Počeo FEST, Miri Banjac uručen Beogradski pobjednik

U znak sjećanja na velikana glumišta Bekima Fehmijua, a povodom decenije od njegove smrti, na FEST-u će biti održana retrospektiva njegovih filmova
627 pregleda 1 komentar(a)
Mira Banjac, Foto: Fest.rs
Mira Banjac, Foto: Fest.rs

Premijerom filma "Otac" u Sava centru, u Beogradu, otvoren je 48. filmski festival Fest.

Fest je otvorio glumac Uliks Fehmiju, sin velikog glumca Bekima Fehmijua, kome je posvećen ovogodišnji Fest.

U znak sjećanja na velikana glumišta Bekima Fehmijua, a povodom decenije od njegove smrti, na FEST-u će biti održana retrospektiva njegovih filmova, a njegov lik ima centralnu ulogu i u vizuelnom identitetu festivala.

Legendarnoj glumici Miri Banjac pripala je nagrada Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, koju joj je predao Uliks Fehmiju.

Uliks Fehmiju, Mira Banjac
Uliks Fehmiju i Mira Banjac(Foto: fest.rs)

Publika će do 8. marta moći da vidi 96 premijernih filmova i da uživa u više od 300 projekcija u osam dvorana.

Ove godine u Glavnom programu takmiči se 20 filmova iz Srbije, ali i Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Sjeverne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije, a novitet je da će publika imati priliku da glasa za najbolji evropski film iz Glavnog takmičarskog programa.

svečano otvaranje FEST
Sa svečanog otvaranja(Foto: fest.rs)

Petočlani međunarodni žiri, koji čine slovenački glumac Sebastijan Kavaca, srpska glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, njemački glumac Klemens Šik i srbijanski reditelj Nikola Ljuca, odlučivaće o nagradama za najbolji film, najbolji scenario, režiju, najbolju mušku i žensku ulogu i najbolji debi.

Premijerni filmovi biće prikazani u programima - Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Fokus FEST, Gala, FEST klasik, Fest 48, Specijalne projekcije i FEST fokus van konkurencije.

Festivalski program "Gala" ponudiće najnovije filmove Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Andreja Končalovskog, a među filmovima biće i oni koji su nominovani za Oskara i druga priznanja poput "Jojo Rabbit", "The Lighthouse", "Corpus Christi".

Program "Klasika" ove godine biće posvećen stavaralaštvu Nede Arnerić.

otvaranje FEST
Sa svečanog otvaranja(Foto: fest.rs)

Festival će zatvoriti čuveni holivudski glumac, producent, dramski pisac i reditelj Džon Malkovič sa muzičko-scenskim performansom pod nazivom "Muzički kritičar".

U programu van konkurencije naći će se pored ostalog filmovi Gorana Paskaljevića, Koste Gavrasa, braće Darden, dok će se među specijalnim projekcijama naći i serija "Tajkun" Miše Terzića, kao i televizijski film RTS "Proljeće na posljednjem jezeru".

Glumci Mira Banjac i Džon Malkovič i reditelj Kosta Gavras ovogodišnji su laureati nagrade "Beogradski pobjednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Osim Oca, još jedan srbijanski film u konkurenciji za nagrade – Sumrak u bečkom haustoru Mladena Đorđevića.

U narednih deset dana, na 48. Festu biće prikazano skoro 100 premijernih naslova.

Bonus video: