Izložba Hajdane Kostić: Umjetničko ludilo na petak 13.

Crnogorska umjetnica Hajdana Kostić predstaviće više od 200 svojih radova koji su nastali tokom izazova “365” što je i naziv izložbe koja će biti otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG, u petak u 19 časova
695 pregleda 0 komentar(a)
Hajdana Kostić, Foto: Nebojša Perković
Hajdana Kostić, Foto: Nebojša Perković

Svakog dana tokom jedne godine, odnosno 12 mjeseci, tokom 52 nedelje, a zapravo svakog od 365 dana mlada crnogorska umjetnica Hajdana Kostić stvarala je nova i nova umjetnička djela, a koja će predstaviti na izožbi u Podgorici, simbolično nazvanoj “365” koja će biti otvorena u petak, 13. decembra u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u 19 časova.

Pored njene važnosti za svakog umjetnika, ova izložba će na najljepši način sumirati svakodnevni jednogodišnji rad mlade crnogorske umjetnice, a time će i zatvoriti 2019. godinu. “Radujem se da vidim gomilu mojih crteža na jednom mjestu! Očekujem da će doći puno posjetilaca i nadam se da će ih moji radovi ‘oduvati’. (smijeh) Definitivno će biti mnogo stimulacije temama, bojama i linijama, pa jedva čekam da vidim kako će posjetioci i radovi da interaguju. Najljepši dio će mi biti ako ljudi sa izložbe izađu dirnuti, odnosno ako moji radovi budu komunicirali s njihovim dušama. Trebalo bi da imamo i muziku, tako da će sigurno biti zabavno!”, najavljuje Kostić.

Rad Hajdane Kostić
Rad Hajdane Kostić(Foto: Privatna arhiva)

Ona pitajući sebe podstiče i motiviše svakog oko sebe, a riječi kojima objašnjava da li je teško stvarati iz dana u dan su sljedeće: “Šta radite svakog, ama baš svakog dana u godini, bez izuzetka? Svakog dana ustajete iz kreveta, svakog dana jedete, svakog dana vidite svoj odraz negdje, čujete svoj glas, svakog dana pogledate u telefon... I ja radim to svakog dana, a i svakog dana crtam po jedan crtež. Svakog dana stvaramo svoj život. Moj život je umjetnost. Ovom prilikom dijelim sa vama 365 dana svog života, 365 dana uspona i padova, 365 raspoloženja, 365 jedinstvenih momenata. Dođite i pogledajte rezultat mog 365 projekta i zavirite u intimni svijet mog stvaralaštva. Dobrodošli, petak 13. u 19 časova (ne budite sujevjerni)”, poručuje uz osmjeh ona.

Biće izloženo više od 200 crteža, a postavku je, kaže ona, odabrala intuitivno. Tehnike koje su zastupljene su ugljen, tuš, olovka, i možda u najvećem broju akrilni markeri i akrilne boje.

“Postoji jedan interesantan citat od Pikasa: ’Inspiracija postoji, ali mora da nas zatekne u radu’. U prevodu, što sam više crtala, to mi je više ideja dolazilo. Bilo je dana kad mi je falilo vremena, a onda kad ti fali vremena desi se zbog pritiska da ne znam šta ću da nacrtam, ali sveukupno, inspiracije mi nikada ne fali. Imam unutrašnju želju da stvaram, i receptivna sam, čim vidim nešto što me duhovno hrani, što je najčešće umjetnost, to odmah utiče na mene, mijenja me, obogaćuje, inspiriše i motiviše na stvaranje. Mi umjetnici smo živi kad stvaramo, i obrnuto. Mogla bih zaključiti ovo pitanje najljepše na ovaj način: Živim dakle stvaram”, priča ona za “Vijesti”.

Rad Hajdane Kostić
Rad Hajdane Kostić(Foto: Privatna arhiva)

I dok je poznato da su radovi umjetnika kako u prošlosti tako i danas nastajali godinama, ona ističe da one koje nacrta ne voli da dorađuje.

“Dešavalo se da popravim rad pošto je objavljen, ako nisam bila u potpunosti zadovoljna njime, ali rijetko. Prosto ne volim da se vraćam unazad jednom kad završim s nečim. Isto tako se dešavalo da pravim šarene pozadine za crtež i dan dva prije nego što bih napravila konačan rad i objavila ga”, iskreno odgovara ona. Publici koja posjeti izložbu garantuje “umjetničko ludilo”. “Publika koja dođe da pogleda postavku moći će da osjeti snažnu energiju koja bije iz radova tako da bih svima poručila: Spremite se za umjetničko ludilo i otvorite se da primite dobre vibracije!”, ističe Kostić.

Izazov “365” joj je promijenio život

Nakon jednogodišnjeg izazova Kostić se upustila i u još jednu godinu svakodnevnog stvaranja, a otkriva i kako. “Iako ja često težim da uvedem neki red i organizaciju u svoj život, sve dobro što mi se desi obično bude i spontano. Tako je i ‘365’ bila moja spontana odluka. Meni je ona potpuno preokrenula život nabolje, i iskreno bilo mi je žao da prekinem sa tom dobrom praksom. Vjerujem da čovjek može da odvoji vrijeme za sve što želi i može da postane šta god želi, samo treba da se usmjeri u željenom pravcu. Ja želim da se ostvarim kao velika umjetnica koja je stvorila neponovljiva djela, i zato sam se i odlučila za taj put. Iako moja najbolja djela tek dolaze, ima ih puno i u 365 seriji koje bih izdvojila kao odlične. Naravno ima i onih kojima nisam zadovoljna, a ova izložba će biti prezentacija svega toga na jednom mjestu. Fokus je na procesu”, objašnjava Kostić.

Ponosna što je Novak Đoković podijelio njen rad na Instagramu

Izložbom “365” Hajdana Kostić će, na neki način, i zatvoriti prethodnu godinu, a mnogo toga je po čemu će pamtiti 2019. “Na primjer, ponosna sam na kvalitet mog crteža koji je eksponencijalno porastao, kad pogledam prvi rad koji sam nacrtala i sadašnji, uvidim da je ovo najbolja odluka koju sam donijela. Ponosna sam na novu seriju slika koju sam započela, u pitanju su veliki formati 1.8m x 1.5m koju spremam za sljedeću godinu koji će biti hit! Njima se jako radujem. Ponosna sam što mi je Novak Đoković šerovao Teslin crtež na Instagramu. Ponosna sam što me nije slomila gomila loših stvari koje su mi se desile ove godine, i što me samo ojačala i učinila pametnijom”, kaže Kostić i nadovezuje se šta bi poželjela sebi, svojim kolegama, dragim osobama...

“Poželjela bih svima dobro zdravlje jer je to preduslov kvalitetnog života. Svakome ko nije našao ljubav svog života, želim im da je nađu, i da je gaje i čuvaju jer mislim da ne postoji veći izraz božanske milosti od naše sposobnosti da volimo i da budemo voljeni. Što se tiče umjetnosti i umjetničkog svijeta, voljela bih da se izumi više ekoloških slikarskih materijala koji će nam biti dostupni kako bi i umjetnost bila održivija, jer ovim tempom, iako je najveća odgovornost na velikim korporacijama, svi gubimo, pa je u svakom sektoru potrebno preduzeti korake. Sebi lično bih poželjela da zaronim još dublje, i na površinu izvučem svoj talenat u punoj raskoši”, kaže mlada crnogorska umjetnica.

Bonus video: