Skoro milion eura daju za vozila granične policije

Uprava se obavezuje da svakog prvog u mjesecu isplaćuje rate za nova vozila
223 pregleda 20 komentar(a)
Veselin veljović, Foto: Luka Zeković
Veselin veljović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.08.2018. 05:27h

Skoro milion eura biće potrošeno za 29 novih službenih automobila koje bi trebalo da koristi granična policija. Odlukom Uprave za imovinu za policijska vozila biće potrošen 999.091 euro, a automobili će biti kupljeni u kompaniji “Osmanagić” na lizing od tri godine. Odlukom Uprave, na čijem je čelu Blažo Šaranović , vozila će biti nabavljena preko firme “S leasing”, dok će kompanija “Osmanagić” tokom trajanja perioda lizinga biti zadužena za registraciju vozila, servis, zamjenu zimskih i ljetnjih guma, a moraće da obezbijedi i puno kasko osiguranje.

Uprava se obavezuje da svakog prvog u mjesecu isplaćuje rate za nova vozila a, kako se ističe u ugovoru, može ih popravljati samo kod ovlašćenih servisera.

Kako se navodi u odluci Uprave, biće nabavljena dva automobila opel grandland X za 62.789 eura, četiri opel insignije vrijedne 178.828 eura, kao i 24 kombija marke opel vivaro koji će koštati 707.411 eura. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova “Vijestima” nijesu odgovorili ko će ih koristiti i iz kog dijela budžeta će biti izdvojen novac za kupovinu. Na ta pitanja “Vijestima” nije odgovoreno ni iz Uprave za imovinu. U javnom pozivu za nabavku vozila navodi se da će nakon isteka perioda lizinga automobili biti u vlasništvu sektora granične policije.

Podgorička kompanija će Upravi policije, na čijem je čelu Veselin Veljović, morati da obezbijedi automobile koji, između ostalog, imaju servo upravljač podesiv po visini i dubini, ABS-uređaj protiv blokiranja točkova pri kočenju i uređaj protiv proklizavanja pogonskih točkova. Vozila, od kojih će 24 biti terenska, moraju biti opremljena i vazdušnim jastucima, klima uređajem, električnim podizačima stakala, svjetlima za maglu. Kako se navodi u javnom pozivu, vozila moraju biti metalik boje i imati radio i bluetooth hands free sistem, kao i električno podešavanje retrovizora.

Podgorička kompanija će prije isporuke vozila morati da ih obilježi policijskim oznakama. Vozila, kako se navodi, moraju imati i zaštitu prednjih farova, štop svjetala, vozačevog i suvozačevog, kao i prednjeg vjetrobranskog stakla. Pojašnjava se i da će automobili imati i ugrađene policijske radio-stanice, zvučnike i rotaciona svjetla, kao i da će pripadnici Uprave policije davati instrukcije za njihovo postavljanje na vozilima. Novi automobili će, navodi se, policiji biti dostavljani sukcesivno.U maju potrošili 498 hiljada

Uprava policije je u maju kupila 30 službenih automobila za 498 hiljada eura. Kod kompanije “Osmanagić” tada je kupljeno 26 opel astri vrijednih 321.239 eura, dok su četiri opel insignije koštale 110.200 eura. Službena vozila tada nijesu nabavljena putem lizinga već, kako je precizirano ugovorom između Uprave za imovinu i “Osmanagića” uplatom na račun kompanije. Tada je precizirano i da nova vozila imaju garanciju od tri godine.

707.411 eura koštaće 24 nova kombija marke opel vivaro, dok će za četiri opel insignije iz državne kase biti plaćeno 178.828 eura. Dva opela grandland X koštaće 62.789 eura

Bonus video: