Dok je čovječanstvo u ratu sa virusom, priroda se oporavlja

Ko je u ovoj priči kome potreban? Koga i šta treba poštovati? Po čijim pravilima treba živjeti? Pitanja su koja postavlja crnogorska slikarka Mirjana Marsenić Vujović u razgovoru za “Vijesti”, uz podsjećanje da je priroda stvorila nas, a ne obrnuto
7713 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od radova umjetnice, Foto: Privatna Arhiva
Jedan od radova umjetnice, Foto: Privatna Arhiva

Stvaralaštvo crnogorske slikarke Mirjana Marsenić Vujović prepoznato je po motivima prirode, što i sama umjetnica potvrđuje. Ona je ranije “Vijestima” kazala da od trenutka kada se počela baviti umjetnošću upravo priroda predstavlja jedini motiv kojim se vodi i koji je prati.

“Ja sam prosto fascinirana prirodom i boli me način na koji se čovjek u 21. vijeku ophodi prema prirodi. U 21. vijeku čovjek se tako okrutno ponaša prema prirodi koja mu je dala život. Na neki način, ja želim da okrenem pojedinca da vidi sve ono što mi imamo i možemo imati u prirodi”, rekla je ona ranije.

Upravo ta izjava može se povezati i sa cjelokupnom situacijom u kojoj se čovječanstvo sada našlo što Marsenić Vujović komentariše kao zajednički ispit.

“Čovjek je toliko duboko sebi dao za pravo da uđe u divljinu prirode, da kopa gdje ne smije, što se i naravno negativno odrazilo ovim opasnim virusom”, ističe ona na početku razgovora, a nastavlja osvrćući se na ono što je inspiriše u svom stvaralaštvu.

“Ovo je veliki test za cijelo čovječanstvo. Nažalost, ovu lekciju učimo sa velikim posljedicama, toliko je ljudi izgubilo živote... Jezivo je samo na to pomisliti. Dok je čovjecanstvo u velikom ratu sa dobro poznatim virusom, priroda se oporavlja.... Vidimo šta se dešava sa vodama u Veneciji, NASA je objavila fotografije sa čistim omotačem Zemlje. ​Nevjerovatno je, posebno kada uporedimo sa istim fotografijama iz svemira, ranije. Veliko je i opadanje zagađenja u vazduhu... Priroda nam pokazuje koliko je moćna, koliko može bez nas, a možemo li mi bez nje...? Čovjek je postao mnogo sebičan, ovo je jedna od lekcija koja nam se vraća...”, neki su od zaključaka mlade crnogorske umjetnice.

Priroda joj je stalni motiv
Priroda joj je stalni motiv(Foto: Privatna arhiva)

U razgovoru za “Vijesti” ona otkriva i da vrijeme najviše provodi sa porodicom, kaže da se igra, slika i crta sa svojom kćerkom dok brižljivo prati situaciju.

“Kako sam profesor, predajem svojim učenicima putem online časova. Pored toga, provodim vrijeme sa porodicom, igram se, slikam, crtam sa svojom kćerkom. Što se tiče svog stvaralačkog rada sada sam u fazi posmatranja i memorisanja, prikupljanja materijala za naredna djela... Uz sve to, brižljivo pratim situaciju”, navodi ona.

Mirjana Marsenić Vujović
Mirjana Marsenić Vujović(Foto: Privatna arhiva)

U svemu ovome, ističe Marsenić Vujović, isplivale su i neke dobre stvari, od humanih ljudi, do saradnje tehnolije i umjetnosti, kao i mogućnosti fa građani zavire u zbirke svjetskih muzeja...

“Kultura uvijek nađe svoj put do čovjeka, čak i u ovim teškim vremenima! Tako vidimo da građani virtuelnim putem mogu da pogledaju najpoznatije svjetske muzeje i umjetnička djela, mogu izdvojiti vrijeme da pogledaju dobre filmove, poslušaju dobre koncerte... To je jedna dobra strana tehnologije... Ipak, mišljenja sam da je čovječanstvo trebalo i treba više vremena da posveti drugim, bitnijim i humanijim, stvarima, a ne toliko istraživati u polje tehnologije”, kaže Marsenić Vujović, a u skladu sa svojim stvaralačkim i ličnim promišljanjima.

Sa izložbe
Sa izložbe "Ogledala u vodi"(Foto: Jelena Kontić)

S obzirom na to da je istakla da prikuplja materijal za svoja buduća djela, “Vijesti” je interesovalo kako bi svu situaciju sa pandemijom pretočila u umjetničko djelo, a ona odgovara:

“Zapravo ovu situaciju ne bih prikazala putem medija slike, više bih koristila medij instalacije i video zapisa. Zapravo, napravila bih neku vrstu dnevnika, albuma sa trenutnim stanjem prirode, čiste vode, pustih trgova, čiste atmosfere, a sa druge strane čovjeka pod maskama i zaštitnim odijelima u kojima se guši... Poruka rada (a možda i ovog perioda kroz koji prolazimo) je: ‘Ko je u ovoj priči kome potreban?’ Zapitajmo se.... Koga i šta treba poštovati, po čijim pravilima treba živjeti...? Priroda je stvorila nas, a ne mi prirodu...”, zaključak je razgovora i poruka koju Marsenić Vujović šalje.

Igrajte se, pričajte, pričajte viceve, prečistite ormare

S obzirom na to da je umjetnica navela da se sada, možda više nego ranije, može izdvojiti vremena za kulturu i umjetnost, “Vijesti” je interesovalo i šta bi ona preporučila građanima, čitaocima. Prije svakog štiva, ističe Marsenić Vujović, poruka je da je neophodno pridržavati se preporučenih mjera.

Predstavila instalaciju na prošlogodišnjoj izložbi “Ogledala u vodi”
Predstavila instalaciju na prošlogodišnjoj izložbi “Ogledala u vodi”(Foto: Jelena Kontić)

“​Poručila bih građanima, veoma strikno, da ostanu u svojim kućama. Situacija je veoma ozbiljna, a ostati kod kuće je jedini način da izguramo ovu bitku kao pobjednici. Od samog početka pratim sva upustva iz Instituta za javno zdravlje i ovim putem se zahvaljujem zdrastvenim radnicima i svim ljudima koji u ovoj situaciji rade i ne mogu da priušte da budu svojim kućama. Ostalima, molim vas ostanite doma!!! Biće još proljeća, lijepog vremena, šetnje... Strpite se, istrajte, ne idite nigdje gdje ne morate...​ Građanima bih preporučila da se potpuno posvete svojim članovima porodice: igrajte se sa djecom, pričajte, igrajte društvene igre, prepričavajte viceve, prečistite ormare. Trenutna knjiga koja me podsjeća na ovu situaciju je zasigurno Pekić ‘Bjesnilo’... A pored toga, preporučila bih sve od Pekića”, zaključuje Marsenić Vujović.

Bonus video: