjenu, uz određene specifičnosti za opštine čiji je budžet manji od 5 miliona eura”, rekla je Jonica.

Ona navodi da je Ženska politička mreža ovom inicijativom obezbijedila ne samo funkcionisanje i rad ženskih organizacija na državnom nivou nego i finansiranje i redovan rad ženskih organizacija na lokalnom nivou.

Ženska politička mreža nastala je pod okriljem programa „Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti“, koji finansira Delegacija EU u Crnoj Gori, a sprovodi Kancelarija programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Izdvajanje će biti veće ako se poveća budžet

Jonica je rekla da je iznos za ženske organizacije definisan u procentima od tekućeg budžeta države ili opština tako da će se srazmjerno povećavati koliko se budu povećavali budžeti. “Sada je obaveza svih nas, a očekujemo da će i mediji tome doprinijeti da ispratimo primjenu Zakona na lokalnom nivou odnosno donošenje novih odluka o finansiranju političkih subjekata na lokalnom nivou”, kazala je Jonica.

Ćatovićeva je kazala da je novac za 2020. u iznosu od 500.162 eura već u državnom budžetu za ovu namjenu izdvojen iz budžetske rezerve što je definisano u zaključcima usvojenim zajedno sa Zakonom o budžetu za ovu godinu.

Bonus video: