Stiže PayPal vol. 56

PayPal je u Evropi dostupan od 2004. godine, a njegovo poslovanje u Crnoj Gori najavljuje se još od 2010. godine
15 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2014. 08:11h

Stiže PayPal, vol. 56, jedan je od komentara korisnika nakon objave informacije da će Crna Gora biti uključena u PayPal početkom juna. Ili u julu.

PayPal je u Evropi dostupan od 2004. godine, a njegovo poslovanje u Crnoj Gori najavljuje se još od 2010. godine.

Zahtjev za uvođenje PayPala u Crnu Goru proslijeđen je 2009. godine.

Iz Vlade Crne Gore godinama poručuju da su svi preduslovi za dolazak PayPala stvoreni te da je problem bio u drugim zemljama - Srbija, Gruzija, Makedonija, Moldavija - koje je, prema tadašnjim najavama iz PayPala, trebalo da u taj sistem budu uključene istovremeno.

Srbija i Gruzija su, međutim, postale dio PayPala sredinom prošle godine, a Makedonija, Moldavija i Crna Gora su na čekanju".

U vrijeme kada je Srbija uključena u PayPal, iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije su kazali da su iznenađeni takvom odlukom, te naknadno saopštili da je "presudila veličina tržišta".

“Iznenađenje je tim veće, ako znamo da smo prvi u regionu ispunili sve zahtjeve kompanije i eliminisali administrativne barijere koje su postojale u sistemu i bile prepreka za uvođenje PayPala, o čemu svjedoči i zvanična prepiska. Ističemo da je MIDT već uputilo pismo kompaniji PayPal u kojem negodujemo zbog njihovog postupka. Učinićemo sve da ova kompanija promijeni odluku, ali izražavamo rezervu, jer je i posljednji postupak dokazao da privatna kompanija širi biznis isključivo vodeći računa o ekonomskom interesu”, kazali su tada u MIDT.

Posljednja najava oko uvođenja PayPala stigla je iz Centralne banke Crne Gore i Ministarstva finansija, iz kojih je saopšteno da će Crna Gora u PayPal sistem biti uključena u drugoj polovini juna.

Direktor sektora za informacione tehnologije (IT) u CBCG, Dejan Abazović, kazao je agenciji Mina Business, da bi, u slučaju nekog eventualnog odlaganja, Crna Gora u PayPal mogla biti uključena u prvoj polovini jula.

On je rekao da je informaciju o uključivanju Crne Gore u PayPal sistem dobio u komunikaciji sa predstavnicima PayPala iz sektora zaduženog za odnose za vladama, ali da ona još nije potvrđena pisanim putem.

"Očekujem u narednim danima da će to moći da potvrde i nadležne državne institucije, odnosno resorna ministarstva, koja su takođe u komunikaciji sa predstavnicima PayPala”, naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, planirano je da putem PayPala bude omogućena samo sent funkcija, odnosno funkcija plaćanja.

Samo funkciju plaćanja, ali ne i prijema novca, imaju i korisnici u Srbiji.

"A to je kao i da nemamo PayPal", kaže jedan od korisnika iz te države.

Za razliku od Srbije, korisnici iz Hrvatske od 2011. imaju mogućnost dvosmjernog protoka novca, pa na PayPal račune mogu i da primaju uplate.

Što se tiče najave da će Crna Gora biti dio PayPala već u junu, ili julu, Miloš Milošević iz kompanije Fleka kaže da je to ovog puta možda i realno.

"S obzirom na to da se priča o vrlo kratkom roku, a ne 'iduće godine' kao do sad, vrlo je moguće da će ovoga puta biti realno", rekao je on.

Globalno prihvaćen PayPal je, uz plaćanje kreditnim karticama, jedan od najpopularnijih sistema plaćanja na Internetu. Nakon otvaranja profila na PayPalu, korisnik može da doda novac na svoj račun putem kreditne kartice ili bankovnog transfera u zemljama koje ga dopuštaju.

Sa PayPal nalogom korisnik potom može da kupuje na svim lokacijama koje podržavaju taj sistem, ali i da plaćaju i primaju uplate od drugih korisnika (zavisno od zemlje).

PayPal je zahvaljujući takvom načinu rada postao jednostavan Internet servis za plaćanje mnogih usluga, te svih onih koji koriste kupoprodajne web stranice.

Nemogućnost trgovačkih naloga - kočnica za razvoj e-Commerc servisa

Prema mišljenju Miloševića, nemogućnost Merchant /trgovačkih naloga, što je slučaj i u Srbiji, učiniće da se novac iz Crne Gore isključivo odliva, te da će i dalje biti kamen spoticanja razvoju e-Commerce servisima u zemlji.

"Tom scenariju koji je gotovo siguran, nimalo se ne radujem jer bukvalno ne znači gotovo ama baš ništa", kazao je Milošević.

Bonus video: