Orden za nju i orden za njega

Izložba radova Ane Miljkovac otvorena je u Prostoru za umjetnost Podgoričke banke
577 pregleda 1 komentar(a)
Miljkovac na izložbi, Foto: Privatna arhiva
Miljkovac na izložbi, Foto: Privatna arhiva

Izložba radova “Orden za nju i orden za njega” umjetnice Ane Miljkovac otvorena je u Podgorici, u Prostoru za umjetnost, u upravnoj zgradi Podgoričke banke.

Na izložbi su predstavljeni originalni radovi, inspirisani razmišljanjima umjetnice o partnerskim odnosima.

“Uz zaključak da oni ponekad mogu da budu komplikovani, pa i teški, logično je da, posle izvjesnog broja godina provedenih skupa, zaslužujemo da budemo odlikovani. Otuda i naziv ove izložbe ‘Orden za nju i orden za njega’. Većina radova je urađena korišćenjem malih keramičkih djelova apliciranih na platno”, navodi se u saopštenju povodom izložbe.

Doc. dr Ana Miljkovac rođena je 1967. godine u Nikšiću gdje je završila osnovnu i srednju školu. Godine 1985. upisala se na Pedagošku akademiju u Nikšiću (likovni odsjek) i apsolvirala 1987. Iste godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek vajarstvo. Sa te akademije se prepisala na Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju gdje je diplomirala 1992. godine u klasi profesora Pavla Pejovića. Magistrirala je 2003. na temu ”Postolje i skulptura - realno imaginarne relacije” sa ocjenom 10, takođe kod profesora Pejovića. Doktorske studije je završila 2013. godine na Scenskim umetnostima Fakulteta za umetnost i dizajn u Beogradu kod mentora, prof. Miloša Šobajića sa temom “Ana Miljkovac od 1997. do Smilje Bosiljčić od 2009. do 2011. umjetnički projekat”. Koautor je više udžbenika i priručnika za nastavnike. Radi kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Član je ULUCG od 1998. godine. Miljkovac je izlaqgala na brojnim samostalnim izložbama, a dobitnica je i mnogih nagrada.

Bonus video: