Čekić: Psihičko zdravlje očuvati aktivnostima u kućnom ambijentu

Direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić za “Vijesti” ističe da su filmovi jedan od načina da se kvalitetno provede vrijeme, a svijet filma je na aktuelnu situaciju reagovao prilično brzo raznim inicijativama i besplatnim platformama
2287 pregleda 0 komentar(a)
Čekić, Foto: Privatna arhiva
Čekić, Foto: Privatna arhiva

Situacija sa rasprostiranjem virusa korona prilično naglo se razvija, virus se širi, a cijeli filmski svijet bio je u svojevrsnom šoku, pa su hitno otkazivana snimanja i rad na filmovima koji podrazumijeva više ljudi u istom trenutku na ograničenom prostoru, zatvarani su bioskopi festivali odlagani i preduzete su mnoge druge mjere, u razgovoru za “Vijesti” okolnosti sumira direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić. On ističe da je i reakcija u svijetu filma bila prilično brza.

“Poslije udarnog šoka film je krenuo sa prilagođavanjima. Što se crnogorskih filmova tiče - jedan broj njih, skorašnje proizvodnje, može se pronaći na određenim besplatnim i platformama koje naplaćuju gledanje, kao i na različitim televizijama, a, sa druge strane, podržavamo sve inicijative koje doprinose približavanju savremenog crnogorskog filma publici”, kaže Čekić. Pored postojećih, pojavile su se brojne online platforme koje nude bogat zbor, čak i najnovijih filmskih ostvarenja čiji je festivalski život baš sada trebalo da nastupi. Filmovi su jedan od načina da se kvalitetno provede vrijeme, a pored onoga na šta su ljubitelji sedme umjetnosti navikli, online se može naći i mnogo drugog sadržaja vezanog za kinematografiju. Uprkos tome, smatra Čekić, osjeća se izostanak nezavisne produkcije, a prezasićenje sadržajem često može biti problem pri izboru.

“Legalne platforme nude bogatu ponudu, mada se osjeća izvjesni izostanak nezavisne produkcije, autorskih filmova, kao i klasika. Međutim, i u onome što trenutno stoji na platformama može se pronaći veliki broj izuzetno cijenjenih filmova i serija. Živimo u vremenu prezasićenja sadržajima i olakšanog pristupa tim sadržajima, te se kao jedan od posebnih problema pojavljuje i pravljenje odgovarajućeg izbora. Priznajem, nije jednostavno, a uslovno slobodno vrijeme je ili skraćeno ili deformisano. Usmjerio bih pažnju i na ogromni broj izuzetnih dokumentaraca, vrlo rijetkih intervjua, online edukacije u oblasti filma, eksperimenata koji se vrše u polju digitalnog unapređenja kinematografskih djela, kao i mnogo toga drugog i povezanog, a što može zaokupiti pažnju i obogatiti znanja i vještine zainteresovanim građanima”, navodi Čekić.

Na pitanje šta bi preporučio građanima, osim toga da ostanu kod kuće kako bi disciplinom, solidarnošću i odgovornošću olakšali borbu protiv virusa korona, Čekić priznaje da je teško dati uopšten savjet. On dodaje i da su ključne aktivnosti koje mogu obogatiti sopstvena interesovanja koja već postoje, ili će se tako pak razviti nova, a ključno je, iskreno odgovara, da se očuva psihičko zdravlje i prije svega da se poštuju preporuke stručnjaka.

“Teško je dati generalni savjet, budući da izvjestan broj građana jedan dio dana provodi i radno od kuće, a tu su i druge vrste obaveza, kao i mnogi različiti slučajevi, pa je nemoguće sve ih posavjetovati na isti način. Nadam se da će građani pronaći načina da vrijeme u domovima provedu u nekoj vrsti aktivnosti koja može da ih zaokupi i obogati interesovanja koja već posjeduju ili razvijaju nova. Stručnjaci ukazuju na značaj očuvanja psihičkog zdravlja, te je aktivnost ovih dana, u kućnom ambijentu, bitna stavka borbe protiv virusa. Najvažnije je da ovaj period prođe u skladu sa preporukama koje upućuju medicinski stručnjaci i autoriteti, kako bi sve proteklo u najboljem redu i sa što manje posljedica.

Preporučuje tri novija filma i seriju “Succession”

Na pitanje da li bi i koje filmove, kao direktor Filmskog centra Crne Gore, izdvojio kao vrijedne pažnje, a da su dostupni online, Čekić ističe da postoji mnogo kvalitetnog sadržaja na različitim platformama. On izdvaja tri novija filma i jednu seriju za koju kaže da mu je omiljena iz prethodne godine.

“Zaista je ogromna količina vrlo kvalitetnog sadržaja na platformama, bilo filmskog ili serijskog, tako da su mogućnosti skoro neograničene, a ovaj specifičan period, nadam se, vrlo ograničen. Što se tiče legalnih platformi, iz skorije produkcije bih izdvojio barem tri izuzetna filma koji se mogu vidjeti na Netflixu: ‘The Irishman’ Martina Skorsezea, ’Uncut Gems’ braće Safdi, kao i ‘Atlantics’ Mati Diop. Preporučio bih i seriju ‘Succession’ na HBO platformi, koju bih izdvojio kao omiljenu iz prethodne godine. Pored ovih ostvarenja, Čekić se osvrnuo i na mnoge organizacije koje su sada pokrenule besplatne platforme, a sve sa humanim ciljem.

“Mnoge organizacije i distributeri ovih dana su pokrenuli i besplatne platforme, među kojima su i platforma internacionalnog festivala dokumentarnih filmova u Amsterdamu - IDFA (jednog od najznačajnijih festivala dokumentarnih filmova u svijetu) - https://www.idfa.nl/en/collection/free?page=1, ili, pak, inicijativu “My Darling Quarantine” (https://talkingshorts.com/festivals/my-darling-quarantine-short-film-festival) koja prezentuje izbor izuzetnih kratkih filmova sa plemenitim ciljem. To su skorašnje inicijative koje nude ekskluzivne filmove, koje je teško pronaći u redovnim ponudama. Svakako, na dnevnoj bazi se pojavljuju i nove inicijative”, ističe Čekić i dodaje da su sve te inicijative vrijedne pažnje.

Bonus video: