Dejan Đonović laureat 33. „Susreta pod Starom maslinom”

Žiri je u obrazloženju istakao Đonovića kao autora priznatog i van granica Crne Gore koji svoja djela kreira sa punom sviješću o vrijednosti čitalačke publike, te kao stvaraoca koji sa autentičnim i iskrenim emocijama prilazi kreativnom oblikovanju kako stihova, tako i svojih scenskih nastupa po mjeri dječijeg svijeta
578 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Đonović, Foto: Privatna arhiva
Dejan Đonović, Foto: Privatna arhiva

Festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“, pod pokroviteljstvom Opštine Bar, u realizaciji Kulturnog centra Bar održaće se 18. i 19. novembra u Baru. Po 33. put najstarije drvo u ovom dijelu Evrope ujediniće kako mlade tako i one afirmisane umjetnike koji su se kroz svoje literarne i likovne radove ove godine izrazili na temu Kalendar vječnosti Stare masline.

Od svog osnivanja 1987. godine, kada je manifestacija pod nazivom „Jugoslovenski susreti pisaca za djecu“ prvi put održana, oko nje su se okupljala najveća imena regionalnog pjesništva za djecu. Godine 1989. progrlašen je prvi laureat kada je ustanovljen i današnji naziv festivala.

Na sjednici održanoj 08.11.2019. žiri festivala u sastavu prof. dr Vesna Vukićević Janković, prof. dr Draško Došljak i dr Milun Lutovac, predsjednik žirija, jednoglasno je donio odluku da ovogodišnji laureat bude Dejan Đonović, pisac, glumac, kompozitor, scenarista i autor igrokaza za djecu.

Žiri je u obrazloženju istakao Đonovića kao autora priznatog i van granica Crne Gore koji svoja djela kreira sa punom sviješću o vrijednosti čitalačke publike, te kao stvaraoca koji sa autentičnim i iskrenim emocijama prilazi kreativnom oblikovanju kako stihova, tako i svojih scenskih nastupa po mjeri dječijeg svijeta.

Na literarni nagradni konkurs namijenjen osnovcima pristiglo je 158 radova, poetskih i proznih. Žiri u sastavu Mila Čordašević - profesorica književnosti, Radinka Ćinćur - profesorica književnosti, i Željko Milović - novinar i književnik, jednoglasno je odabrao tri najbolja. Prvu nagradu dobila je Anita Bišević iz OŠ „Meksiko“ iz Bara. Druga nagrada pripala je Pavlu Delibašiću, učeniku OŠ „Olga Golović“ iz Nikšića, a treća nagrada ide u Smederevo Aleksandri Mitrović, učenici šestog razreda OŠ „Heroj Sveta Mladenović“. Žiri je u obrazloženju pohvalio sve škole koje su uzele učešća na konkursu, a naročito su se istakle osnovne škole „Maksim Gorki“ iz Podgorice, „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Kotora, i „Olga Golović“ iz Nikšića.

Daleko brojniji bio je odziv osnovaca na likovni konkurs Festivala, za koji je takođe važila tema Kalendar vječnosti Stare masline. Od pristiglih 807 radova, žiri je odabrao 50 koji će biti predstavljeni u sklopu tradicionalne izložbe Festivala, i od njih nagradio najuspješnije. Predsjednica žirija Maja Čakalović – akademska vajarka, Muharem Muratović – akademski slikar, i dr Milun Lutovac - rukovodilac galerije „Velimir A. Leković“, bili su jednoglasni da se prva nagrada dodijeli Nemanji Ćorović, učeniku OŠ „Orijenski bataljon“ iz Bijele, druga Luki Dujović iz OŠ „Kekec“ iz Sutomora, a treća mlađanoj Mili Božović, učenici drugog razreda OŠ „Druga osnovna škola“ iz Budve.

Bonus video: