UNESKO o statusu Tare nakon što obiđu rijeku

Članovi više ekoloških NVO su predstavnicima Uneskoa ukazali na uništavanje rijeke tokom izgradnje autoputa i saopštili im da je korito Tare neprepoznatljivo i da je, između ostalog, riblji fond rijeke desetkovan
261 pregleda 9 komentar(a)
Tara, devastacija, Foto: MANS
Tara, devastacija, Foto: MANS
Ažurirano: 06.11.2018. 06:10h

Nakon što eksperti Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (Unesko) obiđu radove kineskog CRBC-a u koritu Tare kod Mateševa, a uz podatke koje su sinoć dobili od predstavnika Vlade i civilnog sektora, odlučiće da li će ta rijeka i dalje ostati na njihovoj listi svjetskih rezervata biosfere.

To je “Vijestima” nezvanično saopšteno po završetku sastanka predstavnika NVO i nadležnih institucija sa stručnjacima Uneskoa i Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa (IUCN).

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nedavno je objavila snimke i fotografije Tare kod Mateševa, na kojima je ta rijeka neprepoznatljiva - tok rijeke je promijenjen, korito izmješteno, postavljeni potporni stubovi, a građevinske mašine iznose šljunak i pijesak.

Iz civilnog sektora sinoć su od Uneskoa i IUCN-a tražili stručnu pomoć, kako bi se bez odlaganja procijenili postojeći i budući uticaji izgradnje autoputa Bar - Boljare na Taru, ali i predvidjele najbolje moguće mjere regulacije i sanacije.

Članovi više ekoloških NVO su predstavnicima Uneskoa ukazali na uništavanje rijeke tokom izgradnje autoputa i saopštili im da je korito Tare neprepoznatljivo i da je, između ostalog, riblji fond rijeke desetkovan.

Kako je “VIjestima” nezvanično saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), sastanak sa predstavnicima Uneskoa i IUCN-a bio je zatvoren za javnost zbog pravila te organizacije UN-a.

Iz civilnog sektora nakon sastanka nezvanično su saopštili i da su misiju Uneskoa upoznali sa činjenicom da javnosti nisu dostupne ključne informacije o stanju životne sredine i uticaju izgradnje autoputa na zaštićeno područje Tare.

Ukazali su i na činjenicu da prema Ustavu i Arhuskoj konvenciji, građani Crne Gore imaju pravo na informacije o stanju životne sredine.

“Nakon posjete terena, Unesko će izraditi poseban izvještaj u kome će dati konkretne preporuke. Nakon toga će biti poznato da li će Tara ostati na listi svjetskih rezervata biosfere te organizacije”, kazali su “Vijestima” iz civilnog sektora, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku.

Dodaju i da je na sastanku bilo više učesnika iz Vlade, nego NVO.

MANS je proteklih sedmica od nadležnih više puta tražio da objave relevantnu dokumentaciju u vezi sa autoputem, koja trenutno nosi oznaku tajnosti, posebno onu koja se odnosi na “dokumenta koja bi nedvosmisleno ukazala ko su odgovorni za devastaciju Tare, ali i osvijetlila kako će i da li će sva šteta biti sanirana”.

Zahtijevali su i dokumentaciju na osnovu koje može da se vidi planirani obim radova u koritu rijeke Tare i kako će ona biti zaštićena, izvještaje dviju državnih komisija angažovanih na poslovima revizije i tehničkog pregleda radova na autoputu, idejni projekat autoputa, izvještaje o dosadašnjem zagađenju, program zaštite prirode, izvještaje o stručnom nadzoru...

Nedavno su, u saradnji sa još pet NVO, Vrhovnom i Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv službenih lica više državnih institucija i kineske kompanije CRBC zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i nesavjesno vršili službenu dužnost nadzora, čime su izazvali zagađenje životne sredine i uništili rijeku Taru.

Prijave su podnesene protiv čelnika Ministarstva saobraćaja, MORT-a, službenika ekološke i inspekcije za vode, članova komisije za nadzor radova na autoputu i izvođača radova na autoputu Bar - Boljare, kineske kompanije CRBC.

Iako zvaničnici tvrde da se na Tari sve gradi u skladu sa propisima, “Vijesti” su ranije objavile izvode iz Elaborata procjene uticaja autoputa na životnu sredinu, prema kojem je, između ostalog, bilo zabranjeno mijenjati tok rijeke. To bi, prema dokumentima koje su “Vijesti” nedavno objavile, mogao biti jedan od razloga za skidanje Tare sa liste svjetskih rezervata biosfere.

Ministar MORT-a Pavle Radulović krajem prošle sedmice u Petrovcu je kazao da će izgradnja autoputa kasniti zbog “ekoloških pitanja”. Prethodno je tvrdio da su radovi u koritu Tare u skladu sa projektom i projektnom dokumentacijom.

Bonus video: