„Don Kihot” na RUTA festivalu

Predstava Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta prvi put gostuje van Crne Gore i to na festivalu novoosnovane Regionalne unije teatara
443 pregleda 0 komentar(a)
Iz predstave Don Kihot, Foto: Duško Miljanić
Iz predstave Don Kihot, Foto: Duško Miljanić

Novi i prvi pozorišni festival novoosnovane Regionalne unije teatara RUTA, koja okuplja teatre iz glavnih gradova nekadašnjih jugoslovenskih republika, počeo je u nedjelju u Beogradskom dramskom pozorištu i traje do 6. decembra. Na današnjem repertoaru je predstava “Don Kihot” prema motivima Migela de Servantesa, a u režiji Andraša Urbana, a koja je produkcijsko ostvarenje 32. festivala „Barski ljetopis“ i podgoričkog „Gradskog pozorišta”. Ovo je ujedno i prva izvedba ovog komada van granica Crne Gore.

Autorsko djelo jednog od najistaknutijih regionalnih reditelja predstavlja drugačije čitanje Servantesovog klasika, preslikano u društveno-političke okolnosti naše današnjice, upirući prstom u mnoge probleme od kojih se položaj žena u društvu ističe zahvaljujući kompletno ženskoj glumačkoj podjeli.

Vedrana Božinović, autorka teksta, i u ovom projektu je Urbanov „Sančo Pansa“ koji do tančina uspijeva da pronikne u mentalitet društva „sada i ovdje“...

„Ovo nije samo ženska priča, ali jeste priča koju pričaju žene. One progovaraju o ‘ženskim pravima’. A samo onaj koji neće da sluša, neće shvatiti kako su to uvijek i samo prava svakog čovjeka. Ako više iko ima snage i volje da se za prava bori. Jer, ‘ovo je loše vreme za lutajuće vitezove’“, kaže Božinovićeva.

Urban je uloge povjerio crnogorskim glumicama Branki Femić Šćekić, Kristini Obradović, Branki Stanić, Jeleni Simić, Sanji Popović, Vanji Jovićević i Anđeliji Rondović.

Festival je počeo premijerom predstave BDP-a “Liliom” Ferenca Molnara, u režiji Ane Tomović, a pored “Don Kihota” na programu su i Euripidova “Bakhe” u režiji Lenke Udovički, produkcija Kazališta Ulysses (Brioni/Zagreb), “Mirna Bosna” Borisa Lalića u režiji Saše Peševskog i produkciji Kamernog teatra 55 u Sarajevu, “Kralj Ibi” Alfreda Žarija u režiji Vasila Hristova i produkciji Dramskog teatra Skoplje i “Plah udah” pisca i reditelja Nejca Gazvode, u produkciji Mestnog gledališča Ljubljana. Sve predstave biće izvedene na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”, a posle svake biće održan susret sa gostima.

Festivali revijalnog karaktera, na kojima svako pozorište izvodi predstavu prema sopstvenom izboru, biće organizovani tokom naredne godine u svim teatrima članovima Unije, pa će u martu domaćin biti Podgorica, odnosno Gradsko pozorište, zatim festival u aprilu ide u Ljubljani, u maju je u Sarajevu, u julu na Brionima i u oktobru u Skoplju.

Bonus video: