Ljudske sudbine u figurama od kleke, drena i vrbe

Izložba radova samoukog vajara Ilije Čabarkape otvorena galeriji "Vitomir Srbljanović" u Pljevljima
563 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od izloženih radova Ilije Čabarkape, Foto: Privatna arhiva
Jedan od izloženih radova Ilije Čabarkape, Foto: Privatna arhiva

Izložba radova samoukog vajara Ilije Čabarkape otvorena je u prostorijama galerije “Vitomir Srbljanović” u Pljevljima.

Otvarajući izložbu predsjenik Skupštine Opštine Pljevlja Dragiša Sokić kazao je da se sa stvaralaštvom Ilije Čabarkape šira javnost upoznala prije desetak godina, a njegova djela do sada su predstavljena na dvadesetak samostalnih i kolektivnih izložbi. “Njegova djela su jedinstvena trodimenzionalna slika istrgnuta ispod dlana velike majke zemlje ili jedinstvena poezija u drvetu“, napisao je u katalogu koji prati izložbu novinar i književnik Rajko Palibrk.

„Gledajući pojedine figure ne možemo se otrgnuti utisku da gledamo ljudske sudbine i sliku jednog trenutka koju je odredio nečiji život“, napisao je Palibrk.

Poljoprivrednik Ilija Čabarkapa uspijeva da izradi izvanredne skulpture od drveta, uprkos brojnim obavezama koje ima na svom imanju u pljevaljskom selu Vrulja.

Neobično korijenje, panjevi, grane, pronađene u prirodi, nakon obrade Ilijinom rukom pretvaraju se u žensko tijelo, mitska bića, ptice, šake, kao i u bezbroj drugih, nobičnih oblika.

Najčešće sam izgled skulpture odredi priroda, ali to ponekad nije dovoljno za ono što istančan ukus ovog umjetnika traži. Mnoge dorađuje po projektu skrojenom u svojoj glavi.

U njih je, kaže, utkao dio svog života, kojeg je prije Vrulje provodio na relaciji Pljevlja, Beč, Trst, Atina. Sve to, Ilija je dodatno protkao svojom vizijom života u budućnosti.

Talenat ovog samoukog skulptora možda nikada ne bi došao do izražaja, da se prije petnaestak godina Ilija nije vratio u rodno selo, nakon što je ostao bez posla u nekadašnjoj vojnoj fabrici u Pljevljima.

Da će jednog dana postati dobar skulptor, otkrio je slučajno, dok je, čuvajući ovce nedaleko od kuće, britvom đeljao prut.

“Đeljajući prut napravio sam prvu figuru. To mi se svidjelo i vidio sam da nešto ima u tome. Kasnije sam sam počeo da obrađujem ta suva, mrtva drva koja su u fazi truljenja. Šetajući kroz šumu primjećujem panjeve i razne oblike koje nosim sa sobom i počinjem da se igram. Ja počnem da radim određeni lik i u toj igri skidanja, ostranjivanja viškova od drveta, nastaju neki oblici”, kazao je Čabarkapa “Vijestima”.

Svoje radove najčešće izrađuje od drveta kruške, kleke, drena ili vrbe.

Bonus video: