Korona premjestila HAPS na radio

Jubilarno izdanje Hercegnovskih aprilskih svečanosti umjesto u teatru ili na ekranima, zbog pandemije 25. manifestacija biće održana kao festival radio-drame na RCG, RHN i Radiju Krš
383 pregleda 0 komentar(a)
HAPS- Logo, Foto: Promo
HAPS- Logo, Foto: Promo

Pod radnim naslovom “Pozorište i muzika” krenule su ranije pripreme za ovogodišnje Hercegnovske aprilske svečanosti - HAPS. Po zamisli producentkinje Miline Kovačević ovo je trebalo da bude posebno svečano, jubilarno izdanje, ali onda se sve promijenilo, pričaju iskreno organizatori ove manifestacije...

“Suočili smo se sa činjenicom da naša publika neće moći da dođe u pozorište niti će teatri iz regiona sa kojima smo bilu u pregovorima moći da se predstave na hercegnovskoj sceni u Dvorani ‘Park’. Ipak, organizatorima Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti - Hercegnovskom pozorištu i JUK Herceg fest, bilo je veoma važno da se, i u vrijeme kojim vlada pandemija, sa svim ograničenjima koja su nametnuta, ovaj festival održi”, ističe se u saopštenju kojim se najavljuje da će ovogodišnje izdanje HAPS-a biti upriličeno od 15. do 30. aprila, sa temom “Migracije” i uz moto “Malo pojačaj radio”, a sadržaj je prilagođen situaciji u kojoj se čitav svijet nalazi.

“Najzanimljivije rješenje za ‘HAPS u vrijeme korone’ imao je Vuk Vuković, ove godine programski producent festivala.

HAPS - Migracije pod motom ‘Malo pojačaj radio’ u vaše domove unosi drugačiji, ali kvalitetan kulturni sadržaj - radio-drame. Najsloženija forma radijskog stvaralaštva, sadržaj za maštovite i kreativne, jednako na strani radijskih stvaralaca kao i na strani publike. Vjerujemo da ćemo i ovim izdanjem steći neke nove poštovaoce koji će, nakon što na ovaj način čuju (vide) ponuđene drame, poželjeti da nam se pridruže i kada glumci opet budu na sceni, a publika u gledalištu”, navodi se u saopštenju. I kao što je to dobro poznato u pozorištu - i kada su zavjese spuštene jedan reflektor na pozornici obasjava scenu, jer će s pozorište vratiti, jer se uvijek vraćalo i opstajalo.

“Ovaj HAPS je ono svjetlo koje se po legendi ostavlja na sceni u vremenima kada nevolje isprazne pozorišta, a zavjese bivaju spuštene. Za vrijeme karantina, zabrana, samoizolacije, neizvjesnosti i različitih bojazni, ovaj HAPS može biti ljekovit. On svakako jeste mogućnost da na drugi način animiramo publiku, ukažemo na vrijednosti koje su neprolazne, dokažemo da kultura i umjetnost pomažu u preživljavanju svakodnevice i savladavanju krize, ma šta da je prouzrokuje”, navodi se u saopštenju i ističe: “Pozorište je živa umjetnost, a radio najživlji medij! Udruženi su snažna promjena - u kojoj nalazimo novu ljepotu”.

Tako će 25. HAPS ove godine biti festival radio-drame, pa je Vuković kazao da tako festival migrira i umjesto “na daskama koje život znače održaće se na talasima javnih emitera” Radija Crne Gore i Radija Herceg Novi, kao i na frekvenciji studentskog Radija Krš. Biće emitovane radio drame iz Hrvatske, Srbije, BiH, a detaljan program će naknadno biti objavljen. “Produkcija savremene radio-drame biće predstavljena kroz radiofonska djela nacionalnih javnih emitera, kao i umjetničkih fakulteta/akademija iz regiona, te će na HAPS-u ove godine učestvovati Hrvatski radio, Radio Bosne i Hercegovine, Radio Beograd, Radio Crne Gore, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore. Od muzičkih i dječijih drama, preko klasičnih radio-dramskih formi, do eksperimentalnih istraživanja zvuka i zvučnih strategija naracije - ovogodišnji HAPS je festival radio-drame, festival autentičnosti dramske iluzije koja svjedoči i potvrđuje tezu da je ‘cijeli svijet pozornica’. Čak i u vrijeme virusa korona”, navodi se u saopštenju.

Najavljeni su komadi: “Rani odlazak”, “Naše brdo” - Radio Crne Gore, “1938”, “Noć četiri mjeseca” FDU Cetinje i Radio Crne Gore, “Isceljenje” Radio Beograd, “Poslednji voz”, “Staklenik”, “Stav pištaljke” FDU Beograd, “Koračanje Istraživačka stanica Petnica i UU, “Najveća vrednost civilizacije” FMK Beograd, “Bizantska soap opera”, “Vitez na pola”, “Esej o laži” Hrvatski radio, “Sjedalo uz prozor” ADU Zagreb, kao i “Kraj mora” Radio Bosne i Hercegovine i Akademija scenskih umjetnosti.

Organizatori ističu da je ovogodišnja selekcija Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti poziv da “odmorimo čula od terora vizuelne kulture i zajedno migriramo na radio-talase, njegujući jednu od autentičnih formi radiofonskog stvaralaštva”, a posebno s obzirom na to da se mnoga pozorišta i teatarske institucije, širom svijeta, sele sa scene na televiziju i internet.

“Tradicionalnom pozdravu ‘Dobrodošli u pozorište’, ove godine iskreno dodajemo ‘Ostani doma’ i ‘migriraj’ na radio talase!’, poručuje se u saopštenju.

Migracije su tema ili problem druge decenije 21. vijeka

Organizatori obrazlažu da su migracije “tema ili problem” druge decenije 21. vijeka i da je upravo to ujedinilo Evropu, a djelimično i svijet, usljed velikog talasa kretanja stanovništva. Oni primjećuju:

“’Odgovor na migrantsku krizu’ najčešće je politički eufemizam za želje evropskih lidera da migranti, kako u tranzitu, tako i u konačnom izboru, zaobiđu njihove (i naše) države. ‘Odgovor na migrantsku krizu’ je estetički eufemizam za bodljikave žice širom Evrope i svijeta. ‘Odgovor na migrantsku krizu’ je, konačno, etički eufemizam za teorije zavjera, produkciju straha i moralne panike...”, ističe se u saopštenju i dodaje da smo u borbi protiv korone svi postali migranti.

“Migracije biramo i kao ključnu riječ ovogodišnje selekcije koja poziva na borbu protiv pravog problema koji suštinski ugrožava i Evropu i svijet. Virus korona učinio je da svi budemo u ulozi migranata, bili toga svjesni ili ne. Migriramo iz prostora javnosti u prostor intimnosti, iz stvarnosti u viralnost, iz prostora kulture u prostor medija... Filozofi bi, možda, rekli - migriramo iz prostora u vrijeme... A u vremenu, migriramo između medija, utopljeni u vizuelna zadovoljstva agresivnog ekrana: filma, televizije, telefona...”, navode oni.

Bonus video: