Petočasovni "Ivanov" otvara sezonu u CNP-u

Liliću je ovo prvi put da radi u Crnoj Gori, ali i nastavak uspješne saradnje sa Žoldakom
1513 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Do sada najambiciozniji projekat Crnogorskog narodnog pozorišta, ističu iz nacionalnog teatra, predstava “Ivanov” Antona Pavloviča Čehova u režiji jednog od najznačajnijih evropskih pozorišnih reditelja Andrija Žoldaka premijerno će biti izvedena u petak u 19 časova na Velikoj sceni. Tako će novu sezonu otvoriti predstava koja traje oko 5 sati sa pauzama od po 10 minuta između svakog čina, najavljuju iz CNP-a.

Glavnu ulogu Ivanova tumači glumac iz Sjeverne Makedonije Dejan Lilić, a na sceni su i Sanja Vujisić, Žana Gardašević - Bulatović, Žaklina Oštir, Stevan Radusinović, Branka Stanić, Dragan Račić, Gojko Burzanović, Aleksandar Radulović, Davor Dragojević, Jovan Krivokapić, Lazar Dragojević i Zoran Dragićević.

Liliću je ovo prvi put da radi u Crnoj Gori, ali i nastavak uspješne saradnje sa Žoldakom.

“Kad radiš sa Žoldakom nikada ništa ne možeš očekivati. ‘Ivanov’ je sasvim drugačiji projekat i po estetici i po načinu rada i onome što se traži na sceni. Žoldak se ne ponavlja, on ne kopira sam sebe, što se meni sviđa, već je svaka njegova predstava inovativna i drugačija”, kaže Lilić “Vijestima” u razgovoru uoči premijere i najavljuje:

“Ova predstava će biti sasvim drugačija, interesantna, moderna, ‘contemporary’ i za Zapad i za Istok, i za Crnu Goru i za Sjevernu Makedoniju. Čehov je navodno sterilan. Tekst je napisan prije 100 i više godina. Tada je bio jedan ritam, drugačije vrijeme, civilizaciju, život... Mi živimo u 21. vijeku, sve je ubrzano, niko nema vremena, ni publika, ni glumci, a mi postavljamo jedan komad star 150 godina. Najstrašnije u ovom društvu je što su klasici još uvijek aktuelni i vjerodostojno opisuju stanje”, ističe Lilić.

On poručuje da je ansambl, nakon dva mjeseca proba koje su trajale i po više od 10 sati dnevno, došao do osam sati izuzetnog materijala (koji se morao kratiti), kao i da o kvalitetu ove predstave govori to što se i iz minutaže i kvaliteta, prema njegovoj ocjeni, mogu dobiti tri “izuzetno kvalitetne predstave”.

Bonus video: