Izložba polaznica „Škole slikanja za treću dob”

Sjutra će u holu Akademije znanja u Budvi biti prikazana postavka djela starijih sugrađana. Njihovi umjetnički radovi nastajali su tokom tromjesečnih radionica koje je organizovala Narodna biblioteka Budve
573 pregleda 0 komentar(a)
Narodna Biblioteka Budva, Foto: Narodna Biblioteka Budva
Narodna Biblioteka Budva, Foto: Narodna Biblioteka Budva

Izložba radova polaznica “Škole slikanja za treću dob” koju je, u organizaciji JU Narodne biblioteke Budve, vodila slikarka Rajka Kujundžijević, biće otvorena sjutra u holu Akademije znanja u 18 časova. Izložbu u holu Akademije znanja otvoriće dramaturg Miloš Boreta.

Radovi koji će biti izloženi su nastajali na radionicama u Narodnoj biblioteci Budve koje su počele u oktobru, a sa ciljem da se kroz druženje, zabavni i edukativni sadržaj pokaže kreativnost starijih sugrađana, uz edukaciju i asistenciju slikarke Rajke Kujundžijević.

“Radionica ‘Škola slikanja za treću dob’ u organizaciji Biblioteke, pokrenuta je sa idejom o potrebi pune integracije starijih lica u životnu zajednicu kroz obrazovanje i razvoj sposobnosti”, navodi se u saopštenju budvanske biblioteke koje potpisuje direktorica Mila Baljević.

Tako su se polaznice, tokom radionica, oprobale u različitim likovnim tehnikama kao što su crtež, akvarel, pastel, akril, kolaž, kombinovana tehnika i slično.

“Škola slikanja za treću dob” organizovana je i ranije, a Kujundžijević je isticala da su radionice predstavljaju “milje međusobnog druženja”, rekla je ona i podsjetila na vrijednost svih slika koje su nastale ističući da svaka od njih ima posebnu živost.

“Ono što možda akademski slikari i slikari koji su već u profesiji negdje gube godinama to je ta živost, ali među ovim slikama je toliko živih elementa da je prosto zadivljujuće. Za kratko vrijeme, tri mjeseca, mi smo prošle više tehnika od crteža do akrilika i lagano sam ih uvodila u sve to”, pojasnila je slikarka. Materijal za slikanje polaznicima radionice obezbijedila je Narodna biblioteka Budve ističući da je to i način da kroz taj vid angažmana pokažu brigu o najstarijim sugrađanima.

Bonus video: