Premijera dva nova dokumentarca u produkciji Centra za kulturu Tivat

304 pregleda 0 komentar(a)
Sinoć u Tivtu
Sinoć u Tivtu

„Ognjilo“ i „Mir naše Gospe“ nazivi su dokumentarnih filmova, po scenariju i u režiji crnogorskog reditelja Vladimira Perovića, u produkciji Centra za kulturu Tivat, a koji su premijerno prikazani u subotu veče u velikoj dvorani tivatskog Centra za kulturu.Direktor te JU Neven Staničić podsjetio je na dugogodišnju uspješnu saradnju, još od 2006. godine sa poznatim crnogorskim sineastom Vladimirom Perovićem.

„Večeras predstavljamo autorov šesti i sedmi film koji su rađeni u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat. Dva nova filma su večeras pred nama, „Ognjilo“ i „Mir naše Gospe“. Divna je stvar što se Vlado bavi režijom i što je pedagog te što to svoje veliko filmsko iskustvo ostavlja generacijama koje dolaze.“ – kazao je između ostaloga, Staničić.

„Mi u filmu imamo jedan pojam preuzet iz engleskog, tizer, koji bi brutalnim prevodom mogao da se iskaže kao zagolicljivač, to je ono tkivo koje verbalno i vizuelno koje treba gledaoce da zainteresuje i privuče, nagovještavajući nešto, ali ne iskazujući sve. Ova dva filma bi predstavio na taj način. U oba filma imamo dramske junake koji su trpioci radnje, a to je Drago Vujović iz Ožegovica iznad Čeva koji živi svoj život onako kako su živjeli njegovi preci vjekovima, a onda počinju da se dešavaju neke promjene, pa ćemo vidjeti koliko te promjene utiču na njega i koliko to utiče na njega, sve to što se useljava u njegov pejzaž, život, prostor... Drugi film za trpioca radnje ima Gospu od Škrpjela, koja mi je poslužila kao metafora za ovo vrijeme u kome je sve, kako se to kaže danas „over“, prekomjerno, prekomjerna je brzina, potrošnja, sve što se oko nas dešava, pa da vidimo kako Gospa, kako mi trpimo to novo vrijeme.“ – kazao je, obraćajuči se publici, Vladimir Perović.

On je predstavio ekipu koja je učestvovala u realizaciji projekta, producenticu Jelenu Božović, istinskog junaka filma „Ognjilo“ Draga Vujovića, i što se tiče filma „Mir naše Gospe“, čovjek koji se brine o ostrvu i svetilištu na njemu i svemu što se tu dešava od jutra do mraka, otvara crkvu i zatvara na kraju dana, Nenada Bubonju iz Perasta.

„Ognjilo“ je dokumentarni film o izgradnji dalekovoda Lastva Grbaljska – Čevo, koji se, zbog razvlačenja mreže dalekovoda kroz Katunsku nahiju (sastavni dio filma) proteglo na skoro tri godine. Kroz njegove dane, godišnja doba i cijele godine, ovaj film prati gorštaka iz katunskog krša, čovjeka u čiji pejzaž, u čiji prostor, u čiji se život, useljavaju neobični, gorostasni metalni susjedi, a on i dalje živi svoj život onako kao je živio i kako su kroz vjekove živjele generacije predaka. Simbol tog života je ognjilo iz naslova, mali jednostavni starovremski pribor kojim se izbijaju iskre iz kamena kremena. Film je sniman tru godine, a finansiran sredstvima iz konkursa koje je objavilo Ministarstvo kulture Crne Gore.

„Mir naše Gospe“ se ne bavi kazivanjem legende, niti turističkom promocijom, mada nosi natruhe i jednog i drugog. Film, koji autor određuje kao kreativni dokumentarac ili kao vizuelni esej, smješta vjekovni mir ovog jedinstvenog kulturno-istorijskog i religioznog odredišta u kontekst uzavrele turističke sezone. Gužva kao u košnici, morski prostor oko otočića kao prenapučena saobraćajnica nekog velegrada. Gliseri, skuteri, jahte, jedrilice, barke, brodice, vodene kočije, i naravno ogromni kruzeri, koji se kroz Verige promaljaju kao neke praistorijske zvijeri, a njihova ogromnost i tromo puženje – kao da prijete čistoti, ljepoti, miru, čitavom onom duhovnom ozračju koje Gospa nosi. Film je uz Centar za kulturu Tivat, podržala i Opština Kotor.

Bonus video: