"Ćamil je o onome što je pisao znao sve, o zavičaju, porijeklu, čovjeku, o tome koliko je mali pred prirodom"

Direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović je govorio o Sijarićevim pripovjetkama, objavljenim u knjizi "Priče iz hiljadu i jedne noći", u izdanju Radija Bijelo Polje
772 pregleda 0 komentar(a)
Sa književne večeri, Foto: Jadranka Ćetković
Sa književne večeri, Foto: Jadranka Ćetković

Malo je ko, kao Ćamil Sijarić poznavao ljudsku dušu, bol, patnju, ljubav i to za domom, za zemljom, voljenom osobom, za izgubljenom mladošću, kazao je direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović na književnoj večeri "Između čovjeka i neba", u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, organizovanoj porovodom 30 godina od smrti pisca ćamila Sijarića.

Rabrenović je govorio o Sijarićevim pripovjetkama, objavljenim u knjizi "Priče iz hiljadu i jedne noći", u izdanju Radija Bijelo Polje.

Književno veče "Između čovjeka i neba" ujedno je i jedan u nizu događaja kojim je obilježeno 29 godina postojanja Radija Bijelo Polje.

"Obično se kaže da pisci pišu o onome što najbolje znaju, iako onda nikada ne bi nastala neka od najvećih djela da je tako. Ali Ćamil je o onome što je pisao znao sve. O zavičaju, porijeklu, o čovjeku, o tome koliko je mali pred prirodom. Znao je da stvara o realnosti i dobro je poznavao duhovni svijet", kazao je Rabrenović, dodajući da je Sijarić, kao i Ratković i Bulatović, internacionalni pisac.

Direktor JU "Ratkovićeve večeri poezije" Kemal Musić je kazao da je je književni opus velikog pripovijedača i romanopisca vezan za Bihor i Bihorce.

"Sugeriše na prapostojanje i postojanje malog, običnog bihorskog čovjeka. Upozorava na pretke i potomke. Na ćudi ljudske i na ćudi planine. Djelo Ćamila Sijarića skoro uvijek kreće između čovjeka i neba, kako je i naslovljen večerašnji program", kazao je Musić.

Predstavljajući roman ''Mojkovačka bitka'', čiji su izdavači Radio Bijelo Polje i Biblioteka "Stevan Samardžić" iz Pljevalja, autorka predgovora profesorica književnosti Marija Knežević je kazala da je narativni oslonac tog romana sam istorijski događaj, koji je uzet kao nesvakidašnji poduhvat, ali i kao nesumnjiva vrjednost sama po sebi i odnosu na sve drugo.

"Sve to "drugo" omogućava kontekst u kojem se pomenuta vrijednost ne samo ukorjenjuje, već se taj doživljaj pojačava na račun vrijednosti, koje se žrtvuju onoj koja je važnija I koja ih jedino uslovljenom negacijom potvrđuje. U romanu "Mojkovačka bitka" postoje likovi koji simbolizuju život i njegove vrijednosti u najčistijem stanju", kazala je ona dodajući da se istovremeno, ne dovode u pitanje ključne vrijednosti samog istorijskog događaja, već samo o njima svjedoči na neočekivan način.

Na književnoj večeri premijerno je predstavljena studija prof. dr Dijane Hadžizukić '"Na margini – likovi u romanima Ćamila Sijarića", u izdanju JU "Ratkovićeve večeri poezije".

"Tematsko-motivski su sve njegove priče vezane za rodni Sandžak, burna istorijska previranja ovog pograničnog prostora, težak život ljudi vezanih za zemlju i prirodu, koja u potpunosti određuje njihovo ponašanje i filozofiju, vjerovanja i folklore", kazala je ona.

Moderator večerašnjeg programa bio je Rafet Mulić, a poeziju je govorio profesor književnosti Radoman Čečović.

Bonus video: