Jubilarni Ubrzaj 2019: Fokus na suočavanju sa prošlošću, rodnoj ravnopravnosti i LGBT pravima - Vijesti.me
CRNOGORSKI FESTIVAL FILMA O LJUDSKIM PARVIMA

Jubilarni Ubrzaj 2019: Fokus na suočavanju sa prošlošću, rodnoj ravnopravnosti i LGBT pravima

Ovogodišnje izdanje festivala, u utorak 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava, u 20 sati Dnevnik Diane Budisavljević, rediteljke Dane Budisavljević

Festival počinje 10. decembra
Festival počinje 10. decembra

Ovogodišnje 10. jubilarno izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ tematski fokus ima na suočavanju sa prošlošću, rodnoj ravnopravnosti i LGBT pravima, uz brojne prožimajuće savremene ljudskopravaške izazove predstavljene kroz vizuru vrhunskih filmova najnovije produkcije, najavili su organizatori. 

UBRZAJ 2019 donosi najviše premijera do sada, ali i izložbu i niz panel diskusija.

Ovogodišnje izdanje festivala, u utorak 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava, u 20 sati Dnevnik Diane Budisavljević, rediteljke Dane Budisavljević, prve žene koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila Zlatnu arenu za režiju od 1957.godine. 

Drugi dan festivala počinje u 16:30 časovaotvaranjem izložbe fotografija "Iza sedam logora: od zločina kulture do kulture zločina", autora Hrvoja Polana.  Izložba je nastala kao dio istraživanja čiji je rezultat istoimena foto-monografija, a koju uz Polana potpisuju pisci i novinari Viktor Ivančić i Nemanja Stjepanović, u izdanju njemačke fondacije Forum ZfD. Podgorička publika će moći da vidi jedinstvenu postavku koja je do sada bila u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Šibeniku, Zagrebu i Hagu. Izložba će biti otvorena 11.12.2019, u holu Scene Studio Crnogorskog narodnog pozorišta, u 16:30 a na otvaranju će govoriti Natasa Govedarica, programska direktorka ForumZfD kancelarije u Beogradu i Miloš Vukanović, istoričar i savjetnik u CGO-u.

Od drugog dana, 11. decembra, slijede i četiri filma iz programa "Ubrzajmo rodnu ravnopravnost".

  • Naše majke , reditelja Cezara Diaza, sa početkom u 17h.
  • Edna, reditelja Vuka Mitevskog, na repertoaru je u 18:30. 
  • Noćna sesija, reditelja Petra Tomadzea, slijedi u 18:45. 
  • Gloda, reditelja Sagi Bornstein, Udi Nir i Shani Rozanes, prikazuje se 13. decembra u 17h.

RBG, rediteljki Julie Cohen i Betsy West, publika će imati prilike da vidi u petak od 18:30. 

Zatim slijedi kratki film Dnevni otpust, u režiji Martina Wintera, u petak u 20:25

Ovaj program završava posljednjeg dana Festivala UBRZAJ film Alis i gradonačelnik, reditelja Nicolasa Parisera koji se prikazuje od 17:00.

"LGBTI prava izvan 4 zida – jednakost za sve" predstavlja tri filma tokom trećeg dana Festival UBRZAJ koja su već pokrenula niz pitanja iako je njihov filmski život tek počeo.

Miler i sin, rediteljke Asher Jelinsky, na programu je u 15h00. Transrodna djevojka živi između vođenja auto prodavnice svoje porodice tokom dana i izražavanja svoje ženstvenosti noću, sve dok nepredviđeni događaj ne ugrozi ravnotežu njenog uporednog života.

Gender Derby rediteljke Camille Ducellier, je od 15h30. Ovaj dokumentarni film nas suočava sa brojnim rodnim stereotipima koncentrišući se na putovanje Jasmin, transrodnog momka u rodnoj tranziciji koji je zaluđen roler derbijem. Roler derbi nije samo još jedan sport. To je timska igra koju su stvorile i igrale žene, a koju karakteriše promovisanje tjelesne raznolikosti i inkluzivnosti.

I onda smo plesali, reditelja Levana Akina, zaključuje drugi dan sa projekcijom u 16h30. Merab odmalena trenira u Nacionalnom gruzijskom ansamblu sa svojom plesnom partnerkom Marijom. Njegov svijet se okreće naopako kada se pojavi bezbrižni Irakli i postane istovremeno njegov najjači suparnik i najveći izvor požude. Ovaj film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, švedski je predstavnik za nagradu Oskar i nominovan za nekoliko Evropskih filmskih nagrada, a kritičari navode da ovaj film vraća LGBT film u one filmove koji imaju političku relevantnost sa globalnim uticajem. Na drugoj strani, film je indukovao i prijetnje od strane ultrakonzervativnih i proruskih grupacija na nekim projekcijama.

Takođe, četvrtog dana Festivala UBRZAJ u 20h15 je kratki film Udaljenost između nas i neba, reditelja Vasilisa Kekatosa, koji se iz Kana vratio sa Zlatnom palmom za najbolji kratki film i Queer nagradom za najbolji kratki film. Noć je na cesti. Dva stranca se susrijeću na staroj benzinskoj pumpi. Jedan je stao da naspe gorivo, drugi je zaglavio na tom mjestu. Nedostaje mu 22,5 eura kako bi se vratio kuci pa će prvom pokušati da proda udaljenost koja ih razdvaja od neba.

Program „Suočavanje sa prošlošću" donosi niz raznovrsnih filmova sa političkom osnovom.

Koja je ovo država!, reditelja Vinka Brešana, na programu je u utorak, 11.decembra od 19h00. Film se sastoji od tri priče čiju strukturu i međusobne veze otkrivamo tokom filma. Glavni likovi su general koji osjeća snažnu želju da izvrši samoubistvo razočaran u ono što je Hrvatska postala, ministar u Vladi Republike Hrvatske koji sam sebe, bez sudske presude, zatvara u zatvorsku ćeliju jer smatra da mu je tamo mjesto, kao i grupa roditelja različitih nacionalnosti (Hrvati, Srbi i Bošnjaci) koji iskopavanjem mrtvih predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije žele da natjeraju vlade ovih zemalja da napokon pronađu njihovu decu nastalu u ratu.

Hladni slučaj hammarskjold, reditelja Madsa Bruggera, takođe je drugog dana od 21h30. Godine 1961. avion sekretara Ujedinjenih nacija, Daga Hammarskjölda, misteriozno se srušio, ubivši njega i većinu posade. Kroz slučaj koji je i pedesetak godina kasnije još uvijek nerešen, danski novinar, reditelj i provokator Mads Brügger vodi nas kroz istražnu zečju rupu kako bi otkrili istinu.

Upoznati Gorbačova, autora Wernera Herzoga, na repertoaru je četvrtog dana u 21h15. Upoznati Gorbačova je biografski dokumentarni film o životu Mikhaila Gorbačova, osmog i posljednjeg lidera Sovjetskog Saveza. U filmu su prikazana i tri intervjua između Herzoga i Gorbačeva, koja su prikupljena u periodu od šest mjeseci.

Festival UBRZAJ 2019 zatvara film Patricia Guzmana Kordiljeri snova, u subotu od 20 sati. Patricio Guzman napustio je Čile prije više od 40 godina, ali nikad nije prestao razmišljati o toj zemlji i kulturi. „U Čileu, tamo gdje Sunce izlazi, ono je moralo da dosegne brda, zidove i vrhove prije nego što je obasjalo posljednju stijenu Kordiljera. U mojoj zemlji, Kordiljeri su svuda. Međutim, za Čileance, to je nepoznata teritorija. Nakon što sam bio na sjeveru zbog Nostalgije za svjetlošću i jugu zbog Dugmeta od sedefa, osjećam se spremnim da snimim ovu beskrajnu kičmu Čilea ne bih li istražio njene tajne, moćne istine iz davne i savremene istorije Čilea" (Patricio Guzman).

Festival UBRZAJ 2019 centralni program ima u Podgorici od od 10. do 14. decembra na Velikoj sceni i Studio sceni Crnogorskog narodnog pozorišta . Prateća izdanja su u Berana 11. i 12.decembra u Centru za kulturu Berane i gimnaziji „Panto Mališić" , kao i Kotoru u Kino „Boka" i u gimnaziji „Kotor" 13. i 14.decembra 2019 . U Podgorici će biti organizovan jedan panel o suočavanju sa prošlošću i jedan o LGBT pravima, dok će u Beranama i Kotoru biti organizovane diskusije o rodnoj ravnopravnosti.