Olga Tokarčuk i Peter Handke dobitnici Nobelove nagrade za književnost

Poljska književnica je nagradu dobila za 2018. godinu, a austrijski pisac za 2019.
4169 pregleda 2 komentar(a)
Olga Tokarčuk i Peter Handke, Foto: Reuters
Olga Tokarčuk i Peter Handke, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2019. 14:42h

Olga Tokarčuk i Peter Handke dobitnicu su Nobelove nagrade za književnost.

Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu pripala je poljskoj autorki „za narativnu maštu koja sa enciklopedijskom strašću predstavlja prelazak granica kao oblik života“, dok je Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodeljena austrijskom piscu „za uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva“.

Švedska akademija, koja dodeljuje ovu prestižnu nagradu, odlučila je prošle godine da ne dodijeli Nobela za književnost, zbog skandala koji je izbio. Muž jedne od članica švedske Akademije optužen je za seksualno nasilje. Nakon skandala nekoliko članova je istupilo iz Akademije, dok su drugi odbili da učestvuju u izboru. Zbog toga je dvoje laureata proglašeno ove godine.

Olga Tokarčuk rođena je 1962. godine u Sulehovu u Poljskoj, a danas živi u Vroclavu. Njeni roditelji su bili učitelji, a njen otac je takođe bio školski bibliotekar. U biblioteci je čitala prilično sve što je mogla da nađe i upravo je tu razvila svoj književni apetit.

Olga Tokarčuk
Olga Tokarčuk(Foto: Reuters)

Peter Handke rođen je 1942. godine u selu Grifen, u oblasti Koruška na jugu Austrije. Od 1961. godine studirao je pravo na Univerzitetu u Gracu, ali prekinuo je studije nekoliko godina kasnije kada je objavljen njegov debitantski roman ‘Die Hornissen’ (1966).

Peter Handke
Peter Handke(Foto: Reuters)

Bonus video: