U Turskoj živi još jedna Crna Gora

Bedri Gul Muković apeluje na državu i predsjednika Đukanovića da pomognu iseljenicima oko viznih regulacija, kako bi češće mogli da posjećuju Crnu Goru
1892 pregleda 125 komentar(a)
Crnogorci u Turskoj, Foto: Privatna arhiva
Crnogorci u Turskoj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.11.2018. 07:05h

Crnogorski iseljenici koji žive u Turskoj emotivno su vezani za djedovinu. Kad im se spomene Crna Gora odmah im iz oka suze liju, priča za “Vijesti” Bedri Gul Muković, član Savjeta crnogorskih iseljenika u Turskoj.

“Svi bi oni da posjete djedovinu, gdje su im živjeli preci. A i oni koji su rođeni u Crnoj Gori i nijesu mogli da se vrate iz određenih razloga, neki zbog ekonomskih, a neki zbog raznih viza država kroz koje bi morali da putuju. Zbog toga bih zamolio vrhovne organe Crne Gore i predsjednika (Mila) Đukanovića da urade šta se može za ovaj narod koji nosi Crnu Goru u srcu i duši”, kaže Gul Muković.

JWPlayer video mesto

On navodi da bi tamošnji iseljenici češće dolazili u zemlju predaka, ali da imaju problem sa dokumentima i vizama preko Bugarske i Grčke.

“Možda bi mogli i da kupe stanove ili zemlju, što bi ih svake godine dovodilo na odmor u Crnu Goru, da sa sobom dovode i svoju unučad. Na taj način bi se razvio i turizam na sjeveru, ali i ekonomija Crne Gore jer ne zaboravite - u Turskoj živi još jedna Crna Gora”, kaže Gul Muković.

On je na čelu “Udruženja iseljenika Crne Gore – İstanbul”, koje je 2013. godine osnovao sa nekoliko prijatelja. Danas, ovo udruženje broji oko 500 članova.

Gul Muković za “Vijesti” izdvaja neke od aktivnosti udruženja:

“Svake godine organizujemo proslavu povodom Dana nezavisnosti Crne Gore. Obično to bude na brodu uz krstarenje Bosforom, uz crnogorsku muziku uživo. Prije godinu i po, glavni gost bio nam je tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Redovno organizujemo biznis forume i dočekujemo sportiste iz Crne Gore koji dolaze na međunarodna takmičenja.”

Dodaje da su u Istanbulu organizovali kurs crnogorskog jezika, ali i pomogli studentima iz Crne Gore koji studiraju u Turskoj da osnuju svoje udruženje.

Udrženje crnogorskih iseljenika može se pohvaliliti i mjesečnim listom, koji izlazi na turskom i crnogorskom jeziku.

“Promovisali smo Crnu Goru u svakom dijelu Turske. Organizovali smo sastanke u više gradova sa industrijskim i privrednim komorama u prisustvu ambasadora Crne Gore u Ankari Brankom Milićem. Posredovali smo u bratimljenju gradova Adana-Bar, Kırklareli-Rožaje, Karaisali-Berane...”, priča Gul Muković.

Crnogorsku sobu posjetilo 100.000 ljudi

Udruženje je krajem 2017. godine otvorilo Crnogorsku sobu u gradu Kırklareli, u okviru kulturnog centra.

"Crnogorsku sobu je za deset mjeseci posjetilo preko 100.000 gostiju iz Turske, ali i drugih zemalja. Gosti priliko obilaska objekta imaju priliku da upoznaju kulturu Crne Gore”, navodi Gul Muković.

Osim susreta sa sportstima i zvaničnicima, udruženje je u Turskoj organizovalo i druženja sa folklornim društvima iz Crne Core i muzičarima.

Galerija

Bonus video: