Izložba „Otac“ Duška Radovića

Kulturni centar Bar danas predstavlja djela umjetnika iz Nikšića, kao i knjigu ulcinjskog ljekara i publiciste
496 pregleda 0 komentar(a)
Najava događaja
Najava događaja

Samostalna izložba slika i crteža „Otac“ crnogorskog akademskog umjetnika Duška Radovića biće otvorena danas u Baru, u 18 časova u Galeriji „Velimir A. Leković“.

Radović je ovu postavku posvetio svom ocu, književniku Kosti Radoviću, dobitniku više nagrada za stvaralaštvo, među kojima je najznačajnija “Marko Miljanov” za najbolje književno djelo. Otac autora izložbe je i osnivač i utemeljivač književnih susreta “Pjesnicka riječ na izvoru Pive”, a objavio je 30 romana, putopisa i zbirki poezije.

rad
Radovićev rad(Foto: Privatna arhiva)

Ova postavka predstavlja osnovne karakteristike Radovićevog stvaralaštva, kao što su svođenje i balansiranje oblika, boje, linije i prostora. Radović, prema navodima likovne kritike, pretvara bijele, tamne i crne površine u određenu prostornu i ljudsku vrijednost, stvaralacku naraciju u smisao “i tada umjetnička ideja postaje znak i simbol”, navodi se u najavi.

Duško Radović je rođen u Nikšiću 1961.godine. Završio je Pedagošku likovnu akademiju u Nikšiću u klasi profesora Nikole Gvozdenovića, a potom diplomirao Istoriju umjetnosti na Univerzitetu Donja Gorica. Učestvovao je u umjetničkom projektu „Crnogorski mladi stvaraoci” 1995. godine, koautor je projekta “Mnogolikost crnogorske savremene umjetnosti” 2018.godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Ovo mu je 29. samostalna izložba, a njegovi radovi su objavljivani i u prestižnim časopisima u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Podgorici.

Danas i promocija knjige “Vjetreni mlin”

Pored izložbe slika Duška Radovića, Kulturni centar Bar danas organizuje i promociju knjige “Vjetreni mlin” poznatog ulcinjskog ljekara i publiciste dr Ganija Karamanage u 19 časova u Dvorcu kralja Nikole. O knjizi će govoriti dr Šerbo Rastoder, dr Milun Lutovac i autor.

Bonus video: