Bogdanović: Radimo na uspostavljanju crnogorskog kulturnog proizvoda

„Bogdanović je naglasio tendenciju Vlade ka uspostavljanju crnogorskog kulturnog proizvoda, koji će imati svoju prepoznatljivost, ne samo na nacionalnom, već i na regionalnom tržistu“, kaže se u saopštenju
526 pregleda 3 komentar(a)
Bogdanović na forumu u Ljubljani, Foto: Ministarstvo kulture
Bogdanović na forumu u Ljubljani, Foto: Ministarstvo kulture

Vlada radi na uspostavljanju crnogorskog kulturnog proizvoda, koji će imati svoju prepoznatljivost, ne samo na nacionalnom, već i na regionalnom tržistu, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bogdanović je danas učestvovao na Kreativnom forumu u Ljubljani, u okviru kojeg je predstavio aktivnosti Vlade u oblasti kreativnih industrija.

„Bogdanović je naglasio tendenciju Vlade ka uspostavljanju crnogorskog kulturnog proizvoda, koji će imati svoju prepoznatljivost, ne samo na nacionalnom, već i na regionalnom tržistu“, kaže se u saopštenju.

Bogdanović je posebno govorio o programu „Kreativna Crna Gora“, ali i o mjerama na uspostavljanju kreativnih habova, o kojima je bilo više riječi i u okviru ostalih segmenata ljubljanskog Foruma.

„U pravcu uspostavljanja crnogorskog kulturnog proizvoda, usmjerili smo dio javne kulturne politike ka uspostavljanju nacionalnog programa „Kreativna Crna Gora”, sa ciljem da strateški uspostavimo ambijent za razvoj oblasti kreativnih industrija“, rekao je Bogdanović.

Aleksandar Bogdanović
Bogdanović na forumu u Ljubljani(Foto: Ministarstvo kulture)

On je kazao da su prvi rezultati tu, i da je 11 mladih autora već predstavilo svoje proizvode, a u toku je drugi poziv u okviru pomenutog programa.

„U tu svrhu izdvajamo i sve veća sredstva, koja mladim autorima služe za prostor, opremu, promociju, ali i razvijanje prototipa. Zahvaljujući tome, brojni proizvodi nastali u okviru „Kreativne Crne Gore“ već su našli put i do crnogorskog i do regionalnog tržišta“, naveo je Bogdanović.

Paralelno sa tim, kako je naveo, radi se i na uspostavljanju regionalnih kreativnih habova u svim djelovima Crne Gore, koji neće biti samo radni prostor za crnogorske umjetnike, već i lokacije za rezidencijalne programe.

Tokom boravka u Ljubljani, Bogdanović se sastao i sa ministrom kulture u Vladi Slovenije Zoranom Pozničem, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji koja je, kako su ocijenili, ove godine posebno intenzivirana.

„Kao dobar primjer saradnje, sagovornici su akcentovali dosadašnju saradnju u okviru Traduki mreže i Foruma slovenskih kultura“, kaže se u saopštenju.

Bogdanović i Poznič ocijenili su da je nedavna smotra „Dani Crne Gore u Sloveniji” bila uspješna, tim prije jer je slovenačka publika bila u prilici da se upozna sa dometima crnogorske nezavisne teatarske scene, ali i da isprati nastup crnogorskih muzičara.

Taj program, kako su kazali, treba da bude podsticaj da u budućnosti dvije države zajednički rade na realizaciji sličnih segmenata.

Kreativni forum u Ljubljani, kojem prisustvuju zvaničnici i kulturni radnici iz brojnih država svijeta, biće završen sjutra.

Bonus video: