Glumac i odbornik DPS novi umjetnički direktor Gradskog pozorišta: Iznenađen samo Kovačević

Novoizabrani umjetnički direktor Gradskog pozorišta, Dušan Kovačević, kazao je juče “Vijestima” da je iznenađen, srećan, te i da će svoj program detaljno predstaviti u nekom budućem intervjuu
5254 pregleda 15 komentar(a)
Dušan Kovačević, Foto: CNP
Dušan Kovačević, Foto: CNP
Ažurirano: 13.02.2019. 10:14h

Glumac Dušan Kovačević, odbornik DPS-a i član ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta, novi je direktor podgoričkog Gradskog pozorišta (GP), jednoglasna je odluka Savjeta te ustanove kulture. Pored Kovačevića, kandidati za tu funkciju bili su i magistranti glume iz te kuće,Katarina Krek i Branko Ilić.

Savjet Gradskog pozorišta ovu odluku donio je nakon tročasovne sjednice kojoj su prisustvovali: predsjednica Savjeta Nina Redžepagić i članovi, direktorica Osnovne škole “Pavle Rovinski” iz Podgorice Marijana Papić, glumica Julija Milačić, portparolka Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” Elida Korać i Davor Dragojević u ime zaposlenih, zatim predstavnici pravne službe Gradskog pozorišta i troje glumaca koji su, bez prava odlučivanja, predstavljali svoje kolege: Dejan Đonović, Jelena Simić i Branka Femić. Oni su, da bi imali pravo prisustva sjednici, ranije uputili zahtjev za to, ali, prema Poslovniku Gradskog pozorišta, nijesu imali pravo da glasaju za novog umjetničkog direktora njihove matične kuće, već samo da iznesu mišljenje. Simić i Femić juče nisu odgovarale na pozive i poruke “Vijesti” da bi prokomentarisale izbor Kovačevića.

Novoizabrani umjetnički direktor Gradskog pozorišta, Dušan Kovačević, kazao je juče “Vijestima” da je iznenađen, srećan, te i da će svoj program detaljno predstaviti u nekom budućem intervjuu. On je kazao i da je “odbornik DPS-a manje nego sve drugo čime se u životu bavi” i poručio da će dokazati svoj umjetnički kredibilitet ovom funkcijom.

“Sa svojim kolegama planiram da gradim jedan divan repertoar i zajedno ćemo kreirati jednu divnu pozorišnu politiku koja će doprinijeti uzdizanju kulture svih građana, ne samo Podgorice nego i Crne Gore. Svim svojim bićem ću se truditi da bude tako, da uzdignem poziciju Gradskog pozorišta”, naveo je on u kratkom telefonskom razgovoru.

Iako je riječ o jučerašnjoj odluci Savjeta ove kulturno-umjetničke institucije, ime novog umjetničkog direktora ne iznenađuje, jer su se još u novembru pojavile medijske spekulacije da će na tu funkciju stupiti upravo Kovačević, mada se tada nije znalo ni ko su ostali kandidati. Kovačevićeva kandidatura je prvobitno odbijena, zajedno sa kandidaturom bivše direktorice te ustanove i glumice Ivane Mrvaljević, da bi se naknadno opet kandidovao i bio “odabran”.

Predsjednica Savjeta GP Nina Redžepagić kazala je “Vijestima” uoči sjednice da će “Savjet uzeti u obzir isključivo kandidate koji su zadovoljili formalno-pravne uslove nakon čega će, kao osnovne kriterijume za donošenje odluke o izboru umjetničkog direktora, cijeniti kvalitet dostavljenih programa od strane kandidata, njihove biografije i viziju razvoja. Na prvom mjestu komisija utvrđuje da li su poštovani opšti uslovi propisani zakonom koji se odnose na zasnivanje radnog odnosa, kao i posebni uslovi utvrđeni Konkursom odnosno Statutom Gradskog pozorišta za obavljanje funkcije umjetničkog direktora”. Iz Gradskog pozorišta juče su “Vijestima” kazali da će obrazloženje odluke dobiti “naknadno, ne zna se tačno kada”, a Redžepagić je istakla da je odluka donesena na osnovu kvaliteta dostavljenog programa pozorišta.

“Odluka je donesena jednoglasno, isključivo na osnovu kvaliteta programa koji je prisutnima na sjednici detaljno predstavljen, između ostalih i predstavnicima glumaca”, kazala je Redžepagić u kratkom razgovoru sa “Vijestima” i poručila da je to sve što je do tog momenta mogla reći. Obrazloženje iz Gradskog pozorišta “Vijestima” juče nije dostavljeno.

U konkursu koji je raspisan u novembru uslovi koje kandidat mora da ispuni su: završen Fakultet dramskih umjetnosti (odsjek gluma, režija i dramaturgija), najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima u struci, a kandidati su bili dužni dostaviti plan i program rada pozorišta za prve dvije godine predviđenog mandata. Program rada neke kulturne institucije se, pak, mijenja u skladu sa različitim uslovima, te ga je nemoguće u potpunosti isplanirati i pridržavati ga se.

Bonus video: